maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

ההבדלים התזונתיים והבריאותיים שבין דבש רגיל לדבש גולמי

 אחד מהכינויים שארצנו זכתה להם הוא "ארץ זבת חלב ודבש" – ביטוי מקראי שמתאר את השפע והפוריות של האדמה. בממוצע, כל אזרח במדינתנו הקטנה מתענג על יותר מחצי קילו דבש בשנה, המגיעים בעיקר מכ-100 אלף כוורות הפזורות ברחבי הארץ. כולנו יודעים שהדבש בריא יותר מכל ממתיק סינטטי וסוכר מזוקק, וזאת מכיוון שיש בו כימיקלים צמחיים ונוגדי חמצון המגנים על הגוף מפני מחלות והזדקנות מוקדמת, אך האם הדבש "התמים" שאנו רוכשים ללא היסוס בסופרמרקט הוא באמת המוצר הטבעי והבריא ביותר עבורנו? הכתבה הבאה תאיר את עיניכם והמידע בה יפתיע אתכם.
 
ההבדל בין דבש רגיל לגולמי: פתח שממנו ניגר דבש לקערה
 

מהו דבש "רגיל"?

הגעתם למדף צנצנות הדבש בחנות המזון, בחנתם מספר מוצרים ולבסוף הכנסתם צנצנת נבחרת לעגלת הקניות. אתם חשים רגועים מפני שעל המוצר מצוין שהוא מכיל 100% דבש וייתכן שיש עליו אפילו תו תקן שמעניק לו הכשר של דבש טבעי ונטול תוספים. אך האמת היא שיש דברים רבים שאינכם מודעים אליהם לגבי התהליך שאותו דבש עבר מהרגע שרדו אותו מהכוורת. באותו תהליך, שמתחיל בדרך כלל לאחר שהדבורים סיימו את פעולת אגירת הצוף ועיבודו בחלות הדבש בכוורת, הדבש נאסף בפעולה שנקראת רדייה, ומתחיל לעבור תהליכי עיבוד וסינון שמשנים את הרכבו. הדבש עובר בין היתר הליך של פסטור, שמשמעו הוא שהדבש מחומם לטמפרטורה גבוהה כדי שהשמרים המצויים בו יחוסלו ויאפשרו למוצר הסופי חיי מדף ארוכים יותר ומרקם חלק יותר. בנוסף לכך, הדבש עובר תהליכי סינון מתקדמים שנועדו להסיר ממנו פסולת ובועות אוויר, כדי שהדבש שיגיע לצרכנים יראה צלול, שקוף ומושך יותר. תהליכי סינון מסחריים ומתקדמים כגון אלו, נחשפו במחקרים שונים ככאלו שעלולים להפחית את הימצאות חומרי ההזנה הבריאים הקיימים בדבש, כמו אבקת פרחים (פולן – Pollen) אנזימים ונוגדי חמצון.
מעבר לכך, ישנם יצרנים שפועלים ללא פיקוח ומוסיפים בשלב זה גם סוכר וממתיקים נוספים לדבש, כדי להעלות את הרווחיות ממכירתו. יחד איתם ישנם יצרנים שמעבירים את הדבש תהליך עיבוד מורכב אף יותר אשר נקרא סינון-אולטרה, אשר פוגע גם כן בחומרי ההזנה שבו. אף שבמחקרים שונים נמצא כי דבש עשוי להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב הנובעות מלחץ דם וכולסטרול גבוהים, לסייע להחלמה של פצעים ולטפל בשיעול, יש סיכויים גבוהים שיתרונות אלו אינם משמעותיים בדבש הרגיל כפי שהם במוצר שנקרא דבש גולמי, המכיל כמות גבוהה יותר של נוגדי חמצון, אנזימים וחומרי הזנה שאחראים על אותם יתרונות בריאותיים המצויינים למעלה. 
ההבדל בין דבש רגיל לגולמי: שתי דבורים על עלה של פרח צהוב
 

מהו דבש גולמי? 

דבש גולמי הוא דבש כפי שהוא מתקיים בכוורת הדבורים. כלומר מדובר בדבש שבתהליך הרדייה עובר סינון בודד דרך רשת בד או ניילון כדי לסלק שיירים של שעוות דבורים ודבורים מתות, ומשם עובר ישירות לאריזה ומכירה. המשמעות של כך היא שדבש גולמי איננו עובר תהליכי חימום, פסטור וסינון מתקדמים שנהוגים בעיבוד התעשייתי. חלק מיתרונות הדבש הגולמי הם שהוא מכיל 2 חומצות אמינו, 31 מינרלים שונים ומגוון של ויטמינים ואנזימים שנחוצים לגוף, אך יש לציין שיתרונות אלו הם יחסית זניחים מכיוון שהכמות של אותם חומרים מזינים היא מזערית בדבש. הדבר המשמעותי יותר בדבש הגולמי הוא התכולה הגבוהה של התרכובות הצמחיות הביו-אקטיביות בו, אשר לא נפגעו מתהליכי עיבוד תעשייתיים. תרכובות אלו, הקרויות פוליפנולים (Polyphenols) ומתפקדות כנוגדי חמצון, הוכחו מחקרית כאנטי דלקתיים ומפחיתי סיכון ללקות במחלות לב וסרטן. בדבש הגולמי אין כמובן גם תוספות כלשהן של ממתיקים אחרים. 
 
