החצ'פורי הוא מאכל לאומי גאורגי - מעין מאפה לחם ממולא בתערובת גבינות, אותו נוהגים לאכול לארוחת הבוקר או הערב בבית, גם בשווקים וגם במסעדות יוקרתיות. תערובת הגבינות והבצק יוצרות יחד שילוב מפתיע ומושלם, בעיקר כאשר משלבים את המאפה הנהדר עם סלט טרי ורענן.
לחצ'פורי המון ויראציות, כשהמוכרות מביניהן:
-
אצ'רולי – בצורת אליפסה (סירה), עם פתח במרכז, במילוי גבינות ולעיתים גם גוש חמאה וחלמון נוזלי.
-
ג'יינרולי – זהה לאצ'רולי, אבל חריף.
-
אימרולי – בעל צורה עגולה, עם מילוי גבינה וחמאה/שמן, ובד"כ מטוגן במחבת. הוא נאכל בדרך כלל בבקרים, וחתוך כמו הפיצה.
-
מרגולי – זהה לאימרולי, כשההבדל היחיד ביניהם הוא תוספת הגבינה מעל.
-
אפורצלולי - עשוי מבצק עלים, לעומת כל השאר העשויים מבצק שמרים, וממולא בגבינה.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים חצ'פורי:
מים: כדי להעמיק את טעם הבצק אפשר להמיר את המים בחלב.
שמן: במתכון המקורי נהוג להשתמש בשמן צמחי כמו קנולה, אך אפשר להמיר את השמן הצמחי בשמן זית.
גבינות: אין נוסחה מדויקת לגבינות, לבחירתכם: עמק, מוצרלה, צהובה, חמד... העיקר שיהיה שילוב של גבינות קשות עם אחת רכה כמו קוטג'/גבינה לבנה/ריקוטה.
ביצים: לפני סיום האפייה מוציאים את החצ'פורים מהתנור, מוסיפים חלמון או ביצה שלמה ואופים עוד כמה דקות. אם אתם מעוניינים להקפיא את החצ'פורי עדיף להוסיף את החלמונים/ביצים מעל לאחר ההוצאה מהמקפיא ולאפות כמה דקות.
להעשרת הטעם: ניתן להוסיף לתערובת הגבינות תרד קצוץ.
כמות: הכמות של החצ'פורי המתקבלת תלויה בגודל העיגולים שתקרצו מהבצק. ככל שהעיגול גדול יותר כך הכמות תהיה קטנה יותר, ולהפך.
עשבי תיבול: אפשר לוותר על החלמונים מעל, ולהוסיף עשבי תיבול כמו פטרוזיליה קצוצה וקוביות חמאה.
אופן הכנת אצ׳רולי חצ'פורי:
-
מחברים למיקסר את וו הלישה, שמים בקערת המיקסר קמח, שמרים וסוכר, ומערבבים.
-
מוסיפים בהדרגה תוך כדי לישה על מהירות בינונית מלח, חמאה, שמן ואת המים, ומערבלים במשך כ-10 דקות, עד קבלת בצק אחיד ורך.
-
מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת, מכסים את הקערה עם מגבת או ניילון נצמד ומניחים להתפחה ראשונית כשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
-
מעבירים את הבצק למשטח מעט מקומח, מחלקים את הבצק ל-6 יחידות שוות כמה שיותר, ומגלגלים כל חלק לכדור.
אופן הכנת תערובת הגבינות:
-
מערבבים יחד בקערה יחד את כל הגבינות. אם צריך מפוררים או מגרדים, מוסיפים ביצה ומערבבים היטב.
-
בעזרת מערוך מרדדים כל עיגול לצורת אליפסה יחסית דקה.
-
מגלגלים את שולי הבצק, מחברים ויוצרים צורת אליפסה עם רווח ומקום למילוי במרכז.
-
ממלאים כל חצ'פורי במלית הגבינות, ומהדקים היטב את הקצוות כדי שלא יפתחו במהלך האפייה.
-
מניחים בתבנית עם נייר אפייה עם מרווחים בין אחד לשני כדי שיהיה להם מקום לתפוח.
-
מברישים רק את הבצק בביצה טרופה בעזרת מברשת, ומניחים להתפחה נוספת של כ-20 דקות.
-
מברישים רק את הבצק בביצה טרופה בעזרת מברשת, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, לאפייה של כ-20 דקות, עד שהחצ'פורי מזהיב.
-
מוציאים בזהירות את התבנית מהתנור, יוצרים גומחה במרכז הגבינות, שוברים את הביצה לתוך הגומחה או מעבירים רק חלמון שהכנו לפני.
-
מחזירים לתנור לאפייה של עוד כ-5 דקות.
-
מוציאים בזהירות, מתבלים עם מלח פלפל ומגישים.
טיפ השף:
להעשרת הטעם אפשר להוסיף כף וודקה לבצק.