maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 שיטות בדוקות לחיתוך בצל מבלי שישרפו העיניים

  אי אפשר לחתוך בצל מבלי לסבול מעיניים דומעות ושורפות – זוהי עובדה שרבים קיבלו על עצמם בלית ברירה, אך היום אתם תגלו שיש לא מעט דברים שבאפשרותכם לעשות כדי להימנע מאי הנעימות הזו. כשאנו חותכים בצל, אנחנו מפרידים את התאים שלו והם בתורם משחררים אנזימים שמשתלבים עם החומצה הגופרתית שמצויה בו. השילוב הזה מייצר חומר שנקרא פרופנתיאל גופרי חמצני שמתאדה, וכשהוא בא במגע עם הנוזלים שבעינינו נוצרת בחזרה חומצה גופרתית אשר גורמת לצריבה. אחרי שמבינים את המנגנון הזה הרבה יותר קל להימנע מצריבה לא נעימה, אם יודעים כיצד להתגונן מפניו – הכירו את 8 הדרכים שיעזרו לכם לחתוך בצל מבלי שישרפו לכם העיניים.
 
בצל חתוך וסכין
 

1. השתמשו בסכין קרה או קררו את הבצל

פרופנתיאל גופרי חמצני, אותו החומר שגורם לצריבה בעין ומופרש מהבצל, הוא במקור נוזל אשר הופך לגז בעת פעולת החיתוך. אם תבצעו את חיתוך הבצל עם סכין קרה תוכלו לצמצם את הפרשתו כגז וכך להגן על עיניכם מפני צריבה מעיקה. בנוסף מומלץ לחתוך את הבצל בעודו קר על מנת להגביר את ההשפעה של הקור על הגז המעיק.

2. נשכו עצם קשיח מעץ

לא ברור למה השיטה הזו עובדת, אולם יש סברה אחת שמצליחה לספק את ההיגיון. אם תנשכו עצם מעץ, כמו עיפרון או כף עץ, הפה שלכם יתמלא בנוזלים, וכל עוד תשמרו עליו מעט פתוח האדים שעולים מן הבצל ייצמדו לרוק שבפה במקום לנוזלים שבעיניים. כאמור, זהו אינו הסבר מדעי לתופעה, אך השיטה הזו בדוקה ועובדת בצורה נפלאה. שיטה אחרת שתוכלו לעשות בה שימוש היא הצמדת הלשון לחך ושמירה על פה פתוח – זה יצור את אותו האפקט.
אישה נושכת עיפרון
 

3. הציבו מאוורר על השולחן

אם האדים שעולים מן הבצל הם הגורם הבעייתי, למה שלא תעיפו אותם מפניכם לפני שהם מספיקים להגיע לעיניים? הציבו מאוורר על השולחן שעליו אתם עובדים כך שהרוח תעיף את אדי הבצל הרחק מהפנים שלכם, ולא תסבלו מעיניים צורבות בזמן חיתוך הבצל. אם אתם מעדיפים שלא לעבוד עם מאוורר במטבח משום שאתם מבשלים עם גז או מכל סיבה אחרת, תוכלו לנשוף החוצה נשיפות קצרות וחזקות, שיסייעו גם הן.

4. השתמשו במעבד מזון

חלק אולי יגידו לעצמם עכשיו "איך לא חשבתי על זה קודם?", וזהו אכן אחד הפתרונות הפשוטים והברורים ביותר לחיתוך בצל מבלי לסבול מדמעות. אם יש ברשותכם מעבד מזון, חתכו את הבצל בעזרתו וחסכו לעצמכם את הצריבה הלא נעימה שמתקבלת בעת החיתוך הידני.

5. הציבו נרות על יד קרש החיתוך

אם יש לכם נרות בהישג יד, תוכלו להדליק שניים מהם ולהציב אחד בכל צד של קרש החיתוך. זה יגרום לתופעה פיזיקלית שנקראת "אפקט ארובה", אשר גורמת לכך שגזים ינועו באוויר במקום שיישארו במקומם. אם בחרתם בשיטה הזו עשו זאת בזהירות, וודאו שאתם משתמשים בנרות נמוכים שלא יסכנו אתכם בשריפת השיער (אם יש לכם שיער ארוך).

6. הרכיבו משקפי שחייה

אל תרגישו נבוכים להרכיב על עצמכם משקפי שחייה בעת חיתוך הבצל, הרי אתם מתעסקים כאן בגזים וזה בדיוק מה שתצפו ממדען שעובד עם כימיקלים מזיקים לעשות – לעטות על עצמו משקפיי מגן. זוהי אחת הדרכים הפשוטות והיעילות ביותר להבטיח לעצמכם שלא תסבלו מצריבה בעיניים בעת חיתוך הבצל.  
 
משקפיי שחייה

7. הרטיבו את הבצל ואת הסכין

כאמור, פרופנתיאל גופרי חמצני נצמד לנוזלים והופך לחומצה הגופרתית שצורבת את העין. אם תרטיבו את הבצל ואת הסכין שאיתם אתם עובדים, תדאגו לכך שהחומר הזה לא יספיק להגיע לעיניכם לפני שיהפוך לחומצה הגופרתית. באותה מידה תוכלו פשוט לעבוד עם קרש החיתוך בתוך הכיור בזמן שקיים בו זרם מים קבוע, אולם ככל הנראה זוהי לא תהיה שיטה נוחה עבורכם לחיתוך הבצל.

8. היפטרו מהחלק שגורם לצריבה בבצל לפני החיתוך

בתחתית הבצל (היכן שהשורש יוצא) תוכלו למצוא מעין קונוסים שנעוצים בתוך הבצל עד לשליש מגובהו. חתכו סביבם עיגול, שלפו אותם החוצה ולאחר מכן תוכלו לחתוך את הבצל באופן חופשי מבלי לסבול מעיניים צורבות. הקונוסים האלה מכילים את אותה חומצה גופרתית, ועל ידי העלמתם אתם בעצם תנטרלו את ההשפעה הצורבת שיש לחיתוך הבצל.
החלק הצורב שיש לחתוך בבצל מסומן בעיגול
מקור התמונות: Walt StoneburnerGeocachernemesis

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: