print header

מחקר מצא: זה סוג המאכלים שמקפיץ את הסיכון למחלת לב ביותר מ-10%

כבר זמן מה ידוע כי בשר בקר, המוכר גם כבשר אדום, לא תורם הרבה לבריאותנו ולמעשה לאכילה מופרזת שלו עלולות להיות השלכות שליליות על הגוף, ובעיקר על בריאות הלב וכלי הדם שלנו. אך אם שאלתם את עצמכם עד כמה באמת הבשר האדום יכול להיות רע לנו ועד כמה באמת חשוב להחליפו ברכיב אחר - מחקר רחב היקף חדש שבוצע בארה"ב, בהשתתפות עשרות אלפי בני אדם ובמשך יותר מ-30 שנים, חשף נתונים מעניינים במיוחד שיכולים לעזור לנו לספק תשובות לשאלות הללו. מעבר לתוצאות המחקר גם נספר לכם כיצד בדיוק הוא נעשה, מהי הביקורת שיש עליו ומה הלקחים והמסקנות שניתן לקחת ממנו.

כך נעשה המחקר שחשף את הנתונים על הבשר האדום

המחקר, שכותרתו "צריכת בשר אדום והסיכון למחלת לב איסכמית בקרב גברים בארה"ב: מחקר עוקבה פרוספקטיבי", נערך על ידי חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור של אוניבריסטת הרווארד והתפרסם בחודש דצמבר 2020 בכתב העת הבריטי לרפואה (The British Medical JournalThe BMJ). במסגרתו נבחנו 43,272 גברים אמריקאים בגיל ממוצע של 53, ללא מחלות לב או סרטן בעת תחילת המחקר, החל משנת 1986 ועד שנת 2016 – טווח של כ-30 שנים בסך הכל. בכל 4 שנים מתחילת המחקר התבקשו הגברים המשתתפים למלא שאלון שעסק בהרגלי התזונה שלהם – כדי שהחוקרים יוכלו לעקוב כראוי אחריהם.

במשך 30 שנות המחקר נרשמו 4,456 מקרים שבהם המשתתפים חלו במחלת לב איסכמית, ומתוכם נפטרו כ-1,860 בני אדם. מתוצאות השאלונים שמילאו המשתתפים לאורך השנים ושהחוקרים שיקללו, נמצא כי כל הוספה של מנת בשר אדום לארוחה יומית אחת לפחות מעלה את הסיכון לחלות במחלת לב איסכמית ב-12%. מתוך המחקר עולה עוד כי הוספת בשר בקר לא מעובד – הגדרה שבתוכה נכללו המבורגרים (רגילים ודלי שומן), סטייקים ומנות צלעות - מעלה את הסיכון למחלה ב-11%. הוספת בשר מעובד – הגדרה שבה נכללו במסגרת המחקר מאכלים כמו נקניקיות בקר, נקניקי סלמי ורוטב בולונז - מעלה את הסיכון ללקות במחלת הלב הזו ב-15%.

מחקר על בשר אדום ובריאות הלב: ידיים מחזיקות דגם של לב ועליו קווי א.ק.ג

מחלת לב איסכמית, לאלו שטרם התוודעו אליה, מתרחשת כאשר עורקי הלב לא יכולים להזרים מספיק דם עשיר בחמצן אל שריר הלב, דבר שיוצר חוסר הלימה בין כמות החמצן שהלב זקוק לה לבין מה שזרם הדם מסוגל לספק לו. במשך הזמן גורמת המחלה לחומר לחומר שעוותי הקרוי פלאק להצטבר בעורקים, מה שלבסוף עלול להוביל לסתימתם הקטלנית. המחלה הזו היא גורם המוות מספר אחד כיום בארה"ב, והיא אחראית לכ-17% ממקרי הפטירה במדינה.

אחוזי הסיכון שעלו במחקר כתוצאה מאכילת בשר בקר הם כמובן מספרים בלתי מבוטלים, וניקול רואץ', תזונאית מוסמכת מבית החולים לנוקס היל בניו יורק, אומרת כי בנוגע למחלת לב אסכימית "יש אמנם מחקרים רבים בנושא, אבל המחקר הזה מאפשר לנו לבחון משתנים משמעותיים אחרים שגורמים למחלה, כמו למשל צריכת בשר אדום, בין אם מעובד ובין אם שאינו".

אז במה אפשר להחליף את הבשר האדום?

למזלנו, המחקר רחב ההיקף הזה לא משאיר אותנו תלויים באוויר מבחינת התחליף המומלץ לבשר אדום בכל מה שקשור לצמצום הסיכון למחלות לב. מהתוצאות עולה שכל צריכה יומית של מנה המכילה שילוב של מקורות חלבון צמחי – כגון אגוזים, קטניות וסויה – מתקשרת לירידה של 14% בסיכון למחלת לב איסכמית. רואץ' מציינת כי בנוסף לאלו, גם מקורות חלבון כמו דגנים מלאים ומוצרי חלב יכולים להוסיף להורדת הסיכון, וכן כי העדפת צריכה של מקורות חלבון צמחי מעלה בגוף את רמות הסיבים, נוגדי החמצון והפוליפנולים.

