maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

מזונות מומלצים למניעת גזים

טוב לדעת

אין דרך לעקוף את זה, גזים הם תופעות לא נעימות, לא עבורנו ולא עבור הסביבה. הנפיחות בבטן והלחץ שהם יוצרים גורמים לתחושת חוסר נוחות, בנוסף למבוכה ולאפקטים המתלווים המוכרים לכולנו. למדו מה גורם לתופעה המביכה, ומה ניתן לעשות כדי למנוע אותה.

 

מה גורם לתופעה?

אדם פולט מגופו כליטר גז בממוצע ביום, בכ-15-20 יציאות. להיווצרות גזים יש 3 גורמים עיקריים:

  • בעיות במערכת העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז, עצירות וכדומה.
  • בליעת אוויר - אדם בולע בממוצע עד 3 ליטר אוויר ביום, אך רובו נפלט דרך הפה בצורת גיהוקים (גרפסים) ומיעוטו נפלט דרך מערכת העיכול.
  • תסיסה בקטריאלית של מזונות מסויימים יוצרת גזים במערכת העיכול.


כיצד גזים נוצרים?

כאשר מאכלים מגיעים למערכת העיכול, הם מתחילים לעבור תהליך פירוק בו מעורבות בין היתר בקטריות המתסיסות את החומרים הכימיים. כאשר חומרים מסויימים אינם נספגים היטב בגוף, כמו פחמימות מסויימות, שמנים, חומרים כימיים וכן הלאה, נוצר גז עודף המורכב מפחמן דו חמצני ומתאן ומכיל גם גופרית ומכאן הריח העז. אכילה מהירה ולעיסה לא מלאה של המזון גורמות לעומס על מערכת העיכול, וכתוצאה לפירוק לא מלא המביא להיווצרות גז.

אמנם לא ניתן לבטל את התופעה, שכן היא פעילות טבעית והכרחית של הגוף, אך ניתן לשלוט בה במיוחד על ידי הגורם האחרון - תזונה. לכל אדם יש מערכת עיכול משלו, ותגובתיות שונה למזונות שונים, ולכן כל אחד צריך ללמוד להכיר את גופו ורגישותו. אלו הם כמה מהמזונות הנפוצים ביותר הגורמים לגזים, ועוד כמה מזונות שמומלץ לאכול כדי להרגיע את הבטן ולהפחית את הגזים.

נפיחות

 

מזונות שגורמים לגזים

המזונות הבאים גורמים בדרך כלל ליצירת גזים במערכת העיכול, עקב מרכיבים מסויימים בהם שגורמים להתססה עודפת על ידי הבקטריות המסייעות לעיכול. למרבה המזל, ישנן דרכים לפתור את הבעיה.

קטניות

אכילת קטניות היא בריאה מאוד לגוף, אך אליה וקוץ בה, בתהליך הפירוק שלה משתחרר גז רב. מומלץ להשרות את הקטניות במים זמן רב טרם הבישול, על מנת להגביר את כושר העיכול.

משפחת המצליבים
ירקות כמו כרוב, ברוקולי, כרובית, צנון, לפת וקולורבי גורמים ליצירת גזים מוגברת. על מנת להפחית את התופעה מומלץ לבשל אותם מעט טרם האכילה.

פחמימות מעובדות
לחמים ומאפים מתוקים, מוצרים מקמח לבן, חמאה ובערך כל מוצר בו יש סוכר לבן. תהליך העיבוד המלאכותי שעוברות הפחמימות במוצרים אלה מביאה לקיומם של חומרים שאינם מוכרים לגוף ולכן הוא מתקשה לפרק אותם, מה שבשלב הזה אנו כבר יודעים שמביא ליצירת גז. נסו להחליף את המוצרים המכילים פחמימות מעובדות במוצרים חלופיים, כמו סוכר חום או קמח מלא.

מוצרי חלב
לא רק מי שרגיש ללקטוז מגיב למוצרי חלב, מרבית האנשים שצורכים מוצרי חלב מרגישים בפעילות מעיים מוגברת וזאת בעיקר בשל הלקטוז, שהוא סוכר שהגוף מתקשה לעכל. כיום קיים בשוק מגוון מאוד של תחליפי חלב צמחיים, המתאימים למגוון אוכלוסיות. לחצו כאן כדי לגלות איזה תחליב חלב הוא המתאים ביותר עבורכם.

בצל ושום
תרופות הפלא הטבעיות הללו מכילות כמות גדולה של גופרית ולכן הבצל והשום יוצרים גזים. לא מומלץ להימנע מאכילת שום ובצל, אלא לבחור בתבונה את המידה והזמן בו אנו בוחרים לאכול מהם.

משקאות מוגזים וממותקים
הגז הקיים במשקאות תוססים יוצא ברובו דרך הפה, אך חלקו מגיע למערכת העיכול. בנוסף, הסוכר הרב ושאר החומרים הלא טבעיים, אינם מתפרקים ביתר קלות ותורמים עוד יותר ליצירת גז. החליפו את המשקאות המוגזים במים ובמיצים טבעיים, אלה הם המשקאות היחידים שהגוף שלכם באמת צריך.

נפיחות
 

מזונות להפחתת הגזים

כפי שיש מזונות אשר גורמים לעומס על מערכת העיכול בעקבות חומרים בלתי ניתנים לעיכול, כך יש גם מזונות המסייעים לעיכול, מזרזים אותו ומפחיתים את כמות הגזים.
 

ג'ינג'ר
השורש שמקורו בהודו ידוע כתרופה טבעית לכל מה שקשור במערכת העיכול, משלשולים, דרך כאבי בטן ועד נפיחות וגזים. ניתן לצרוך אותו כתוספת למגוון מאכלים, או בחליטת צמחים.

דבש גולמי
כשהוא מגיע בצורתו הטבעית, "מהכוורת אל הצנצנת", הדבש יכול לסייע למניעת גזים. דבש מעובד, לעומת זאת, יכול להכיל חומרים לא טבעיים ולעשות פעולה הפוכה. קחו כף דבש גולמי בתום הארוחה, כדי להפחית את ייצור הגזים.

נענע
אם בחליטה או כתיבול טרי לסלט, הנענע האהובה מכילה חומרים המסייעים למערכת העיכול להוריד כמות הגזים המופרשת בתהליך פירוק המזון.

מיץ ירוק
הכינו מיץ טרי מתרד, 
כרוב עלים (קייל), מלפפון או אצת ספירולינה. אלו הם צמחים שיכולים לסייע לתהליך המסת חומרי המזון בגוף ולהורדת ייצור הגזים.

אננס
הפרי הטרופי הוא הקינוח המושלם לארוחה גדולה, כיוון שהוא מכיל חומרים טבעיים המסעיים לפרק את המזון שאנו אוכלים. כתוצאה מכך, מערכת העיכול מתאמצת פחות ומפיקה פחות גז.

שומר
בתרבויות מרכז אסיה ידוע כי אכילת זרעי שומר אחרי ארוחה כבדה מסייעת להפחת הנפיחות והלחץ שבבטן וספיגת החומרים המזינים. נסו סלט של שומר חתוך עם מעט שמן זית ומיץ לימון להקלה מובטחת.

נפיחות
 

טיפים נוספים להקלה

נשוב ונזכיר, מרבית הגזים אצל אנשים בריאים נגרמים כתוצאה מבליעת אוויר ופירוק לא תקין של המזון. שינוי קל בהרגלי האכילה יכולה לעשות פלאים לתחושת הנפיחות ולהופעת הגזים.

אכלו לאט
כאשר אנו מעמיסים על מערכת העיכול עבודה רבה מדי בזמן קצר מדי, התוצאה היא פירוק חלקי של המזון, עם גז עודף כתוצר לוואי.

לעסו היטב
כשהמזון מגיע מפורק לחלקים קטנים, זה מקל על מערכת העיכול להשלים את פעולת הפירוק ולכן היא תיצור פחות גז. הקפידו ללעוס מאכלים רכים כמו פירות 5-10 פעמים, ומאכלים קשים יותר כמו בשר או פסטה לפחות 20 פעמים.

חלקו את הארוחות
במקום 3 ארוחות גדולות, נסו לאכול ארוחות קטנות, הכוללות גם מנת פרי או חטיף. גם כאן המטרה היא להפחית עומס ולתת למערכת העיכול להתמודד עם כמות עבודה נמוכה יותר. שיטה זו ידועה גם כיעילה בשמירה על אנרגיה לאורך זמן רב יותר.

אין משיחין בשעת הסעודה
מה שאמר הרמב"ם לפני כ-800 שנה נכון גם היום. שתייה ודיבור בזמן הבליעה מאפשרות חדירת אוויר אל הוושט, ומשם לקיבה, בנוסף לסכנת החנק עליה דיבר הרמב"ם.

מקור: ראובן אלקלעי
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: