maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

היתרונות של הגבלת קלוריות על הבריאות!

תחזית: לא רחוק היום בו אנשים שסובלים מאסטמה יקבלו מרשם לא שגרתי לטיפול במצבם - אכלו פחות. שורה של מחקרים העוסקים ביתרונות וחסרונות הגבלת הקלוריות בתזונה, גילתה כי לא רק שהדבר יעיל ברמה הפיסית, אלא גם ברמה הבריאותית. הגבלת קלוריות עשויה לשמש כטיפול עבור שורה של מחלות, כולל אסטמה ושבץ מוחי, כמו גם להפחית את הסיכון למחלת האלצהיימר.

אוכל

הגבלת קלוריות היא מגמה שידועה כבר שנים רבות ככזו שמשפרת את איכות החיים ומאריכה אותם, אך עד כה, יתרונות האפקט הוכחו רק על חיות מעבדה ולא נמצאו ראיות חד משמעיות לשאלה האם תזונה מוגבלת בקלוריות משפיעה באותו האופן גם על בני אדם. עם זאת, מדענים בוחנים את האפשרות של הגבלה קלורית כדרך לטיפול בשורה של מצבים ביניהם, אסתמה, מחלות לב, כלי דם ושבץ, סוכרת ופגיעה בחוט השדרה. עד כה רוב הממצאים מצביעים על תועלת.

"בנוסף, הגבלת קלוריות עשויה לשמש תפקיד מפתח גם במניעת מחלות כמו אלצהיימר וסרטן", אומר מארק מאטסון, מדען מוח מהמכון הלאומי להזדקנות בבוליטמומדער שעוסק בחקר השפעות התזונה על מצבים בריאותיים שונים.

מאטסון, שבעצמו מתרגל תזונה מוגבלת בקלוריות, כדי לבחון את יתרונותיה על עצמו,  אמר לאחרונה בכנס לקידום המדע בבית האגודה האמריקאי כי נכון להיום, הוא ממליץ על שיטה זו רק לאנשים שסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר, שכן יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את היתרונות על אנשים במשקל סביר.

 

סרטן השד: במחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת הבינלאומי להשמנה, מצאו מאטסון ועמיתיו כי צריכה מופחתת של קלוריות, מגבילה את הסיכוי ללקות בסרטן בקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר ושיש להן היסטוריה משפחתית של סרטן השד. לפי המחקר, בקרב נשים שצרכו 25% פחות קלוריות מהצריכה המקובלת ושמרו על משקל יציב במשך חצי שנה, נרשמו רמות נמוכות יותר של הורמונים המגדילים את הסיכוי לחלות בסרטן השד.

אסטמה: בניסוי שנערך בשנת 2007, מאטסון ועמיתיו הרכיבו ל-10 משתתפים שסובלים מאסטמה, דיאטה מיוחדת שמגבילה את צריכת הקלוריות ל-500 עד 600 קלוריות ביום. החוקרים הנחו את המשתתפים לעשות את הדיאטה אחת ליומיים, כאשר בימים שלא היו בדיאטה, יכלו המשתתפים לאכול כאוות נפשם. לאחר שמונה שבועות, המשתתפים הצהירו כי הם מרגישים שהם יכולים לנשום ביתר קלות. עוד הם טענו כי יש להם שליטה טובה יותר על תסמיני האסטמה, מאשר לפני הניסוי.

שבץ: במחקר שנערך על בעלי חיים ובחן את הקשר בין הגבלה קלורית לבין נזק נוירולוגי לאחר שבץ, נרשם נזק מופחת אצל בעלי חיים צעירים או בגיל העמידה. העובדה שתזונה מוגבלת בקלוריות אינה השפיעה על בעלי חיים מבוגרים, הביאה את החוקרים למסקנה כי הגבלת קלוריות יעילה רק בנקודות מסוימות בחיים.

חוט השידרה: מחקר אחר שנערך בשנת 2008 הראה כי חולדות שצמו כל יומיים, התאוששו טוב יותר מפגיעה בחוט השדרה.

אלצהיימר: נראה שהגבלה קלורית עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר. "בדיוק כמו פעילות גופנית שמחזקת את שרירי הגוף" אומר מאטסון, "כך תאי העצב שבמוח, עוברים את אותו האימון. צמצום קלוריות שם דגש על תאי המוח. במובן מסוים, הוא מפעיל אותם". בקרב עכברים שתוכננו לפתח מחלת אלצהיימר נמצא כי אלה שהיו תחת דיאטה מוגבלת, השיגו ביצועים טובים יותר במבחני זיכרון והיו להם רמות נמוכות של חלבון עמילואיד ביתא במוח, בהשוואה לעכברים שלא הוגבלו בצריכת הקלוריות.

לצורך העניין, שכבת הפלאק במוח, זו שמתגבשת במוחו של חולה אלצהיימר ומצביעה על תאי עצב פגומים או מתים, מורכבת משלושה חלבונים עיקריים: חלבון העמילואיד ביתא, חלבון ה-ACT וחלבון האפוליפופרוטאין E. חלבונים אלה מהווים אינדיקציה חשובה לאבחון אופי הנזק של המחלה וזאת כיוון שכשהם מתקיימים בכמות ובמיקומים לא נכונים במוחו של חולה אלצהיימר, הם יוצרים שכבת פלאק והורגים את תאי העצב.

באותו הנושא, ידוע גם כי תזונה מוגבלת בקלורית מגדילה את רמות חלבון ה-BDNF  Brain Derived Neuro Factor, שמהווה חלק חשוב מתהליך חידוש התאים במוח.

"כמובן שלא כל המחלות שואבות תועלת מהגבלה קלורית" אומר מאטסון, כך למשל עבור חולי טרשת, תזונה כזו עשויה להחמיר את המחלה.  אך אין ספק כי ממצאי המחקרים מראים כי ברוב המקרים, ניתן להפיק תועלת בריאותית מתזונה שנמצאת תחת פיקוח.

נכון להיום, נקודת מוצא זו משמשת לא מעט חוקרים שעוסקים בפיתוח הנושא. אין ספק שיש תקווה גדולה שאכן, לא רחוק היום בו ניתן יהיה להציע תפריט דל קלוריות כדי להתמודד עם מחלות חשוכות מרפא.    

מקור תמונה: David Castillo Dominici

עריכה: טל עזר

רוצים לרדת במשקל? לטבע יש את הפתרון הטוב ביותר! - לחצו כאן

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: