print header

יתרונות וחסרונות בריאותיים של סירופ מייפל

הוא "מככב" במתכונים רבים בעולם הקולינרי, העץ ממנו הוא מופק נחשב לסמל הלאומי של קנדה והוא נחשב לאחד הממתיקים הפופולריים ביותר בעולם לצד דבש וסוכר. אך האם תהיתם פעם האם סירופ המייפל המסורתי והמתוק הוא בריא או שהוא דווקא מסוגל להזיק לנו? בכתבה הבאה נחשוף אתכם למקורו של המייפל, נתהה על קנקנו של הסירופ הייחודי הזה, נציג לכם את יתרונותיו וחסרונותיו הבריאותיים ולבסוף ננסה לקבוע האם הוא בכלל בריא לנו - וכבר עכשיו נאמר לכם שזה לא יהיה כזה פשוט!

מהו סירופ מייפל וכיצד הוא מופק?

סירופ המייפל הוא ממתיק המיוצר בשיטה מסורתית מלשד העצה של אדר הסוכר, שהוא עץ בעל שיפה מתוקה במיוחד שממנה ניתן להפיק את הנוזל הסמיך. בפועל, כדי להפיק את המייפל נדרשים שני שלבים - ראשית, קודחים חור בעץ ואז מאפשרים ללשד לצאת ממנו החוצה אל תוך כלי קיבול ייעודי; לאחר מכן, הנוזל מועבר לכלי אידוי בו הוא מורתח לצורך איבוד הנוזלים, תהליך שבמהלכו הוא גם מייצר את החומר קיוביקול (שאודותיו נרחיב בהמשך) ובסיומו נוצר חומר סמיך ו"סירופי" שעובר תהליך סינון כדי לקבל מרקם חלק וטהור. במשך שנים רבות המייפל יוצר ונצרך על ידי ילידי צפון אמריקה, אך במרוצת השנים הפך גם לממתיק נפוץ במיוחד במקומות רבים בעולם וניתן למצוא אותו בקינוחים ומנות רבות.
 
יתרונות וחסרונות בריאותיים של סירופ מייפל: כלי קיבול מחוברים לעצי אדר הסוכר

מכיל ויטמינים ומינרלים אך גם רמה גבוהה של סוכר

בניגוד לממתיקים אחרים, כמו סוכר מזוקק, סירופ מייפל אורגני או טבעי מכיל מינרלים ונוגדי חמצון רבים. בשליש כוס של סירופ מייפל טהור (כ-80 מ"ל) תוכלו למצוא 7% מכמות הברזל, 5% מכמות הסידן והאשלגן, 28% מכמות האבץ ו-165% מכמות המגנזיום המומלצת ליום. מדובר בנתונים נהדרים לכאורה שהופכים את המייפל לממתיק בריא, במיוחד בהשוואה לסוכר לבן. אך עם זאת, הטעם הנפלא הזה כרוך גם במחיר - בתוך אותה שליש כוס מייפל תמצאו גם כ-63 גרם סוכר. כפי שאתם ודאי יודעים, צריכה מופרזת ועקבית של סוכר עלולה להוביל לבעיות בריאותיות משמעותיות, כמו השמנת יתר, סוכרת מסוג 2 ומחלות לב.
 
כמות הסוכרים הרבה שבמייפל עלולה להשפיע לרעה על רמת הסוכר בדם, אך בד בבד כאשר מעמידים אותו מול ממתיקים אחרים הוא כנראה חלופה עדיפה יותר על פניהם. כך לדוגמה, כאשר משווים את הערך הגליקמי של המייפל לזה של סוכר לבן, הוא עומד על כ-54 שזהו ערך נמוך יחסית, בעוד שהאחרון עומד על 65 שנחשב ערך בינוני. המדד הגליקמי מציין את מידת ההשפעה של מאכלים על רמת הגלוקוז בדם - ערכיו הנמוכים הם 55 ומטה, הבינוניים הם 55-69 והגבוהים הם 70 ומעלה. ככל שהערכים נמוכים יותר כך האנרגיה בגוף מפוזרת בצורה מבוקרת והדרגתית ולא גורמת לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם.
 
