הגספצ'ו הוא מרק עגבניות מהמטבח הספרדי שנהוג לאכול קר בעיקר בקיץ. הוא עשוי מלחם יבש, שום, שמן זית, חומץ ומלח. מעניין לדעת שרק לאחר שכריסטופור קולומבוס גילה את אמריקה בשנת 1492 הגיעו העגבניות והפלפלים לספרד, והפכו להיות חלק חשוב במרק. את הגספצ׳ו אפשר ללגום מכוס, כשמוסיפים לו כמה טיפות טבסקו ושותים, ולחלופין אפשר בתור מרק עם כף.
מכינים אותו בשתי דרכים:
לא משנה באיזו דרך תבחרו, חשוב להקפיד על עגבניות אדומות ובשרניות ומלפפונים טריים ומוצקים, כי הירקות מהווים בסיס עיקרי לטעם המרק - ככל שיהיו טריים ואיכותיים, טעם מרק הגספצ’ו יהיה עשיר יותר.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים מרק גספצ’ו:
עגבניות: מומלץ להשתמש בעגבניות תמר, שרי או בעגבניות גדולות, אדומות ובשלות. את הקליפות מומלץ להסיר (לעומת קליפות המלפפונים), הן יפריעו לטעם ולמרקם גם לאחר טחינה.
מלפפונים: את המלפפונים מומלץ לא לקלף, הקליפות שלהם תורמות לטעם ולמרקם העשיר.
פלפלים: אפשר להשתמש בפלפל אדום, ירוק או חריף, לשלב כמה ביחד, לבחירתכם. יש הנוהגים לקלות את הפלפל לפני הטחינה, הקלייה מוסיפה טעם מעושן מעט.
לחם: כדאי להשתמש בלחם לבן, או בחלק הפנימי של בגט, ג'בטה או פיתה - לא משנה איזה מהם, העיקר ללא החלק החיצוני הקשה. הלחם לא חייב להיות טרי ואפילו להפך - זאת דרך נהדרת להיפטר מלחם ישן ויבש; הלחם מעשיר את הטעם והופך את המרק לסמיך וקרמי.
חומץ בן יין: אפשר להמיר בחומץ תפוחים.
להעשרת הטעם: אפשר להוסיף כמה טיפות טבסקו, פטרוזיליה, לימון סחוט, צ'ילי גרוס, אפרסק.
להגשה מעל: ניתן לפזר גבינת עיזים, קרוטונים, שמנת חמוצה, יוגורט, ביצה קשה מגורדת...