המוסקה היא תבשיל חצילים עם בשר שמקורו במטבח הבלקני. קיימות גרסאות רבות למנה הנהדרת, בארצות ערב למשל היא מוגשת כסלט קר מבושל עם חצילים ועגבניות, בבלגיה ורומניה גם כסלט קר אך עם תפוחי אדמה במקום חצילים, בטורקיה עם בשר קצוץ, חצילים, פלפלים ירוקים, עגבניות ובצל לצד יוגורט, ובגרסה המוכרת מכולן - היוונית - עם שכבות בשר בקר או כבש, חצילים ועגבניות פרוסים ורוטב בשמל מעל. בתקופה שבה היוונים נמנעו מאכילת בשר היא הכילה חצילים קצוצים, רוטב עגבניות, פירורי לחם ולפעמים גם פטריות.
עד תחילת המאה ה-19 המוסקה היוונית הכילה ירקות ובשר בלבד, ואת תוספת רוטב הבשמל מעל הוסיף שף יווני מצרפת. במתכון הבא בחרתי לוותר על רוטב הבשמל ויצרתי תערובת קלילה מביצים ושמן זית. אם אתם מעוניינים להוסיף רוטב הנה 2 דרכים לעשות זאת, אחת חלבית והשנייה פרווה:
רוטב חלבי (בשמל): מבשלים בסיר 100 גרם חמאה, 4 כפות קמח, 500 מ"ל חלב וכפית מלח, קורט פלפל וקורט אגוז מוסקט מגורר. מערבבים היטב עד שמתקבל רוטב סמיך.
רוטב פרווה: 3 כפות שמן זית, כף קמח, כוס שמנת צמחית, חצי כוס מים (או חלב סויה/שקדים), כפית מלח וקורט פלפל. מבשלים בסיר עד לקבלת רוטב סמיך.
כמה טיפים לשדרוג המנה לפני שנלמד איך להכין מוסקה עם בשר וחצילים
-
ניתן להוסיף מעל, בנוסף לביצה, פירורי לחם או פנקו שיתנו ציפוי פריך למנה (למנה ללא גלוטן עם פירורי לחם ללא גלוטן).
-
לעיבוי המנה הוסיפו בין השכבות (או למטה ולמעלה כמו שאני עשיתי) פרוסות תפוחי אדמה מבושלים.
-
אפשר להחליף את החצילים בקישואים פרוסים לאורך.
-
להענקת חריפות: הוסיפו למנה שבבי צ'ילי גרוס או פלפל ירוק חריף חתוך לרצועות.
-
להפיכת המנה לטבעונית: ותרו על הביצה והחליפו את הבשר בפטריות קצוצות.
רכיבים למילוי והרכבת המנה:
אופן הכנת מילוי והרכבת המנה:
-
מחממים מחבת רחבה עם מעט שמן זית, קוצצים את הבצל מוסיפים אותו ומטגנים כ-2-3 דקות עד להזהבה קלה.
-
מוסיפים את הבשר הטחון, מערבבים ומבשלים עד הוא מתחיל להחליף גוון לאפרפר.
-
מוסיפים את הסלרי, השום ורסק העגבניות ומערבבים.
-
מוסיפים את העגבניות המרוסקות והתבלינים: פפריקה, כמון, אורגנו, טימין, מלח, פלפל וקורט סוכר. מערבבים ומבשלים על אש בינונית כ-5 דקות. אם הרוטב סמיך מדי יש להוסיף מעט מים.
-
משמנים עם מעט שמן זית תבנית חסינת חום, ומסדרים בתחתית התבנית את פרוסות החציל. יוצקים מעל החציל את הרוטב והבשר ומשטחים.
-
פורסים את העגבנייה לפרוסות דקות, מניחים על הבשר ומסדרים מעל את שארית החצילים (נהוג לשטח מעל שכבת החצילים הראשונה רבע מכמות הבשר, לסדר מעל שכבת חצילים נוספת ולהמשיך כך עד גמר הבשר והחצילים).
-
בקערית טורפים את הביצים, מוסיפים שמן זית ומלח, ושופכים מעל החצילים עד לכיסוי מלא.
-
אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, כ-25 דקות.
-
חותכים ריבוע ומגישים לצד עם פירה או קוסקוס (או תוספת אחרת לבחירתכם) - בתיאבון!
טיפ השף:
ניתן להחליף את הביצה שמעל במעט טחינה ולאפות בתנור.