print header

מחקר חדש מצביע על היתרונות שבצריכת כמה שיותר דגנים מלאים

 דגנים מלאים הפכו בשנים האחרונות לשם דבר בעולם הבריאות – על אף שכבר שנים רבות ישנו עניין מסוים סביבם, בעידן הנוכחי הם קיבלו דחיפה בולטת אף יותר, סגולות בריאותיות רבות נקשרו בשמם וכמעט כל דיאטה שמכבדת את עצמה ממליצה עליהם כתחליף לשלל רכיבים אחרים הנחשבים למשמינים. אך השאלות הנשאלות לגבי הדגנים המלאים הן עד כמה הדיבור על יעילותם הוא נכון ומוכח ומהי כמות הצריכה היומית המומלצת מהם על מנת להרוויח את כל אותם יתרונות מדוברים. אם גם אתם התעניינתם בכך, אז אנחנו שמחים לספר לכם שישנו מחקר חדש ועדכני שהתפרסם ביולי 2021 בכתב העת של האגודה האמריקאית לתזונה, אשר שופך אור על התשובות לשאלות המסקנות האלו.

המחקר שמצא: דגנים מלאים בריאים יותר ללב

מטרתם של החוקרים שערכו את המחקר העכשווי הזה הייתה לקבוע כיצד צריכת דגנים מלאים, בהשוואה לצריכת דגנים מעובדים, יכולה להשפיע על גורמי הסיכון למחלות לב – וזה כולל בדיקה של היקף המותניים, לחץ דם ורמות הסוכר, הטריגליצרידים וכולסטרול ה-HDL בדם. יותר מ-3,000 אנשים השתתפו במחקר הזה, בגיל ממוצע של 50, וההערכה נעשתה בסולם פרמינגהם, המודד את הסיכון של האדם לחלות במחלת לב על סמך גורמי סיכון שונים.

החוקרים בחנו את ההשפעות הבריאותיות של אכילת הדגנים על המשתתפים במשך תקופה של לא פחות מ-18 שנים כדי לקבוע מה ההבדלים בין צריכת הסוגים השונים. את השינויים הם חישבו במרווחים של 4 שנים בין בדיקה לבדיקה. החוקרים מצאו כי אלו שצרכו יותר דגנים מלאים עלו פחות בהיקף המותניים, והיו להם רמות גבוהות של כולסטרול HDL (הכולסטרול הטוב) בדם כמו גם ריכוזים נמוכים יותר של טריגליצרידים; זאת ועוד, במחקר אף נמצא כי צריכה נמוכה של דגנים מעובדים מתקשרת גם היא לירידה ממוצעת גדולה יותר ברמות הטריגליצרידים. לעומת זאת, אצל אלו שקימצו באכילת דגנים מלאים במהלך השנים שנבדקו, נרשמה עלייה גדולה יותר הן ברמות הסוכר בדם והן בלחץ הדם הסיסטולי.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים: יד מחזיקה גרגירי חיטה

אז למה דגנים מלאים בריאים יותר?

על פי ד"ר מרי-ג'ון לודי, פרופסורית במחלקה למזון ותזונה באוניברסיטה הלאומית באולינג גרין שבאוהיו, ארה"ב, דגנים מלאים טובים יותר מכיוון שהם כוללים את כל החלקים האכילים של גרעין הדגן: הסובין, הנבט והאנדוספרם (הרקמה שעוטפת את עובר הזרע של הצמח). כשמעבדים את הדגן, הסובין העשיר בסיבים והנבט הגדוש ברכיבים תזונתיים מוסרים, היא מסבירה. מה שנותר בדגן, האנדוספרם, מורכב ברובו מפחמימות מעומלנות ויש בו מינונים קטנים הרבה יותר של ויטמינים ומינרלים.

ד"ר לודי מסבירה שהרכיבים שנאבדים בייצור של דגנים מעובדים הם דווקא אלה שמשחקים תפקיד מפתח בבריאותנו; "סיבים עוזרים לשמר רמות לחץ דם יציבות, להוריד את הכולסטרול ולקדם את בריאותה של מערכת העיכול. השילוב של סיבים עם ויטמין B (תיאמין, ריבופלאבין, ניאצין), ויטמין E ומינרלים (ברזל, מגנזיום, סלניום, אבץ) מספק שפע של יתרונות מונעי מחלות, כולל רמות נמוכות של דלקתיות והורדת שיעורי מחלות לב, לחץ דם, שבץ, סוכרת סוג 2, סרטן המעי והשמנת יתר".

יחד עם זאת, מציינת ד"ר לודי גם כן, בדגנים מעובדים ניתן למצוא רכיבים תזונתיים כמו חומצה פולית למשל, שלא נמצאים באופן טבעי בדגנים מלאים – כך שאם אתם מתכוונים להעלות כעת את צריכת הדגנים המלאים שלכם, ובייחוד אם אתן נשים בהריון או מתכוננות להיכנס אליו, ודאו שאתם מקבלים חומצה פולית ממקורות אחרים.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים: זרעי דגנים מסודרים בצורת לב על הקרקע

אז איך תשלבו יותר דגנים מלאים בתזונה שלכם?   

ד"ר קולין טאוקסבורי, הדוברת הלאומית של האקדמיה לתזונה ודיאטה בארה"ב, אומר כי מסמך הנחיות התזונה לאמריקאים ממליץ על צריכה של לפחות 3 מנות דגנים ביום, בעוד שדגנים מעובדים צריכים על פי ההנחיות להיות מוגבלים לפחות מ-3 מנות ביום. בהקשר הזה נציין כי מנה היא שוות ערך לפרוסת לחם קטנה או חצי כוס של מוצרי דגנים מבושלים דוגמת פסטה, שיבולת שועל, קינואה או אורז.

