הלזניה - אחד המאכלים הנפוצים והאהובים בעולם - כמו הפסטה הגיעה אלינו הישר מאיטליה. המנה המשגעת עשויה דפי פסטה רכים ורחבים, גבינות או בשר ולעיתים גם עם תוספת ירקות קלויים (אנטיפסטי), ורוטב בשמל / בולונז / עגבניות. בארץ מכינים בד"כ את הלזניה כשרה עם רוטב עגבניות ובשר טחון ללא גבינות ומוצרי חלב, לעומת הלזניות האיטלקיות הקלאסיות המכילות גם וגם. אפשר למצוא כיום ברשתות השיווק דפי לזניה מעולים שלא מצריכים בישול מקדים לפני האפייה, אבל הכי כיף להכין לבד, כנ"ל לגבי רוטב העגבניות.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים לזניית גבינות ברוטב בשמל:
1. דפי הלזניה הם אלה שמחזיקים את המנה, לכן חשוב לכסות את כל תחתית התבנית והשכבות ולא להתעצל גם אם העניין מצריך שבירה ובניית מעין פאזל מחלקי הדפים. הדפים סופגים את הנוזלים משכבות המילוי, מתרחבים, מתייצבים ועוזרים בהחזקת המנה גם לאחר שהיא יוצאת מהתבנית. את הדפים לא חייב לבשל לפני האפייה, אך כן חשוב להקפיד שיהיו מכוסים בנדיבות ברוטב על מנת שלא יתייבשו.
2. הכי טעים ובריא להכין רוטב מעגבניות טריות, לקלף, לקצוץ, לגרד... אם אין לכם זמן או חשק ישנן 2 אופציות נוספות: להשתמש בעגבניות משומרות איטלקיות איכותיות, או ברוטב לזניה המגיע מתובל ומוכן לאפייה שאפשר למצוא ברשתות השיווק, שגם יקצר את תהליך ההכנה.
3. אל תתנו לרוטב הבשמל להטעות אתכם, השם נשמע כמו משהו מסובך, אבל הוא מהיר, קל הכנה ועשוי משלושה מרכיבים עיקריים: חמאה, חלב וקמח (וכמה תבלינים), פעולת ההכנה שלו אורכת כמה דקות בלבד (ההסבר המדוייק במתכון עצמו), הקמח גורם להסמכת הרוטב, ומומלץ להוסיף לו אגוז מוסקט כדי לחזק טעמים. הוא נפוץ בעיקר במטבח הצרפתי והאיטלקי, ומשתמשים בו להכנת פשטידות, לזניות, מאפים, פסטות וכדומה...
4. החלטתם להוסיף גם ירקות אנטיפסטי? מעולה! דאגו להכין אותם ולקלות או לחלוט לפני הכניסה לתנור. הכנסתם בצורתם הטבעית למנה לא תבטיח שהם יצאו מוכנים (כנ"ל גם לגבי בשר). איזה ירקות יתאימו? בטטות / פלפלים / חצילים / פטריות / בצל... וגם עשבי תיבול וירק כמו תרד.