מצה היא מאפה מבצק שלא החמיץ ותפח. אחת ממצוות חג הפסח היא אכילת מצה בליל הסדר ובמהלך החג כולו, כזכר ליציאת מצרים. קיימת סברה נוספת כי המצה נחשבה "לחם עוני" שנחשב לקל הכנה, זול ומהיר ונאכלה על ידי בני ישראל כשעבדו בפרך במצרים.
אפיית המצות במתכון הבא אינה כשרה על פי ההלכה היהודית, אך היא מהנה בעיקר כאשר מכינים אותה עם הילדים, אם אתם מהמחמירים הכינו את המצות לפני חג הפסח (בשלב שעדיין מותר ללכלך את הבית עם חמץ). אופן הכנה קל ופשוט, האפייה זריזה וללא התפחה, בסופה מתקבלות מצות פריכות וטעימות.
בנוסף למצה הרגילה והמצה השרויה שההבדל ביניהן הוא זמני המגע עם המים (הרגילה משלב הטחינה, והשמורה משלב הקציר) קיימות גם מצה עשירה. זו מצה שלשו במיץ פירות או ביצים ולא רק במים, בגלל שהיא עשירה יותר ולא נחשבת "לחם עני" יש המאמינים כי היא איננה כשרה.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים מצות ביתיות:
הקמח: במתכון הבא בחרנו בקמח שיפון, אבל אפשר כמובן להמיר אותו בקמח רגיל. במקרה כזה הפחיתו בחצי את כמות המים. מומלץ להשתמש בקמח מלא כמו כוסמין, שיפון או שעורה, המכילים יותר סיבים תזונתיים מהקמח הרגיל. רק שתדעו את המצות הקנויות מכינים מקמח מצה העובר טחינה יבשה, בטחינה זו מתקבלת כמות פחותה מאוד של קמח לעומת הקמח הלבן הרגיל, ולכן מחירה הרבה יותר יקר.
המים: לפי ההלכה "מים שלנו" אלה מים שלנו במקום קריר (מלשון לינה – לישון), כל הלילה בכלי לאחר השאיבה, המים צריכים להיות קרירים, מים חמים מזרזים את פעולת חימוץ הבצק. הגרסה העדכנית והביתית בימינו היא מים מינרלים.
להוספת טעם: אפשר להוסיף מלח גס, שומשום, עשבי תיבול קצוצים דק.
הבצק: את הבצק כמובן לא מניחים להתפחה, ישר מכינים את הצורה הרצויה ולתנור. את התערובת ניתן להכין בעזרת מיקסר עם וו לישה, ואפשר גם בצורה ידנית.
צורות המצה: אפשר להכין מצה אחת גדולה, מומלץ יותר להכין כמה קטנות, מרובעות, עגולות, לבחירתכם. כמה מצות יוצאות? הכל תלוי בגודל שבחרתם להכין. את הרידוד מומלץ לעשות במקום רחוק מהתנור, בסביבה קרירה, כדי לא לזרז את החמצת ותפיחת הבצק.
חירור הבצק: בעזרת גלגלת או מזלג מחוררים חורים, תפקיד החורים לוודא שלא ייווצרו כיסי אוויר ולמנוע מהבצק לתפוח. מצה (כהלכה) אשר נוצרים בה בועות נחשבת כפסולה.
זמני ההכנה: את המצות יש להכניס לתנור תוך 18 דקות מהרגע שהמים נוגעים בקמח, 18 הדקות לא כוללת את זמן האפייה. מומלץ להפוך את המצות לצד השני לאחר 2-3 דקות, לא חובה. עדיף בתבנית עם נייר אפייה, דרך נוספת היא אפייה בחלק התחתון של התנור על גבי תבנית הפוכה, ואם יש לכם טאבון ביתי עוד יותר טוב!
צינון וקירור: לאחר שהמצות יוצאות מהתנור במפעלים מקררים אותן בעזרת מאווררים חזקים, כדי לייבש ולמנוע מהן לצבור לחות, מוזמנים לנסות גם עם מאוורר ביתי.
מתכונים עם מצות: אפשר להכין עם המצות מגוון מאכלים כמו: מצה ברי, לביבות, בורקס, פיצה, מצה מגולגלת ועוד...