maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת

דיאטה היא עניין חמקמק, שלפעמים לא ברור לנו מה הסיבה שהיא לא עובדת ביעילות. מה שאנו יודעים הוא שצריך לצמצמם את צריכת הקלוריות ולהגביר את הוצאתן, אבל בדרך יש הרבה טיפים וטריקים שנועדו לסייע לנו בדיאטה, אך למעשה יכולים לפגוע בה. הנה 5 הרגלים שאולי שמעתם עליהם, ויכולים לפגוע בדיאטה שלכם, כפי שנמצא במספר מחקרים.

1. מותר לאכול בחוץ פעם בשבוע
הטיפ הזה נועד כדי לתת תחושת שחרור ולא 'לחנוק' את מי ששם לו למטרה לרדת במשקל. מלכתחילה הדיאטה כרוכה בויתורים רבים ולא לאכול בחוץ משמעו גם לוותר על בילוי פופולרי. למרות כל זאת, מחקר שפורסם בירחון של האקדמיה לתזונה ודיאטה בארה"ב, מצא כי נשים שאכלו בחוץ לפחות פעם בשבוע השילו 2.3 ק"ג פחות (בממוצע לשנה) מנשים שאכלו בחוץ בתדירות נמוכה יותר. בישול ביתי מאפשר שליטה טובה יותר בכמות הקלוריות, מה שבמסעדה - לא מתאפשר. מה גם שמסעדות באופן עקרוני מכניסות יותר קלוריות למזון, כיוון שהדגש שלהם מטבע הדברים הוא על טעם ולא על בריאות. לכן, אם אתם יכולים לוותר על מסעדות, זה יכול להיות יתרון גדול עבור הדיאטה. אם עדיין מתחשק לכם לאכול בחוץ מדי פעם, נסו לשלוט בכמות הקלוריות על ידי פעולות כמו החלפת מנת הבשר לעוף/דג, הזמנת תפו"א אפוי במקום צ'יפס והזמנת הרוטב לסלט בצד.

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת
 

 

2. לעיסת מסטיק לפני הארוחות
האמת היא שלעיסת מסטיקים אכן נמצאה כיעילה לדכא את התיאבון, אך יש לה השפעת לוואי שדווקא יכולה לפגוע במאמצי הדיאטה. הירחון להתנהגויות אכילה ערך מחקר ובו מצא כי אנשים שלעסו מסטיקים בטעמי מנטה לפני ארוחות וחטיפים, נטו לצרוך הרבה יותר מזון לא בריא, ביחס לתקופה מקבילה בה לא לעסו מסטיקים כלל. השערת החוקרים היא כי טעם המנטה החזק שהותיר המסטיק בפה, הפך מזונות בריאים (כמו פירות וירקות) לבעלי טעם לוואי ולפחות מושכים לאכילה. כדי לא לוותר על האפקט מדכא התיאבון של המסטיק, אפשר פשוט להחליף לטעם קצת יותר פירותי, או לחלופין, לעצור את הארוחה קצת לפני ששבעים ואז ללעוס את המסטיק.

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת
 

 

3. מארזים קטנים
למרבה ההפתעה, המחקר הזה מגיע דווקא מתחום השיווק. מחקר שנערך בבית הספר לשיווק של אוניברסיטת אלברטה בקנדה, רצה לבחון את הרגלי הצריכה של סוכריות קטנות. החוקרים גילו כי כשהסוכריות היו ארוזות במנות קטנות יותר, אנשים פשוט אכלו יותר מארזים. יתרה מזאת, כשהשוו את כמו צריכת המארזים הקטנים לאכילה מקערה בה פזורות הסוכריות באופן חופשי, נמצא כי אנשים אכלו עד פי 2 יותר סוכריות במארזים הקטנים. "הסיבה לכך", מסבירה פרופסור ג'ניפ ארגו, "היא שאנשים חשבו שאין להם מה לדאוג לגבי קלוריות, כיוון שהמארזים הקטנים יעזרו להם. אבל ברגע שהם התחילו לאכול הם לא הצליחו להפסיק". כדי ללחום בדחף לזלול, דאגו לארוז מנה קטנה אחת בלבד, במיוחד כשזה נוגע לחטיפים. לאחר מכן תוכלו ללעוס מסטיק, כאמור טיפ שעובד טוב כדי לדכא תיאבון גם אחרי האוכל.

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת
 

 

4. רגשות אשמה
זה אולי נשמע מנוגד לאינטואיציה, אבל כאשר חוטאים בדיאטה, עדיף כבר ליהנות מזה. כל הדברים שאסור לאכול בדיאטה הם פיתויים גדולים למדי וכולנו מדי פעם נכנעים ליצר וזוללים משהו אסור. אבל כאן האנשים מתחלקים לשניים: יש כאלה שזוללים וממשיכים הלאה, ויש כאלה שמייסרים את עצמם, וכאן זה מתחיל להיות מעניין. מחקר שפורסם בירחון Appetite בדק את יעילות הדיאטה אצל נשים לאורך 3 חודשים וגילה כי הנשים שחטאו בדיאטה וחשו ייסורי מצפון, היו למעשה פחות מוצלחות בהשלת הקילוגרמים, מאשר נשים אשר התענגו על החטא. הממצא המעניין הזה העלה אצל החוקרים כמה סברות: ייתכן כי תחושת הכישלון גורמת להרגשה של אובדן שליטה על הדיאטה או חוסר אונים, מה שגורם לוותר ולהרים ידיים. סברה נוספת אומרת שתחושת הכישלון גורמת למאכלים האסורים להראות עוד יותר מפתים, כיוון שאם לא הצלחנו לעמוד בפניהם, כנראה שיש בהם משהו מיוחד. תהא הסיבה אשר תהא, הכאה על חטא עלולה להגרום לאכילת יתר. לכן, עצה שלא תקבלו הרבה בדיאטות, הקפידו מאוד להתרחק מהפיתויים, אבל אם כבר נכשלתם, אל תתייסרו, התענגו על הפיתוי וכך תשמרו אותו חד פעמי.

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת
 

 

5. בחירת מזונות שמתויגים כדלי שומן
גם כאן מדובר במשהו שנוגד את ההגיון הבריא, אך מחקר מבריק הצליח להוכיח כי בחירת מזונות שמתויגים כדלי שומן גרם לצריכה מרובה יותר של קלוריות. כיצד זה נעשה? לנחקרים הוגשו מנות ארוחות צהריים שתויגו כדלות שומן לעומת נחקרים שקיבלו בדיוק את אותן ארוחות צהריים, רק ללא התווית של 'דל שומן'. למרבה הפלא הנחקרים שאכלו את האוכל שכן תויג כדל שומן, צרכו יותר קלוריות. הסיבה לכך היא האשליה של ביטחון שנוצרת ממזון שהוא דל שומן: המזון כשלעצמו יכול להיות בריא יותר, אבל הוא יכול לגרום לנו לאכול יותר כיוון שאנחנו "בסדר". במחקר נוסף מצאו כי לנבדקים היה קושי משמעותי להעריך את כמות הקלוריות בחטיפי שוקלד דלי שומן, מה שמצביע על כך שלא תמיד אנחנו מבינים כמה קלוריות באמת יש במאכלים הללו ושאנו סומכים בעיניים עצומות על המשווקים. מה גם שכמות שומן נמוכה יותר, לא בהכרח מצביעה על כמות קלוריות נמוכה וזה עוד פרט שחשוב לבדוק על התווית. זה לא אומר שצריך להימנע ממזונות דלי שומן, אלא שפשוט צריך לפקוח את העיניים ולהתייחס אליהם כמזונות רגילים לכל דבר - לבדוק קלוריות, לאכול במתינות ולהקפיד על כל שאר הכללים.

5 שגיאות שאנו עושים בדיאטה מבלי לדעת
 
 

תמונות: Alan Cleaver, mahbub kabir, hellaOAKLAND, Mr. Ducke

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: