אנחנו מכירים את המאפה הזה כ"קיורטוש", אך שמו המקורי הוא "קורטוש קולאץ'', שמשמעותו הוא "עוגת ארובה". תתפלאו לשמוע שלמרות היותו מאכל רחוב פופולארי מאוד בהונגריה וסביבתה, כמעט שלא הכירו אותו ברחבי המדינה עד לשנות ה-2000. במקור מכינים את הקיורטוש על גחלים, אך במתכון הבא תלמדו כיצד להכין אותו בבית בתנור.
* אביזרים נוספים למתכון: 8 גלילי קרטון פנימיים של נייר סופג או 16 פחיות משקה ריקות.
רכיבים לציפוי לפני האפייה:
רכיבים למילוי והזיגוג לאחר האפייה (לא חובה):
אופן הכנת הבצק:
-
שימו קמח במיקסר עם וו לישה וערבבו לתוכו את השמרים ומשפר האפייה.
-
המיסו חמאה וערבבו אותה עם חלב קר לקבלת תערובת פושרת.
-
הוסיפו לקמח את תערובת החמאה, יחד עם ביצים, סוכר, סוכר וניל, מלח וקליפת לימון. עבדו את התערובת במשך 5 דקות במהירות בינונית עד לקבלת בצק חלק, מבריק ומעט דביק.
-
שמנו את הבצק בתרסיס השמן למניעת התייבשות, כסו בניילון והניחו בצד לתפיחה עד להכפלת הנפח.
-
עטפו את גלילי הקרטון או הפחיות בנייר אפייה – אם בחרתם בגלילי קרטון, דחסו את שאריות הנייר לפתח הגליל. אם מנגד בחרתם בפחיות שתייה, הניחו אותן אחת על השנייה, עטפו בנייר אלומיניום ליצירת גליל ולאחר מכן עטפו אותו עם נייר האפייה.
-
חממו את התנור ל-190° מעלות, הניחו את הבצק על משטח מקומח וחתכו אותו ל-2 חלקים שווים.
-
אם אתם רוצים להכין את הקיורטוש ללא מילוי, צרו עם הידיים "נקניקים" ארוכים מהבצק. אם אתם רוצים למלא בשוקולד, רדדו חצי מהבצק למלבן בעובי חצי ס"מ, ומרחו רק כחצי מרוחבו בממרח השוקולד. קפלו מעל את החצי השני וחתכו בעזרת גלגלת פיצה לרצועות בעובי 2 ס"מ.
-
לפפו כל "נקניק" בצק או רצועת בצק ממולאת סביב גליל קרטון מצופה בנייר אפייה – השאירו רווחים קלים, אשר יתמלאו כשהבצק יתפח. אם צריך, חברו לרצועה עוד אחת נוספת עם צביטה. כשאתם מסיימים לגלגל, דחפו את קצה הרצועה מתחת לבצק המלופף, לסגירה. חזרו על הפעולה עם יתרת הבצק והמלית.
אופן הכנת הציפוי לפני האפייה:
-
הכינו צלחת שטוחה עם סוכר, הברישו כל קיורטוש בשמן וגלגלו בסוכר.
-
הניחו בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואפו מיד למשך 15 דקות, עד להזהבה.
-
לאחר מכן הוציאו לצינון ושחררו את הקיורטוש מגלילי הנייר או הפחיות.
אופן הכנת המילוי והזיגוג לאחר האפייה (לא חובה):
-
במידה ותרצו תוכלו להבריש את המאפים המוכנים בסירופ חם, ובמידת הרצון גם לגלגל אותם בקוקוס או בשברי אגוזים, ואף למלא אותם בממרח כרצונכם..
מקור: קרין גורן