"מקום טוב להתחיל בו" מסבירה ד"ר טאוקסבורי, "הוא לבחון אילו מזונות אתם כבר אוכלים שהם דגנים מעובדים ולחשוב האם אתם יכולים להחליף אותם בגרסת הדגנים המלאים שלהם. אוכלים פסטה? אולי תנסו להחליף אותה בפסטה מדגנים מלאים, ואותו הדבר תקף גם לגבי לחמים ומוצרים דומים". לכן אנו ממליצים שבפעם הבאה שאתם הולכים לקניות בסופר ומחפשים את המוצרים השונים שאתם רגילים כל כך לאכול, עצרו רגע לחשוב – "האם מדובר בדגן ?" ואם כן, בררו אם הוא למעשה מכיל דגנים מלאים או מעובדים. אם מדובר במוצר מעובד יש למצוא לו מוצר חלופי מקמח מלא. שימו לב גם למדבקות המופיעות על המוצרים, כשחלקן יכולים לאותת לכם בבירור שלפניכם מוצר העשוי מדגנים מלאים.

אנחנו יכולים להמליץ לכם כאן על מספר דגנים בעלי ערכים בריאותיים ניכרים שכדאי לכם להוסיף לתזונתכם אם הם עדיין לא חלק מן התפריט היומי שלכם, וכמובן שכדאי שתמצאו אותם בגרסתם המלאה, הכוללת את כל חלקי גרעין הדגן העשירים מבחינה תזונתית:

  • כוסמין

התחליף המוביל לחיטה ניחן בשלל יתרונות בריאותיים משמעותיים, הקשורים בעיקר לתכולת המינרלים הגבוהה ביותר שישנה בו. בין סגולותיו היותר ייחודיות ניתן לציין שלא רק שהוא מסייע לחיזוק עצמות הגוף – אלא אף שהוא מעודד את צמיחתן של רקמות חדשות. זאת ועוד, הצמח הזה אף נחשף לפחות חומרי הדברה בזמן גידולו, מה שמוסיף לו עוד נקודות זכות רבות בקרב שוחרי הבריאות. אם אתם רוצים להכיר טוב יותר את הכוסמין, קראו עליו ועל יתרונותיו לעומק בכתבה הבאה.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים:  זרעי כוסמין בקערה
  • דוחן

 אם אתם טרם מכירים את קבוצת הדגנים הזו, שבסוג מסוים שלה משתמשים להכנת לחם האינג'רה האתיופי המסורתי, כדאי מאוד שתתחילו להתוודע אליה – כי זרעי הדוחן על סוגיהם השונים באמת גדושים ביתרונות בריאותיים. אנחנו לא נציין כאן את כולם, בשביל זה יש לנו את הכתבה הבאה שתפרט לכם את הטובים והעיקריים שבהם, אך רק נספר לכם שאלו מבינכם הסובלים מסוכרת, אנמיה או אפילו אבנים בכיס המרה בהחלט ימצאו בדגנים האלו יתרונות יוצאי דופן – וגם באופן כללי, כל מי מבינכם שרוצה לשמור על בריאותו ועל תזונה נכונה ישמח להכיר אותם.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים: זרעי דוחן במבט מקרוב
  • דורה

 אולי אתם מכירים את הדורה גם בשמה הלטיני "סורגום", אך אם טרם התוודעתם אליה כדאי מאוד שתכניסו אותה לתפריט ולמטבח שלכם בהקדם. וכי למה, אתם שואלים? כי מדד הבריאות שלה לא מוטל בספק – יש בה את כל מה שאתם צריכים, היא שומרת על מערכת עיכול נקייה ובריאה והיא באמת מעניקה לכם את היתרונות שהגוף שלכם זקוק להם – משיפור מראה העור ועד חיזוק המערכת החיסונית ובריאות העיניים. רוצים להכיר את הדורה ואת סגולותיה לעומק? היכנסו לכתבה הבאה.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים: ערימת זרעי דורה
  • סולת סמולינה

 סולת היא אמנם לא דגן בפני עצמו, אל שיטת טחינה דקה לדגנים – בדרך כלל חיטה. הסמולינה היא סולת המיוצרת מחיטה קשה הנקראת "דורום", ולה למעשה שלל יתרונות בריאותיים מעולים. בין היתר הסמולינה ממריצה את הגוף, פועלת בתחום האנטי-אייג'ינג, מונעת אנמיה ועוד. אם כל זה נשמע לכם מעניין, אתם מוזמנים להיכנס לכתבה הבאה המוקדשת כולה לסמולינה, שתעזור לכם לעשות איתה היכרות טובה יותר.

מחקר על היתרונות בצריכת דגנים מלאים: סולת כוסמין נשפכת לקערה
  • שיבולת שועל

 סוג הדגן הזה הוא אולי אחד הידועים ביותר בעולם המערבי מזה הרבה מאוד שנים, ואתם בוודאי שמעתם את שמו וכנראה גם טעמתם ממנו והשתמשתם בו במטבח שלכם. התועלות שיכולות לצמוח לכם מצריכת שיבולת שועל הן באמת רחבות מאוד, מהורדת רמות הסוכר דם ועד שינה טובה יותר, ויש גם הרבה מאוד מה לעשות איתה. אז הנה לפניכם בכתבה הבאה סיכום תמציתי של יתרונות שיבולת השועל וכמה מתכונים נהדרים להכנה עימה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.