מכל אלו הלב שלנו יכול רק להרוויח, כי בין היתר הרכיבים התזונתיים החיוניים הללו דואגים להוריד את רמות הכולסטרול הרע ולהעלות את רמת הכולסטרול הטוב והברזל, לצמצם את מינוני השומנים הרוויים בגוף ולשפר את התפקוד של כלי הדם המובילים חמצן וחומרים חיוניים אל הלב.

מחקר על בשר אדום ובריאות הלב: צלחות של רכיבי תזונה ים תיכונית מונחות אחת ליד השנייה

מגבלות המחקר והשגות על תוצאותיו

על אף ממצאי המחקר, ישנם מומחים שטוענים כי אל לנו למהר ולחתוך לחלוטין את בשר הבקר מהתזונה שלנו, בעיקר מכיוון שיש כמה וכמה מגבלות לטענתם בעיצוב ובתכנון. כריסי קרול, דיאטנית מוסמכת ובעלת הבלוג "לנשנש בסניקר", אומרת: "במחקר הזה, מי שאכל הכי הרבה בשר אדום היו אלו שדיווחו על גורמי אורח החיים הדלים ביותר" לטענתה, על אף שהחוקרים ניסו להתייחס גם למשתנים מבלבלים כמו BMI, מידת פעילות גופנית והרגלי עישון בתוצאות הסופיות שלהם, הם ציינו שיכול להיות שישנם משתנים שלא באו בחשבון.

לטענת קרול, יכול בהחלט להיות שדפוסי תזונה דלים והתנהגויות בלתי בריאות באופן כללי הן שמעלות את הסיכון למחלות לב, ולא מאכל בודד או סוג מסוים של מזון. בנוסף טוענת קרול ששאלון התזונה שבו השתמשו החוקרים לא הבדיל בין גרסאות דלות שומן וגרסאות עתירות שומן של הבשר, מלבד במקרה של המבורגר. "בקר רזה הוא דל בשומן רווי ובקלוריות, מה שבהחלט יכול להשפיע על ההשלכות הבריאותיות של אכילתו" אומרת התזונאית. היא מוסיפה שכאשר חוקרים בחנו את השפעת הבשר האדום הרזה כמקור לחלבון בתזונה שעשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, אגוזים ושעועית, הם מצאו שיש לו דווקא השפעה חיובית על הליפידים והליפופרוטאין שעלולים לגרום למחלות לב. כמו כן, בבשר אדום יש גם ברזל ואבץ – שני רכיבי מפתח חיוניים לבריאות האדם.

לאור כל אלו, קרול אומרת כך: "תזונה צמחית לא אומרת שצריך לוותר לחלוטין על חלבון מן החי. במקום זאת, כללו מאכלים כאלו במנות מדודות, כחלק מדיאטה בריאה שכוללת גם הרבה ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים".

מחקר על בשר אדום ובריאות הלב: סטייק בשר אדום

מה אנחנו יכולים לקחת מכאן?

אעל אף הביקורות והתובנות של קרול מתוצאותיו, יש לומר כי המחקר המעמיק והרחב הזה עדיין מאפשר לנו להבין כמה דברים חשובים: ראשית, שכדאי כמה שיותר לצמצם בהיקפי צריכת מוצרי בשר הבקר שלנו – אם אוכלים מנת בקר רזה מדי פעם נדמה שהסיכון לא גבוה, אך אם נקניקיות בקר למיניהן, נקניקים, קבב, שווארמה עגל או שאר מנות בשר אדום הן חלק מהתפריט השבועי או אף היומי שלכם – כדאי לכם להפחית את התדירות הזאת באופן משמעותי.

בנוסף, המחקר מדגיש ביתר שאת עבורנו את יתרונותיה של הדיאטה הים תיכונית, זאת שמבוססת על מרכיבים שונים שאופייניים לאזור שלנו, ונעשה בה שימוש רב בקטניות, אגוזים ופחמימות שהם מקור מצוין לחלבון צמחי. אם אתם רוצים לדעת יותר על סוג הדיאטה הזו, על מאפייניה ומעלותיה השונות, אתם מוזמנית לגלות אותה בכתבה הבאה. אם אתם רוצים להכיר כמה מאכלים שעשירים במיוחד בחלבון צמחי ותוכלו להתחיל לצרוך במקום מנת בשר הבקר שלכם –היכנסו לכתבה הבאה. שיטת דיאטה נוספת שיכולה לעזור לכם להוריד את הסיכון למחלות, וכן מאפשרת אכילת בשר בקר במנות קטנות ומדודות, היא דיאטת דש (DASH), שעליה תוכלו לקרוא עוד בכתבה הבאה.

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.