maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

35 עובדות מעיינות על חלבון!

האם ייתכנו חיים ללא חלבון? מה קורה כשיש יותר מדי או מעט מדי חלבון בגוף? מהו הדג עם הכי חלבון, ומהי הגבינה? במה נבדל חלבון מן החי מחלבון מהצומח והאם החלבון בביצים הוא האיכותי ביותר? 35 עובדות מעניינות שלא ידעתם על... חלבונים!

1. חלבון נמצא בכל אחד מטריליוני התאים בגוף האדם. ללא חלבון, לא יכולים להתקיים חיים. החומר היחיד שהגוף משופע בו יותר מחלבון מים. כ-18%-20% מהגוף הם חלבון.

2. בגוף האדם יש כ-100,000 סוגים שונים של חלבונים. הגוף זקוק להם כדי לגדול, להחלים ולשאת כל תגובת כימית של הגוף.

3. המילה חלבון (protein) היא נגזרת של המילה היוונית - proteios שפירושה "ראשוני".

4. החלבונים בגוף מגיעים בצורות ובגדלים רבים. החלבונים הפשוטים נראים כמו "רכבות קטנות" עם הרבה קרונות. כל "קרון" או יחידת חלבון שכזו, נקראת חומצת אמינו. מה שמשותף לכל הסוגים השונים של החלבונים בגוף הוא שהם כולם כימיקלים המורכבים מעד 20 סוגים שונים של חומצות אמינו.

5. יותר מדי חלבון יכול להיות מסוכן לגוף. למשל: רמות גבוהות של חלבון יכולות ליצור עומס על הכבד והכליות ולגרום להם לעבוד קשה במיוחד כדי לפרק ולפנות את החלבון הנוסף.

6. עודף חלבון יכול גם לגרום לעלייה במשקל.

7. בשנת 2010, האתלט בן פירסון בן ה-20 הגדיל את צריכת החלבון שלו כדי להגדיל את נפח השרירים. עם זאת, הוא לא ידע שיש לו הפרעה גנטית נדירה שמנעה מגופו לפרק חלבונים. הרמות הגבוהות של חלבון בגופו גרמו לייצור מוגבר של אמוניה בדם, מה שגרם למוח להתנפח ופירסון נפטר.

8. שיער מורכב מקבוצת חלבונים סיביים בלתי מסיסים ובלתי מתעכלים שנקראת קרטין. חלבון הקרטין נראה בצורה של סליל והוא שיוצר את הרקמות הקרניות של הגוף, כמו ציפורניים ושיער. בקרטין יש קשרי גופרית שהופכים את השיער למתולתל. ככל שקשרי הגופרית רבים יותר, כך השיער מתולתל יותר.

ספירלה

9. חלבונים, כמו פחמימות ושומנים, נחשבים לחומר מזין ואחד מאבות המזון, וזאת מכיוון שהם מספקים אנרגיה (קלוריות) לגוף. בעוד שחלבונים ופחמימות מספקים 4 קלוריות לגרם, שומן מספק 9 קלוריות לגרם. החומר היחיד הנוסף שמספק קלוריות הוא אלכוהול. עם זאת, הוא לא נחשב כאחד מאבות המזון כיוון שהוא לא מזין ובני האדם אינם זקוקים לו כדי לשרוד.

10. חלבונים הנמצאים במזונות מסוימים, עלולים לגרום לאלרגיות, מכיוון שהמבנה של החלבון עלול לעורר תגובה חיסונית. כך לדוגמה: אנשים רבים אלרגיים לגלוטן, החלבון המצוי בעיקר בדגנים.

11. מכל הגבינות, גבינת הפרמזן דלת הנתרן מכילה הכי הרבה חלבון - 41.6 גרם למנה של 100 גרם.

12. מבין הדגים, טונה צהובה מכילה הכי הרבה חלבון (30 גרם למנה של 100 גרם). אחריה ברשימה: אנשובי (29 גרם), סלמון (27 גרם), הליבוט (27 גרם) ואמנון (26 גרם).

13. ככל שהקטניה מבוגרת יותר וגדולה יותר, כך כמות החלבון בה גדולה יותר. מתוך הקטניות, זרעי סויה קלויים ובוגרים מכילים את הכמות הגדולה ביותר של חלבון - 39.6 גרם ל-100 גרם.

14. גרעיני דלעת מספקים 33 גרם חלבון למנה של 100 גרם, ואילו זרעי אבטיח מספקים קצת פחות מ-28 גרם ל-100 גרם.

15. בעוד שבקר הוא בשר פופולארי בהרבה מעוף, הרי שתכולת החלבון שלו נמוכה בהשוואה לזו של העוף.

16. אחת מהמדינות הקטנות בעולם, לוקסמבורג, היא אחת ממדינות אוכלי הבשר הגדולה בעולם. בלוקסמבורג, כל תושב אוכל בממוצע כ-136 ק"ג בשנה. במקום השני, האמריקאים עם ממוצע שנתי של 125 ק"ג לאדם, ואוסטריה במקום השלישי עם צריכה שנתית ממוצעת של 120 ק"ג חלבון מן החי.

בשר

17. למרות שהאוכלוסיה בהודו עולה על מיליארד, היא נחשבת למדינה עם צריכת הבשר הנמוכה ביותר, עם ממוצע שנתי של 3 ק"ג בשר לאדם. במקום השני, בנגלדש עם ממוצע שנתי של 4 ק"ג בשר לאדם ובמקום השלישי, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו עם ממוצע שנתי של 5 ק"ג בשר לאדם.