יתרונות וחסרונות בריאותיים של סירופ מייפל: מייפל נשפך אל תוך כפית ונוזל ממנה

עשוי לספק כ-24 נוגדי חמצון - אך האם זה מספיק?

נזק חמצוני (Oxidative damage) הוא תהליך שמתרחש בקביעות בגופנו וגורם לנזק לאורך זמן. הוא נגרם כתוצאה מפעילותם של רדיקלים חופשיים שעלולים לגרום נזק לרקמות, לאיברים, לתאים ואפילו למערכות שלמות בגופנו. מי שאחראי לעצור את הנזק החמצוני הם נוגדי החמצון, שנלחמים ברדיקלים החופשיים ומנטרלים את יכולתם לחולל מחלות. מחקרים מסוימים, כמו זה שנערך באוניברסיטת אוטווה בקנדה, מצביעים על כך שסירופ מייפל מכיל עד כ-24 נוגדי חמצון שונים. אם כי תוצאותיו של מחקר עדכני יותר מדייקים זאת וגורסים כי סירופי מייפל כהים (מסוג Grade B) הם בעלי ריכוז נוגדי חמצון יעיל יותר מאשר אלה בעלי הגוון הבהיר.
 
החלפה של כל הממתיקים המלאכותיים בתפריט היומי בכאלה טבעיים, כמו סירופ מייפל, עשויה להגביר את כמות נוגדי החמצון בגוף שלנו ברמה שוות ערך לאכילה של מנת אגוזים או אוכמניות - כך נמצא במחקר שהשווה בין סוגי הממתיקים. אך עם זאת, כמות נוגדי החמצון שבמייפל היא קטנה ביחס לכמות הסוכר שבו ולכן היתרונות הבריאותיים עלולים "להיבלע" בתוך הערך הקלורי הגבוה. לכן, שומרי משקל או אנשים שמקפידים על צריכת קלוריות מאוזנת צריכים להיות מודעים לכך ואולי להפחית ואף להימנע לגמרי משימוש בממתיקים - גם מסורתיים כמו סוכר לבן וגם בריאים יותר כמו סירופ המייפל.
 
יתרונות וחסרונות בריאותיים של סירופ מייפל: בקבוקי מייפל בגוונים שונים

 

מכיל תרכובות בריאות, אבל...

כפי שכבר הוזכר קודם לכן, במייפל אורגני או טבעי יש כמויות נאות של מינרלים וויטמינים חיוניים - שלצידם ניתן למצוא גם את הקיוביקול (Quebecol), שהוא חומר שלא נמצא בפועל בעץ ממנו מופק המייפל, אלא מופיע בזמן תהליך ההרתחה של הנוזל ומאופיין בכמות גדולה של נוגדי חמצון. התרכובות הפעילות הללו שבמייפל הוכחו במחקרים מסוימים כיעילות עבור חולי סוכרת, כמסייעות במלחמה נגד התפתחות תאים סרטניים וכמאטות את פירוק הפחמימות. אף על פי כן, ישנה חולשה גדולה בטענות הללו כיוון שלא נערכו מספיק ניסויים על בני אדם כדי להוכיח אותן באופן חד משמעי, וכן רוב המחקרים בנושא ממומנים על ידי חברות ויצרני המייפל עצמן.
 
יתרונות וחסרונות בריאותיים של סירופ מייפל: סירופ מייפל מעל חביתיות

אז סירופ מייפל בריא לנו או לא?

אז אחרי שקראתם את הטענות השונות בנוגע ליכולתו של המייפל לתרום לבריאותנו או להזיק לה, אתם ודאי תוהים מהי המסקנה הסופית? התשובה לכך היא חלוקה. מצד אחד, נוכחנו לדעת שבסירופ המייפל אכן קיימים ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון רבים שחיוניים לבריאותנו. אך מנגד, כמות הסוכר הגדולה שבו פוגמת ואף עולה על יתרונותיו. כשמשווים אותו למאכלים אחרים העשירים ביתרונות תזונתיים כמו ירקות, פירות ומוצרים לא מעובדים מן החי, המייפל משתרך הרחק מאחור מבחינת תרומתו.
 
