print header

מחקר חדש מצא את אבני היסוד של מערכות יחסים מוצלחות

מה קורה שכשמפקידים בידי בינה מלאכותית מתקדמת מאגר ענק של מחקרים שבוצעו על זוגיות ומלמדים אותה איך למצוא את הגורמים שהכי חשובים עבור מערכת יחסים טובה? מהן המסקנות שניתן ללמוד ואיך הן יכולות לשמש את כולנו? על השאלות האלה ענה לאחרונה מחקר בקנה מידה רחב מאוד שבראשו עמדה ד"ר סמנתה ג'ואל (Samantha Joel) מאוניברסיטת מערב אונטריו בקנדה. אנחנו ממש לא מאשימים אתכם אם אתם סקרנים לגלות את מסקנותיו כפי שאנחנו היינו, כי זה בהחלט חשוב לדעת מה יוצר מערכת יחסים מוצלחת…

מה היו מסקנות המחקר?

הרקע שהוביל למחקר המדובר שפורסם ביולי 2020 קל מאוד להבנה. מדענים וחוקרים מתחום הסוציולוגיה ניסו במשך עשורים להבין מהם הרכיבים או הדרישות למערכת יחסים מוצלחת, אך רובם בחנו רק מספר קטן של משתנים שלא יכולים לחשוף את התמונה המלאה בקשר לתחום מורכב כמו זוגיות. כאן נכנס לתמונה המחקר הנוכחי שעושה שימוש בלמידת מכונה (Machine Learning) שהוא תת-תחום מעולם מדעי המחשב והבינה מלאכותית המשיק לתחומי הסטטיסטיקה והאופטימיזציה. כאשר עושים שימוש בכלים מהתחום הזה - ניתן לבצע חיזוי או גילוי של עובדות לגבי העולם האמיתי בעזרת נתונים שלא מתאפשר לבצע עליהם חישובים מספריים פשוטים. 
 
מחקר על מערכות יחסים מוצלחות: איור של ראש בסביבה דיגיטלית
הכלים שבהם ד"ר ג'ואל וצוות המחקר עשו שימוש איפשרו ניתוח של מידע בנוגע ליותר מ-11,000 זוגות שהשתתפו במחקרים שונים אשר נערכו למשך פרק זמן ממוצע של כשנה. ניתוח הנתונים חשף שורה תחתונה שאולי תפתיע אתכם: זה לא באמת משנה עם מי אתם, אלא איזה סוג של דינמיקה יש לכם איתם. במילים אחרות, ההערכה שיש לכם בנוגע לקשר, שמושפעת למשל מכמה שאתם מרגישים שבני הזוג שלכם מרוצים ממנה או כמה שאתם מביעים הערכה כלפיהם, משפיעה יותר על הקשר מאשר האופי של כל אחד מהצדדים. ד"ר ג'ואל סיכמה זאת במילים הבאות: "בכל מה שקשור למערכת יחסים מספקת, הזוגיות שאתם בונים חשובה יותר מבני הזוג שאתם בוחרים".

מה יוצר מערכת יחסים טובה?

לפי המסקנה הזאת, במקום להיות מרוכזים בלמצוא את האדם הנכון ולהרגיש רע בקשר לחוסר התאמות לציפיות שיש לכל אחד ואחת מאיתנו, יש לבחון את יחסי הגומלין בזוגיות ולשאול את עצמנו האם היא גורמת לנו להרגיש מסופקים. עוד התגלה מהמחקר הזה שבהחלט ניתן לקבוע שישנם מדדים מסוימים אשר יכולים לעזור לנו לשפוט את טיב מערכת היחסים באופן טוב יותר מאחרים - כלומר אלו הם הדברים שאנחנו באמת צריכים להתמקד בהם בכל מה שנוגע לבחינת איכות של זוגיות וטיב העתיד שלה. 
 
התפיסה האישית של האדם בנוגע למערכת היחסים היא כאמור גורם שמשפיע מאוד על תחושת הסיפוק מהקשר, אך לא רק. במסגרת המחקר גובשה רשימה של 5 מאפייני מערכת היחסים שהכי טובים לצורך חיזוי הסיפוק העתידי ממערכת היחסים:
 
  • תפיסת הנאמנות של בני הזוג (Perceived partner commitment)
  • הערכה (Appreciation)
  • סיפוק מיני (Sexual satisfaction)
  • הערכת הסיפוק של הצד השני (Perceived partner satisfaction)
  • עימותים (Conflict)
מחקר על מערכות יחסים מוצלחות: זוג מחובק עם הגב למצלמה
מהצד השני, המאפיינים של האדם עצמו היו אחראים רק ל-21-12% מהסיבות שעיצבו את הסיפור של מערכת היחסים. למרות זאת עדיין יש להם חשיבות, והמחקר גם סיפק לנו את 5 המאפיינים האישיים שהכי משפיעים על הסיפוק של אנשים ממערכת היחסים שלהם:
 
  • סיפוק מהחיים (Life satisfaction)
  • השפעה שליליות (Negative affect)
  • דיכאון (Depression)
  • הימנעות ממחויבות (Attachment avoidance)
  • חרדת מחויבות (Attachment anxiety)
מסקנות החוקרים מאפשרות לנו להבין שזה בהחלט נכון והגיוני שדברים כמו דיכאון או חרדות משפיעים לרעה על איכות מערכת היחסים, אך במערכת יחסים שבה בני הזוג מרגישים מסופקים ובטוחים ניתן לגבור על כל אלו ולהיות אופטימיים בקשר לעתיד. העובדה שמאפיינים אישיים היו קשורים לאיכות מערכת היחסים, אך לא הייתה להם תועלת מיוחדת לחיזוי עתיד הקשר, מצביעה על כך שייתכן והם כן חשובים, אך רק משום שהם משפיעים על יחסי הגומלין בזוגיות שהוא כאמור הדבר האמיתי שיש לבחון. 
מחקר על מערכות יחסים מוצלחות: ברבורים

כיצד המסקנות יכולת להשפיע על מערכות היחסים שלכם?

אולי הדבר הכי חשוב שהחוקרים מסיקים, לאור הניתוח רחב ההיקף הזה, הוא שכולנו צריכים להתמקד יותר בבחינת הדינמיקה ויחסי הגומלין בקשרים שלנו. "מערכת יחסים היא יותר מסכום חלקיה" אומרת ד"ר ג'ואל, "הדינמיקה של מערכת היחסים היא בעצם המהות של הקשר, ולא האנשים שמרכיבים אותו, והיא הדבר הכי חשוב בקשר לאיכותה". בנוסף, אנחנו כולנו צריכים להבין שהאופן בו אנו חושבים על הזוגיות והקשרים שלנו הוא חשוב מאוד, מה שאומר שאנחנו יכולים באופן מודע לקבל החלטות שישפרו את מערכות היחסים שלנו. לדוגמה, להפסיק לדאוג בקשר לדברים קטנים, לשנות גישה לתחומים כמו סגנון לבוש, דעות פוליטיות והעדפות אוכל.
 
אם מצליחים לעשות זאת, ובמקום בעניינים הזעירים מתמקדים בדברים החשובים כמו חיזוק הנאמנות ההדדית, הפגנות הערכה בתדירות גבוהה וניהול ריבים ועימותים בצורה נכונה, זה כנראה יעשה פלאות לזוגיות בהווה ובעתיד. במילים אחרות זה לא ממש חשוב אם צד אחד צמחוני והשני לא, או עד כמה יש עיסוק בתחומי עניין משותפים - כל עוד מצליחים לנהל דינמיקה מוצלחת סביב הדברים האלה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.