בזכות העובדה שהדבש הגולמי לא עובר תהליכי עיבוד שהופכים אותו לחלק ונוזלי יותר, הדבש הגולמי נעשה נוקשה, מגובש וגרגירי יותר, וזו גם דרך טובה לזהות אותו. אגב, דבש שקיבל חותמת של מוצר אורגני בישראל משמעו שהדבורים, השטחים החקלאים שברדיוס 3 קילומטר מהכוורת והדבש עצמו לא באו במגע עם חומרי הדברה וכימיקלים, ואין מקומות רבים כאלה בארץ. דבש אורגני גם איננו יכול לעבור חימום, ומהבחינה הזאת, חלק מהדבש האורגני הוא דבש גולמי.  
ההבדל בין דבש רגיל לגולמי: חלת דבש
על פי מחקר שהשווה בין כמות נוגדי החמצון בדבש טבעי לעומת נוגדי החמצון בדבש גולמי, נמצא שבדבש הגולמי יש פי 4.3 יותר נוגדי חמצון מאשר בדבש רגיל. מחקר נוסף ולא רשמי, גילה כי לדבש גולמי ולדבש שעבר תהליכי עיבוד מינימליים בלבד, עם דגש על המינימליים, יש כמות דומה של מינרלים ונוגדי חמצון, אך בדבש הגולמי קיימת כמות אנזימים גבוהה יותר.  
 
עוד הבדל מהותי שקיים בין הדבש הרגיל לדבש הגולמי הוא תכולת אבקת הפרחים שבו, המכונה גם פולן. דבורים עוברות מפרח לפרח ואוספות בדרכן צוף ואבקנים שנלקחים חזרה לכוורת ומגיעים אל תוך חלת הדבש - שאמורה כזכור להיות בכלל מקור המזון של הדבורים עצמן. באבקת הפרחים יש מעל ל-250 חומרי הזנה שונים הכוללים בין היתר חומצות אמינו, ויטמינים, חומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון. הפולן מסייע לגוף להילחם בדלקות, לשפר את תפקוד הכבד ולהפחית את הסיכוי ללקות במחלות לב ושבץ.  
 
החומר נחשב לכה מזין עד כי משרד הבריאות הפדרלי הגרמני הכיר בפולן כתרופה. למרבה הצער, תהליכי עיבוד של דבש כמו חימום ואולטרה-סינון עלולים להפחית את נוכחות הפולן בדבש, ולהפוך אותו ללא הרבה יותר ממתיק טבעי. לראייה, במחקר לא רשמי שבדק 60 דגימות של דבש מסחרי, נמצא ששני שליש מהן לא הכילו אבקת פרחים. 
 
עוד מרכיב חשוב שתוכלו למצוא בדבש הוא אנזים בשם גלוקוז אוקסידאז (Glucose oxidase) שמסייע בייצור מולקולות שמעניקות לדבש את התכונות האנטי בקטריאליות שלו, אך גם אנזים זה חשוף לפגיעה כתוצאה מתהליכי עיבוד של דבש כמו סינון תעשייתי וחימום. 
ההבדל בין דבש רגיל לגולמי: דבורה עומדת על בסיס של פרח כתום

סכנות באכילת דבש

כידוע, חל איסור על מתן דבש מכל סוג שהוא לתינוקות עד גיל שנה מחשש שיחשפו לרעלן המופרש מחיידק הקלוסטרידיום בוטולינום (Clostridium botulinum) שעלול להימצא בדבש, ויש שמרחיבים את האיסור גם על נשים הרות. סכנת הימצאות החיידק קיימת בדבש רגיל וגולמי כאחד, ולכן כאמור חשוב שאוכלוסיות בסיכון ימנעו מצריכתו. אם אתם חווים תופעות לוואי כמו בחילות, הקאות, או שלשולים לאחר צריכת דבש, אף שהן נדירות, יש לדווח עליהן לרופא שלכם בהקדם. 

היכן תוכלו למצוא דבש גולמי?

את הדבש הגולמי תוכלו למצוא בעיקר במכוורות פרטיות קטנות ובבתי טבע תחת הציון "לא מסונן ולא מחומם", ולעיתים גם "אורגני ונטול כימיקלים". חפשו מידע והמלצות ברשת לגבי מכוורות אלו, שיטת הרדייה והעיבוד של הדבש שלהן ובתי העסק בהם הם מוכרים את המוצרים שלהם. מומלץ גם לנצל יום חופש או את חופשת סוף השבוע ולנסוע עם כל המשפחה לאחת מהמכוורת שמייצרות דבש גולמי, ולהתרשם במו עיניכם מהפעילות והתקנים שלהם, והעיקר הוא שתהיו מודעים לדבש שאתם מכניסים לגופכם, ולא תשכחו להתענג על הטעם. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו