המטבח העיראקי הביא לארצנו לא מעט מטעמים נהדרים שאומצו גם על ידי בני עדות אחרות, והיום נציג בפניכם מנה מוכרת ואהובה במיוחד – סמבוסק. המאפה הפופולרי הזה, שהוא מעין כיסון שממולא לרוב בחומוס, בשר או גבינות, נאכל כבר למעלה מ-1000 שנים, והיום נציג בפניכם את גרסתו החלבית שנקראת סמבוסק בג'בן, אותה תוכלו להגיש בכל ארוחה חלבית, בעיקר לקראת חג השבועות. שימו לב שבמתכון הבא תלמדו להכין כמה גרסאות שלו – בצורת משולש או חצי ירח, ובאפייה או בטיגון. אתם מוזמנים לקרוא תחילה את כל ההוראות ולהחליט בעצמכם באיזה "מסלול הכנה" אתם בוחרים. אתם כבר תגלו בעצמכם שהמתכון הזה הרבה יותר קל ממה שהוא נראה. בתיאבון!
מקור תמונה:
toriavey
רכיבים למתכון לסמבוסק גבינה:
אופן הכנת המתכון לסמבוסק גבינה:
-
להכנת הבצק, ערבבו בקערה בעזרת כף את שמן הקנולה, החמאה המומסת והמלח.
-
הוסיפו לקערה את המים והמשיכו לערבב.
-
הוסיפו בהדרגתיות את הקמח – כל פעם ½ כוס תוך ערבוב, עד לקבלת בצק רך ושמנוני. כשכבר קשה לערבב אותו עם הכף, לושו אותו עוד קצת עם הידיים עד לקבלת כדור אחיד וחלק של בצק.
-
כסו את הבצק המוכן עם ניילון נצמד והניחו אותו בצד למשך כמה דקות – לא יותר מחצי שעה, אחרת הוא יתקרר ויהיה לכם יותר קשה לעבוד עימו.
-
להכנת מילוי הסמבוסק, ערבלו במעבד מזון את הגבינות עם הפטרוזיליה, 2 ביצים ופלפל שחור, עד לקבלת רוטב קרמי.
-
אם אתם בוחרים לאפות את הסמבוסק, חממו את התנור מראש ל-180 מעלות.
-
להכנת סמבוסק בצורת חצי ירח, קמחו תחילה את משטח העבודה שלכם. לאחר מכן הפרידו מהבצק שלכם חתיכה בגודל של אגוז מלך וגלגלו אותה לצורה של כדור בעזרת ידיכם.
-
קמחו מעט את המערוך שלכם ורדדו את כדור הבצק לעיגול או ריבוע ברוחב של כ-12 ס"מ, כפי שניתן לראות בתמונה – הוא יהיה מספיק דק.
מקור תמונה:
toriavey
-
הניחו כפית של מילוי במרכז העיגול וקפלו את הבצק לחצי לצורת חצי ירח. סגרו את קצוות הסמבוסק על ידי צביטתם עם אצבעותיכם.
-
אטמו את שולי קשת הירח בעזרת שיני מזלג כפי שניתן לראות בתמונה הבאה – זה גם יהפוך את הסמבוסק ליפה יותר. הכינו כך את שאר הסמבוסקים, עד שייגמר הבצק.
מקור תמונה:
toriavey
-
להכנת סמבוסק משולש, קמחו גם הפעם את משטח העבודה שלכם.
-
חלקו את הבצק שלכם ל-4 רבעים, ובחרו רבע אחד להתחיל עימו. עטפו את השאר בניילון נצמד עד שתשתמשו בהם.
-
קמחו מעט את המערוך שלכם ורדדו עימו את רבע הבצק עד שהוא הופך לדק מאוד ובגודל של 20X25 ס"מ.
-
כשהבצק מספיק דק ומרודד, חתכו ממנו ריבוע בגודל הכתוב מעלה – 20X25 ס"מ – אתם יכולים להיעזר בסרגל לשם כך. גלגלו את עודפי הבצק לכדור קטן ועטפו אותם בניילון נצמד.
-
חתכו את ריבוע הבצק ל-4 ריבועים שווים – כל אחד מהם יהיה סמבוסק.
-
הניחו במרכז של כל אחד מהם כפית של מילוי, וקפלו אותם לחצי לקבלת משולש – כך שקצה אחד של הריבוע יגע בקצה האלכסוני הנגדי לו. סגרו את ניצבי משולש הסמבוסק על ידי צביטתם עם אצבעותיכם.
-
אטמו את ניצבי המשולש בעזרת שיני מזלג כפי שניתן לראות בתמונה הבאה – זה גם יהפוך את הסמבוסק ליפה יותר. הכינו כך את שאר הסמבוסקים, עד שייגמר הבצק.
מקור תמונה:
toriavey
-
לאפייה, רפדו תבנית אפייה בנייר אפייה או שמנו אותה מעט עם תרסיס שמן.
-
טרפו את הביצה הנותרת עם 1 כפית של מים קרים והברישו שכבה דקה של התערובת הזו על גבי הסמבוסקים. פזרו מעל מעט שומשום או פרג, והכניסו לתנור למשך 40-45 דקות, עד להשחמה.
-
לטיגון בשמן עמוק, חממו שמן צמחי במחבת על להבה בינונית וטגנו 4 סמבוסקים בכל פעם עד להשחמה. לאחר מכן הפכו אותם והמשיכו לטגן את הצד השני.
-
הסירו מהמחבת וספגו את שאריות השמן של הסמבוסקים עם מגבת נייר.
-
הגישו חם לשולחן – מומלץ מיד לאחר תום ההכנה, אך ניתן גם לחמם במיקרוגל מאוחר יותר.