18. החלבון בביצים נחשב לחלבון האיכותי ביותר מכל המזונות.

19. בעבר, פרה נחשבה לחלבון מן החי הנאכל ביותר, היום זהו החזיר.

20. חלבונים יכולים להיקרא בשמות מוזרים, לדוגמא: חלבון Pikachurin הוא חלבון ברשתית שנקרא ע"ש פיקצ'ו ופוקימון. Sonic Hedgehogwas הוא חלבון שנקרא ע"ש סוניק הקיפוד וחלבון כחול נקרא Ranasmurfin ע"ש הדרדסים.

21. חוקרים מצאו כי מוטציה מסויימת בחלבון עלולה להגדיל את הסיכון לאוטיזם. באופן ספציפי, כאשר חלבון הנקרא Shank3 עובר מוטציה, זה עלול לגרום לפגמים בקשר בין הנוירונים, מה שמשפיע על הסיכויים לאוטיזם.

22. ללא חלבון בשם אלבומין, הגוף האנושי כולו היה נפוח מנוזלים. אלבומין בדם חשוב לשמירת לחץ אוסמוטי תקין של הפלזמה ואיזון מערכתי של נוזלי הגוף. מחסור בחלבון זה הוא מאפיין מובהק של שחמת הכבד. ערכים נמוכים של אלבומין מופיעים גם אצל חולים הסובלים ממיימת (הצטברות חולנית של מים), אצל אנשים הסובלים מכוויות נרחבות, מחלת כליות, בעיות ספיגת מזון ואנשים שסובלים מתת תזונה. במדינות העולם השלישי תת-תזונה וחוסר בחלבון במזון הן בעיות נפוצות הגורמות למיימת, המתבטאת בהתנפחות של הבטן כתוצאה מהעדר אלבומין וחוסר איזון אוסמוטי של נוזלי הגוף.

אלבומין

23. מחסור בחלבונים יכול לגרום לבעיות בריאות רציניות. כך למשל, ילדים עם מחסור בחלבון עלולים לפתח מצב המכונה קוושיורקור. התסמינים כוללים בטן בולטת, שיער דליל, ירידה במשקל וצבע עור דהוי. אם התופעה לא מטופלת כראוי, הדבר עלול להוביל לעיכוב גדילה, ליקויים נפשיים ואף למוות.

24. קטרקט נוצר על ידי דנטורציה (שלילת המצב הטבעי) של חלבונים בעדשות העיניים.

25. החלבון בזרע הזכרי פועל על המוח הנשי כדי לעורר ביוץ.

26. שפיכה זכרית של בן אדם מכילה כ-150 מ"ג חלבון.

27. עבור רוב האנשים, ההמלצה היא לצרוך 1 גרם חלבון לכל 1 ק"ג ממשקל גופם. למשל: גבר ששוקל 80 ק"ג, צריך לצרוך לפחות 80 גרם חלבון בכל יום.

28. כשלים בתפקוד ובספיגת החלבון יכולים לגרום למחלות כמו אלצהיימר וסרטן.

29. חרקים מספקים צורת חלבון איכותית יותר בהשוואה לצורות נפוצות רבות של חלבון. כך למשל 100 גרם בשר סינטה מכיל 29 גרם חלבון ו-21 שומן - לעומתו, 100 גרם של חרגול מכיל 20 גרם חלבון ורק 6 גרם שומן.

30. חלבון מלא הוא חלבון המכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות. בדרך כלל חלבון מן החי כמו בקר, עוף, דגים, מוצרי חלב וביצים, נחשב לחלבון מלא. מקורות חלבון לא מלאים לדוגמא הם אגוזים וירקות.

גבינה

31. דיאטנים רבים מסכימים כי חלבון מסייע לתזונה משביעה. הגדלת צריכת החלבון בין 15% ל-30% מסך הקלוריות היומיות במקביל להפחתת אחוז השומן מ-35% ל-20%, יכולה לגרום לירידת משקל מתמשכת.

32. צריכת חלבון משפיעה על הגוף בהיבטים רבים. בעיקרם; סינתזת תאי העצם, ייצור תאי דם אדומים, שיעור תחלופת תאי לב, נוירוטרנסמיטורים האחראים על מצב הרוח, פונקציית נוגדנים חיסוניים, ייצור אנזימים והורמונים, גמישות בשרירים, תפקוד איברים ומאזן חומציות.

33. לאנשים בגיל העמידה יש גוף גמיש יותר מאנשים צעירים, מה שאומר שהם צריכים לצרוך הרבה יותר חלבון. אלא שבגיל העמידה, קצב ייצור החומצה ההידרוכלורית שעוזרת לעכל את החלבון יורד למחצית מרמתו הרגילה. מכיוון שחלבון הוא חיוני בהתחדשות תאים, חלק גדול מהחוקרים טוענים כי זו הסיבה העיקרית להזדקנות.

34. מקורות צמחיים לחלבון כוללים קטניות, אגוזים, זרעים ופירות. צמחים שהם דלים בחלבון כוללים שורשים ופקעות, כמו בטטה ותפוחי אדמה.

35. מחסור בחלבון הוא נדיר במדינות מפותחות, כיוון שגם תזונה צמחונית מספקת היום את החלבונים שהגוף זקוק להם.
 

מקור תמונות:  FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: