print header

6 טכניקות לניהול מתח וחרדה של ילדים

אנחנו רוצים לחשוב על ילדים כיצורים עליזים וחסרי דאגות, ובכל זאת, כפי שכל אחד שנאלץ להתמודד עם דמעות של ילד בן 6 במגרש המשחקים יודע, חייו של ילד רצופים אכזבות ודאגות שמרגישות עבורו כמו סוף העולם. ציידו את הילדים בטכניקות פשוטות ומרגיעות שיסייעו להם להתמודד עם לחצים.

"כל מצב שאיננו שולטים בו יכול לעורר חרדות ומתח", אומרת בת' בלוק, מטפלת זוגית ומשפחתית מאוסטין טקסס, "ולילדים יש הרבה דברים שהם לא שולטים בהם, כמו זמנים, שינה וארוחות". הדרך לעזור לילדים להתמודד עם הקשיים והלחצים היא להחזיר להם קצת מהשליטה. איך? למדו אותם 6 טכניקות פשוטות להרגעה עצמית.

"המפתח של הטכניקות הוא להציג אותן בצורה מגניבה", אומרת סוזן קייזר גרינלנד, יוצרת התוכנית the Inner Kids למדיטציה לילדים. "אם הם לומדים להשתמש בכלים הללו כשהם רגועים, הם יוכלו ליישם אותם ביתר יעילות כשהם לחוצים, מה שיחזיר להם שליטה וכוח".

כדור שלג

טכניקה 1 - מדיטציה

למה זה עובד: טכניקה בסיסית זו מבוססת על סוג של מודעות. "להתמקד בתחושות הפיזיות של הגוף, בניגוד למחשבות ולרגשות שמתרוצצות במוח" מסביר דני דרייר, מדריך בתחום גוף ונפש מצפון קרוליינה.

איך ללמד את הטכניקה: שבו עם הילד במקום שקט ובקשו ממנו לחשוב על כדור שלג מזכוכית. כאשר מנערים אותו, כל הכדור מתמלא שלג ולא ניתן לראות בצורה ברורה. זה מה שקורה לנו כשהמוח מוצף מחשבות ודאגות, אך כאשר אנו מפסיקים לנער את כדור השלג, "הרגשות" מפסיקים להתפזר ואנחנו יכולים להתמקד. בקשו מהילד לעצום עיניים ולהתרכז בתחושה פיזית אחת והדריכו אותו. למשל, בקשו ממנו לחשוב על כפות הרגליים. להרגיש אותן מונחות על הריצפה ולהזיז אותן אצבע אצבע. אמנו ילדים צעירים כך במשך דקה וילדים בוגרים יותר בין שתיים לחמש דקות. הטכניקה תסייע להם להבין שהם מסוגלים להחזיר שליטה ל"ראש מפוזר" על ידי התמקדות בעיקר.

מתי להשתמש בזה: לטיפול בכעס או חרדה הנובעים משיגרת יום שהופרה, או בכל פעם שהילד נתקף פאניקה וחוסר אונים.

כדור שלג

טכניקה 2 - נשימות עמוקות

למה זה עובד: "נשימות ארוכות שממלאות את חלל הבטן שולחות איתותי הרגעה למערכת העצבים שמפעילה תגובת הרפיה", מסבירה ד"ר סו ביאלי, מחברת הספר Live a Life You Love, "כך שהלב פועם בקצב איטי יותר, לחץ הדם יורד והמתח בשרירים משתחרר".

איך ללמד את הטכניקה: בקשו מהילד לשבת או לשכב ועודדו אותו לנשום ולנשוף דרך האף, כך שהבטן תתמלא במקסימום אוויר ותתרוקן. עם ילדים צעירים, למדו אותם לנפח את הבטן כמו בלון בזמן הנשימה, ובנשיפה כמו "להוציא מים מהאף". אתם גם יכולים להניח את היד של הילד על הבטן ושיראה איך היא זזה מעלה ומטה בכל נשימה. עם ילדים בוגרים יותר, בקשו מהם לדמיין שכל נשימה גדולה מכניסה רוגע וכל נשיפה ארוכה משחררת תסכול. תרגלו יחד את הנשימה עד שתראו שהילד רגוע ונינוח יותר.

מתי להשתמש בזה: כשהילד שוכב במיטה ממש לפני השינה, בבית הספר לפני מבחן גדול, במהלך הכנת שיעורי הבית.

כדור שלג

טכניקה 3 - הקשבה למוזיקה

למה זה עובד: מחקרים מראים כי מוסיקה מרגיעה, מאטה את קצב הלב, מורידה את לחץ הדם ואת רמות הורמוני הלחץ ויוצרת מצב רוח נינוח.

איך ללמד את הטכניקה: ביום רגוע, במכונית או לפני השינה, נגנו לילד סוגים שונים של מוסיקה (קלאסית, פסנתר, שירי ערש...). שאלו אותו איך המוזיקה גורמת לו להרגיש - רגוע? מאושר? שמח? "הפנו את תשומת ליבם לעובדה שלמוזיקה יש השפעה מרגיעה וחיובית על הגוף והנפש" אומרת לורי לייט, מומחית לטיפול בחרדה בקרב ילדים.

מתי להשתמש בזה: בכל פעם שהילד נכנס להתקף פאניקה, או כשהוא מתעורר מובהל באמצע הלילה. הדריכו אותו שבמקום להעיר אתכם או לזנק אליכם למיטה, הוא יכול להפעיל את התקליטור ולהקשיב לצלילים שהוא בעצמו הגדיר שגורמים לו לתחושה טובה.

כדור שלג

טכניקה 4 - ויזואליציה

למה זה עובד: "לתת לילדים לעשות פעולה כשהם מוטרדים, יכול לעזור להם להתמודד עם הרגשות האלה ולנתב את תשומת הלב למחשבות חיוביות", אומרת בלוק.

איך ללמד את הטכניקה: בועות הן אמצעי חזותי כיף ושימושי. "הפרחת בועות היא דרך מצויינת לעזור לילדים לדמיין רגשות ואז לתת להם ללכת", אומרת לייט. "הילדים יכולים לדמיין שהם ממלאים את הבועות ברגשות שליליים ומתבוננים בהם כשהם מתפזרים ונעלמים". ילדים קטנים יכולים למשל לדרוך על הבועות כשהן מתקרבות לקרקע או לפוצץ אותן באוויר. "טכניקה נוספת היא לדמיין שאנחנו ממלאים את הבועות בסבלנות או בכוח",  אומרת לייט "ואז בהפרחת הבועות לאוויר, אנחנו בעצם ממלאים את העולם בטוב".

מתי להשתמש בזה: כדי להתגבר על מצב רוח עצוב, בלילה שלפני התחלה חדשה בבית הספר או בגן.

כדור שלג

טכניקה 5 - דמיון מודרך

למה זה עובד: לבקש מהילד לדמיין את עצמו במצב נעים, תוך כדי הדרכה מרגיעה, עוזר לו לצאת ממצב רוח רע.

איך ללמד את הטכניקה: בקשו מהילד לשכב במיטה ועמעמו את האור. אמרו לו לדמיין שהמיטה עשויה מנוצות והכל סביבו נוח ורך. התחילו ברגליים. בקשו ממנו לדמיין שאלומות אור זעירות נעות בתוך כל אצבע. מומלץ להתחיל עם הרגליים כדי להסיט את תשומת הלב מהראש אל שאר הגוף. "כך יש סיכוי נמוך שהוא יחשוב מחשבות שמסיחות את הדעת", אומרת לינדה ספארו, מחברת הספר The Woman’s Book of Yoga and Health. בשלב הבא, תארו את האור נע באיטיות מעלה; דרך הקרסוליים, שוקיים, ברכיים, ירכיים, בטן, בית חזה, זרועות, ראש וצוואר, ומחמם את הגוף עד שהוא יוצא החוצה ומשאיר תחושה רעננה וחמימה בכל הגוף.

מתי להשתמש בזה: לפני שינה עמוקה, בהתקף פחד, או כשהילד שוכב על מיטת טיפולים של הרופא לפני זריקה.

כדור שלג

טכניקה 6 - חזרה על מנטרות מרגיעות

למה זה עובד: כאשר המוח מקדיש תשומת לב מלאה לביטוי אחד וחוזר עליו בקצב, הוא אינו פנוי להסחת דעת.

איך ללמד את הטכניקה: ביחד עם הילד, קחו נשימה עמוקה ואמרו "אני". בנשיפה, אמרו "רגוע" ספארו מציעה שעם ילדים צעירים, אפשר לחזור על המנטרה מספר פעמים בקול רם, עד שבסופו של דבר הילד יאמר את המנטרה בשקט ואז בלחש ואז בלב. "כך, הילד ידע שהוא יכול לשלוף את המנטרה בכל עת".

מתי להשתמש בזה: כשהילד נסער במגרש המשחקים, בתור לרופא שיניים, או לפני מבחן גדול ומלחיץ.

מקור תמונות: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.