לפתן, או בשמו המסורתי "קומפוט", הוא תבשיל נוזלי ומתקתק של פירות, שמכיל לעיתים גם פירות יבשים. המילה "קומפוט" מקורה בשפה הצרפתית, ופירושה תערובת. יש הטוענים כי המשקה הומצא כבר במאה ה-17 והיה עשוי מפירות שלמים וסוכר. המשקה נהיה פופולארי בשנות ה-80, בעיקר בפולין וברוסיה, ובישראל בתקופת ימי הצנע הוחלפו הפירות בירקות כמו גזרים וקישואים.
זוהי דרך מצוינת לנצל פירות שעומדים להתקלקל, או דרך טובה להשתמש בפירות טריים ומוצקים שלא יאבדו את הפריכות לאחר הבישול. הכנת הלפתן קלה מאוד: חותכים פירות, מבשלים, מצננים במקרר ומגישים. קל, פשוט ואין מקום לטעויות!
כמה טיפים לפני שנלמד איך מיכנים לפתן פירות:
פירות: את הבחירה האם לקלף את הפירות או לא לקלף אנחנו משאירים לכם, אולם אנחנו במתכון הבא בחרנו שלא. אפשר להשתמש באגסים, תפוחים בכל הצבעים, שזיפים, ענבים, משמשים, דובדבנים, נקטרינה, פסיפלורה, אננס או תותים. את הפירות אפשר לחתוך לפרוסות, קוביות, רבעים, חצאים, דק, עבה או גס.
פירות יבשים: להעשרת הלפתן ניתן להוסיף פירות יבשים כמו צימוקים, חמוציות או משמשים. אפשר לבשל אותם יחד עם הפירות או להשרות במים רותחים כדי לרכך אותם מעט וליצור מרקמים שונים.
סוכר: את כמויות הסוכר אפשר להפחית או להגביר לפי טעמכם האישי. ניתן להחליף את הסוכר באגבה או באבקת סוכר.
קינמון: את מקל הקינמון אפשר להמיר בחצי כפית תבלין קינמון או מקל וניל.
מיץ לימון: את מיץ הלימון אפשר להחליף בקליפות לימון, או להוסיף את שניהם. הוספת הלימון מעדנת מעט את המתיקות ומעשירה את טעם הלפתן, אך הוא אינו רכיב חובה.
להעשרת הטעם והסמכת המשקה: אפשר להוסיף ג'לי תות או פודינג תות.
הצעת הגשה: לאחר המזיגה לכוסות אפשר להוסיף מעל עלי נענע טרייה.