אחת ממנות הדגל של המטבח האיטלקי היא הבולונז. האיטלקים מאמינים שהסוד במנה הוא הסופריטו – הרוטב הסמיך והארומטי שמתבשל באיטיות עם הבשר במשך כמה שעות, ותערובת המירפואה המורכבת מגזר, סלרי ובצל חתוכים לקוביות קטנות או קצוצים ומטוגנים במעט שמן עד ריכוך, כדי להוציא את המתיקות שבהם.
יש כאלה שמתבלבלים בין ראגו לבולונז; הראגו, במקור צרפתי, הוא תבשיל בפני עצמו המורכב מחתיכות קטנות של בשר ומעט רוטב עגבניות. לעומתו, הבולונז האיטלקי עשיר ברוטב עגבניות ומשמש כרוטב לפסטות (ומתאים גם ללזניות).כשהייתי באיטליה הופתעתי לגלות שהמנה המפורסמת מוגשת עם פסטה טליאטלה, שהיא רחבה, כבדה ויכולה להחזיק את רוטב הבולונז הסמיך עם חתיכות הבשר בקלות ובכבוד, ואילו כאן בארץ נהוג לאכול את הבולונז עם הספגטי הדק, שלא כל כך מצליח להשתלב וגורם לרוב הרוטב והבשר להישאר בצלחת, וחבל!
המתכון שלנו אומנם קצר ומהיר יותר מהאיטלקי המסורתי, אך גדוש בטעמים ויגרום גם לילדים לזלול בהנאה.
כמה נקודות לפני שנלמד איך מכינים ספגטי בולונז:
הבשר: ההמלצה שלי היא להשתמש בבשר טרי מנתחי צוואר או צלעות. כמובן שאם הוצאתם מההקפאה זה גם בסדר, רק תדאגו להוציא את הבשר (גם הטרי) כרבע שעה לפני ההכנה מהמקרר כך שיהיה בטמפרטורת החדר, כדי שמידת העשייה תהיה אחידה ומדויקת. יש כאלה שמעדיפים להשחים את הבשר במחבת עם שמן זית ורק לאחר שהוא זהוב ומוכן להוסיף לסיר, ויש כאלה כמוני שעושים זאת ישירות בסיר לאחר ריכוך הירקות.
עגבניות: קיימים היום המון סוגים של עגבניות מרוסקות איכותיות, אך אם אתם חרוצים ומעדיפים להשתמש בעגבניות טריות, לכו על עגבניות תמר בשלות מגוררות או קצוצות דק דק.
סלרי: לאלה שפחות מחבבים סלרי אני תמיד ממליצה להחליף בכרישה, שלדעתי טעמה עדין יותר ופחות מורגש.
הוספת חריפות: אם בא לכם להכניס קצת חרפריפות לטעם, שבבי צ'ילי יעשו עבודה נפלאה ויקפיצו את הטעם.
יין: עוזר באיזון הטעמים ומוסיף לרוטב ארומה מדהימה, אין חשיבות בבחירת יין לבן או אדום, העיקר שיהיה איכותי. מה שכן חשוב מאוד זה להיות סבלנים ולתת ליין בתהליך ההכנה להתאדות ולהצטמצם כדי להוציא את הטעם האלכוהולי.
הפיכת המנה לילדים: אם המנה מיועדת לילדים אפשר להחליף את היין במים חמים, ולהוסיף בשביל הטעם כפית סויה, אבל לא חובה.
2 צורות הכנה והגשה: הראשונה - להכין את הרוטב עם הבשר ולצקת על הפסטה שממתינה בצלחת, והשנייה - להוסיף את הפסטה המוכנה לסיר עם הבולונז ולערבב הכל יחד, לבחירתכם ;)