אך כאשר מעמידים אותו מול ממתיקים אחרים, ניתן לומר שהוא נחשב לרע במיעוטו - כלומר, עדיף להשתמש בו במקום סוכר לבן מזוקק אך הכנסתו באופן כפוי, כתוספת לצד הממתקים שכבר יש בתזונה היומית, עלולה להשפיע באופן שלילי על הבריאות, כמו שימוש בכל ממתיק אחר. בשורה התחתונה, השימוש במייפל צריך להיות במתינות ולא בצורה מופרזת, אך אם תתחילו לצרוך אותו במקום סוכר לבן וממתיקים דומים, הגוף שלכם יזכה בתוספת קטנה אך אולי חשובה של בריאות. לחלופין, תוכלו להתחיל להכין יותר קינוחים עם מייפל ופחות סוכר לבן, כמו למשל אלו שבמתכונים הבאים:
מתכון למאפינס מייפל ואוכמניות

הכינו את הקפה החם והמהביל והיכונו לטעימת עוגת המאפינס הטעימה ביותר שטעמתם. מתכון למאפינס מייפל ואוכמניות שלא תוכלו להשאר אדישים אליה.

מתכון למאפינס מייפל ואוכמניות מקור תמונה: pinterest
רכיבים למאפינס מייפל ואוכמניות:
זרעי פשתן - ⅕ כוס (שלמים)
קמח - ¾ כוס + 2 כפות
אבקת אפייה - ½1 כפיות
קינמון - 1 כפית (טחון)
סודה לשתייה - ½ כפית
מלח - ¼ כפית
ביצים - 2 (גדולות)
סירופ מייפל - ½ כוס
ריוויון - 1 כוס
שמן קנולה - ¼ כוס
גרידת תפוז - 2 כפיות
תמצית וניל - 1 כפית
אוכמניות - ½1 כוסות (טריות)
סוכר - 1 כף
מתכון לבטטות מתוקות עם פקאנים - פינוק נהדר לימי סתיו קרים

המתכון הנהדר והפשוט שלפניכם עושה שימוש בצורת הגשה שלרוב שמורה למנות שמבוססות על תפוחי אדמה, וכך נוצר קינוח מפתיע, מתוק, מנחם ובעל מראה מרשים מאוד, שלמען האמת קל מאוד להכין. אם חיפשתם דרך חדשה לסיים את ארוחות הערב שלכם עם פינוק מתוק ונימוח שמשלב גם אגוזי פקאן פריכים ורמז קל לטעם וניל עשיר, אין לנו ספק בכך שהגעתם למקום הנכון!

מתכון לבטטות מתוקות עם פקאנים - פינוק נהדר לימי סתיו קרים מקור תמונה: tiphero.com
רכיבים לבטטות ברוטב מייפל ופקאן:
בטטות - 2 (בינוניות ולא עבות מדי)
חמאה מומסת - 2 כפות
קינמון - 1 כפית
אגוזי פקאן - ¼ כוס (קצוצים)
תמצית וניל - ½ כפית
מלח גס - ½ כפית
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור - לפי הטעם
שמן קנולנה - 1 כפית (או כל שמן צמחי אחר)
מתכון לעוגיות צ'יה עם חמאת בוטנים ושיבולת שועל

אם מעולם לא חשבתם שזרעי צ'יה יכולים להשתלב בעוגיות חמאתיות, הגיע הזמן להתנסות בקינוח מפתיע ומתוק! מעבר לעובדה שמדובר בעוגיות נהדרות עם טעם נפלא, המתכון הבא יעזור לכם להכין קינוח בריא שעשיר בסיבים, חלבון, אומגה 3 וחומצות שומן שיסייעו לכם לשרוף שומנים ולהישאר שבעים.

רכיבים לעוגיות:
חמאה - ½ כוס (ללא מלח, מרוככת)
סירופ מייפל - ½ כוס+ 3 כפות
חמאת בוטנים - ½ כוס
תמצית וניל - ½ כפית
שיבולת שועל - ½2 כוסות
מלח ים - ½ כפית
אבקת אפייה - ½ כפית
זרעי צ'יה - 2 כפות
בוטנים - ⅔ כוס (קלויים, ממולחים וקצוצים גס)
מקור תמונה: John Munt
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.