maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

16 מזונות מעוררי מיגרנות שללוקים בתופעה כדאי להיזהר מלצרוך אותם

 מיגרנות הן כאבי ראש תכופים וחזקים במיוחד שיכולים להגביל מאוד את הסובלים מהם; מדובר בהפרעה שכיחה מאוד שכ-15% מאוכלוסיית העולם לוקים בה. התפיסה הרווחות היא שאין מה לעשות כנגד בעיית המיגרנות, אבל מדובר בהנחה מוטעית שכן בהחלט ניתן לטפל בבעיה. מלבד הטיפול הרפואי, אפשר גם לבצע מספר שינויי פשוטים באורח החיים שלנו כדי להפחית את הסיכון לכאבי הראש. כ-15%-60% מהלוקים במיגרנה מעידים כי ישנם סוגי מזון המעוררים אצלם את המטרד החריף הזה, ואכן אותם מאכלים נתגלו כגורמים אפשריים לכאבי המיגרנה, מבחינת תדירות ומבחינת חריפות ההתקף. ברשימה הבאה נביא בפניכם כ-16 מאותם מזונות שנמצא כי יש קשר ביניהם לבין הופעת המיגרנות; לא כולם אכן ייגרמו בהכרח לכאבי ראש אצל כל הסובלים מההפרעה, אך בהחלט יש לפקוח עין על מה שאנחנו מכניסים לפה, וללמוד מאילו מאכלים עלינו להימנע כדי לחיות חיים בריאים ושקטים יותר.

מאכלים הגורמים למיגרנות: אישה מחזיקה ברקות ראשה עם בכפות ידיה

1.  שעועית

אחד החומרים המשפיעים על כאבי הראש בצורה החריפה ביותר הוא הטאנין,  חומר חומצי ממקור צמחי שמצוי במספר סוגים שונים של פירות וירקות, בעיקר בקליפות ובחרצנים. כמעט כל סוגי השעועית - החל משעועית ירוקה ועד לשעועית המש (אפונה סינית) – מכילים את התרכובת הזו, כמו גם מיני קטניות אחרים כמו אפונה ועדשים, אם כי בכמויות נמוכות יותר.

2. מלפפונים חמוצים

ריכוזי החומצה ומינוני תרכובת הטיראמין המצויים במלפפון החמוץ, נמצאו כקשורים לכאבי הראש הקשים ובחילות שלעיתים מתעוררות בזמן התקפי המיגרנה. שימו לב כי למעשה, האזהרה לגבי מאכל זה נכונה גם לכל סוגי החמוצים והמאכלים הכבושים לרבות: קימצ'י (חמוצים אסייתיים), פטריית התה, במיה, פלפלים מוחמצים ועוד.

מאכלים הגורמים למיגרנות: מלפפונים חמוצים בקערה

3. פלפל חריף

הקפסאיצין – המצוי בשפע בפלפלים החריפים כמו גם בעוד מספר רב של מאכלים ברמת חריפות כזו או אחרת - הוא תרכובת אורגנית שיוצרת את תחושת הטעם החריף על הלשון. הקפסאיצין הוא חומר כל כך חזק ביכולתו לייצר כאבי ראש, שאף משתמשים בו במחקרים רבים שבהם רוצים לעורר מיגרנות בכוונה לצורכי בחינה ולמידה.

4. זיתים

בשר הזית וקליפתו החיצונית מכילים את תרכובת הטיראמין, שהזכרנו קודם לכן, שהיא תוצר לוואי של חומצות אמינו מסוימות ופועלת בצורה דומה למוליכים העצביים אשר במוחנו – אותן מולקולות שתפקידם להעביר מסרים וחומרים ברשת העצבית של הגוף. עודף בגוף מן החומר הזה יכול לגרום לתסמיני המיגרנה להופיע, כפי שהוכח במחקר שנערך בבית החולים המלכותי בלונדון, כמו גם במחקר שנערך באוניברסיטת וושינגטון שבסיאטל.    

מאכלים הגורמים למיגרנות: זיתים בשוק

5. פירות יבשים

הפירות היבשים מכילים, באופן יחסי, כמויות גדולות מאוד של מלחים גופרתיים (סולפיטים), המשמשים לשימור מזונות כבר מאות שנים. בשנים האחרונות גדלה המודעות לקשר שבין מלחי הגופרית להופעת המיגרנה, כשבין השאר הסיבות לכך יכולות להיות נעוצות בכך שהתרכובות הללו מעלות את הלחץ החמצוני בגוף - כפי שהוכח במספר מחקרים, כולל זה שפורסם בשנת 2005.

6. אבוקדו

למרות שהאבוקדו נחשב לאחד המאכלים הבריאים ביותר, ולאחד הפירות האהובים ביותר, מומלץ לסובלים ממיגרנות להתרחק ממנו כאשר הם חווים כאבי ראש. כמו הזיתים, גם האבוקדו מכיל טיראמין בכמות מספקת כדי להעצים משמעותית את משך הזמן שבו נחווים כאבי הראש בעת מיגרנה, כמו גם את עוצמתם. בנוסף לאבוקדו, כדאי שתדעו שגם השזיפים מכילים את הטיראמין הבעייתי.

מאכלים הגורמים למיגרנות: אבוקדו

 7. בננות

בנוסף לטיראמין המצוי בבנות מסוג קוונדיש (הבננות הצהובות הנפוצות בארץ), הבננה מכילה גם היסטמינים (חומרי מעוררי אלרגיה), אשר יכולים להוביל גם הם להתקף מיגרנה, בעקבות הקשר בין שתי הבעיות הרפואיות האלו לבין המערכת החיסונית, כפי שנמצא גם במחקר שפורסם בשנת 2003.

8. פירות הדר

פירות ההדר נחשבים לפירות הבריאים ביותר בעולם, בזכות תכולת הוויטמינים יוצאת הדופן שבהם, אך לאנשים הסובלים ממיגרנות, פירות ההדר יכולים להיות מסוכנים. כמו הבננות, גם פירות ההדר מכילים טיראמין והיסטמינים שעלולים לגרום להתעוררות התקף מיגרנה.

מאכלים הגורמים למיגרנות: פירות הדר

9. מאפי שמרים

כמעט כל מאפי השמרים מכילים מרכיב צמחי בשם קומרין, שהוא גם המרכיב המעניק לחציר שנקצר זה עתה את ריחו הייחודי. על אף הריח הנעים ומעלה הזיכרונות שלו, הקומרין ידוע כבר שנים רבות כחומר המסוגל להעצים משמעותית את עוצמת כאבי הראש של המיגרנה, ואף את משך ההתקף.

10. בשר מעובד

בשרים מעובדים, כמו נקניקים, נקניקיות והמבורגרים ממסעדות מזון מהיר מכילים גם הם טיראמין, כמו גם נתרן חנקתי – שני חומרים שעל פי מחקרים שונים גורמים לשינויים כימיקלים במוח המובילים להופעת כאבי הראש והמיגרנה. בנוסף לזאת, הבשרים המעובדים מכילים גם כמות גדולה יחסית של חומרים משמרים, מה שכמובן לא תורם להרגעת המצב אלא רק מעצים אותו. כדאי לדעת שבמחקר שנערך בשנת 2012 נמצא קשר ישיר ומשמעותי בין צריכת בשר אדום לבין הופעת מיגרנות.

מאכלים הגורמים למיגרנות: המבורגר

11. גבינות מיושנות

כאשר מכינים גבינות מיושנות (רוקפור, סטילטון, ברי ועוד), תכולת הטיראמין שבהן עולה באופן טבעי – דבר הנגרם עקב התפרקותו של החלבון לאורך הזמן. ככל שהגבינה מיושנת יותר, כך מינוני הטיראמין בה גבוהים יותר; לכן, על אף שהן נחשבות למעדן מלכים בזכות הארומה החזקה שלהם והמרקמים המיוחדים, גבינות מיושנות לא מומלצות בשום אופן לנוטים לסבול ממיגרנות.

12. שמנת חמוצה

כולין הוא מרכיב טבעי המצוי בשמנת החמוצה, ומשמש כאבן בניין חיונית להרכבת מספר מולקולות בעלות תפקידים שונים בגוף. למרות חשיבותו של הכולין, מספר מחקרים מצאו קשר ברור בין צריכה של מזונות המכילים אותו, כמו שמנת חמוצה כאמור, לבין העלייה בתדירות כאבי הראש של האנשים שנבדקו.

מאכלים הגורמים למיגרנות: שמנת חמוצה

13. חלב ומוצריו

כפי שאתם יכולים להבין מהסעיפים הקודמים, לחלב ומוצריו ישנה השפעה על הופעת המיגרנה וחריפותה. במחקר שפורסם בשנת 1983 ונערך בקרב מדגם של 48 אנשים שסבלו ממיגרנות או מהתקפי אסטמה, נמצא כי ב-70% מהנחקרים שדיווחו כי הסירו את מוצרי החלב מן התפריט היומי שלהם חלה הטבה משמעותית ושיכוך של תסמיני המחלות.  

14. משקאות אלכוהוליים

שתיית כמויות גדולות של אלכוהול תמיד התקשרה להופעתם של סחרחורות וכאבי ראש בדרגות חומרה שונות, אך חשוב לדעת שלסובלים ממיגרנות כדאי להתרחק ממשקאות אלכוהוליים באופן כללי – כי מרכיבי רוב המשקאות השונים, הכוללים בין היתר את תרכובת הטיראמין, מעודדים ומעוררים את התפרצות התופעה. כדאי גם לדעת כי מבין המשקאות הקיימים, היין האדום נחשב כזרז מרכזי להופעת מיגרנה, כפי שגם הוכח במחקר שנערך בבית החולים "המלכה שרלוט" בלונדון, וזאת עקב תכולת הטאנין הקיימת בו.

מאכלים הגורמים למיגרנות: כוס יין אדום מלמעלה

15. מונוסודיום גלוטומט

מונוסודיום גלוטומט, הידוע גם בראשי התיבות MSG הוא חומר כימי שמסוגל לשפר ולחדד את הטעמים שהלשון שלנו מסוגלת לקלוט. השימוש במונוסודיום גלוטומט נפוץ בעיקר במטבח הסיני, אך גם במזונות משומרים ומנות להכנה מיידית. ה-MSG ידוע כאחד הגורמים המסוגלים לעורר מיגרנות באופן המהיר ביותר, מכיוון שהוא גורם להתכווצות כלי דם במוח ויכול להוביל לשחרור של חנקן חמצני הגורם לכאבי הראש להופיע. על כן, לאלו הסובלים מהתקפי מיגרנה מומלץ להתרחק ממאכלים המכילים אותו.

16. ממתיקים מלאכותיים

מי מאיתנו לא מנסה מדי פעם להוריד כמה קילוגרמים על ידי הקפדה על שתיית משקאות דיאטטיים ושימוש בממתיקים מלאכותיים? מעבר לכך שזה גורם ליותר נזק מתועלת, לסובלים ממיגרנות מומלץ לא לגעת באף אחד מסוגי הממתיקים המלאכותיים השונים, כיוון שאלה מכילים אקסיטוטוקינים - רעלנים הגורמים לנוירונים המרכיבים את המוח שלנו לירות אותות בקצב מוגבר, מצב המאפיין גם התקף מיגרנה.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו