print header

כמה חלבון יש לצרוך למען הבריאות והאם יש כזה דבר יותר מדי חלבון?

כשמעוניינים לשמור על אורח חיים בריא, לעיתים אנחנו מנסים לעשות ככל הניתן ומכל כיוון לשם כך. לכן אנשים שמתחילים להתאמן נוטים לעיתים קרובות גם לצרוך יותר חלבון, זאת על מנת לתמוך בתהליך בניית השרירים שהם עובדים כל כך קשה עבורם, אך האם יש כזה דבר יותר מדי חלבון? מחקר שערך באוניברסיטת פיטסבורג הראה שכן, ושצריכת יותר מ-22% מסך הקלוריות היומי בצורת חלבון יכולה להגביר את הסיכון לטרשת עורקים – מצב שבו דופן העורקים מתקשח עקב הצטברות של פלאק שכולל משקעים שומניים ותאי דם לבנים. נשפוך כעת קצת אור על המחקר וממצאיו, וגם נראה מה תזונאים חושבים על הממצאים האלה ומה הטיפים שלהם לתזונה נכונה ובריאה.
 

מהלך המחקר

המחקר נערך בתחילה בהשתתפותם של 23 בני אדם. הוא נעשה ב-2 חלקים, ובשניהם צוות החוקרים חילק את האנשים ל-2 קבוצות: קבוצה אחת קיבלה ארוחות שכללו כמות רגילה של חלבון בהתאם להמלצות התזונה היומית, ואילו הקבוצה השנייה קיבלה ארוחות עם כמות גבוהה מאוד של חלבון. בחלק הראשון של המחקר לקחו חלק 14 משתתפים, והארוחות של קבוצת הארוחה הרגילה כללו 10% חלבון, 17% שומן ו-73% פחמימות, בעוד שמשתתפי קבוצת החלבון הגבוה קיבלו ארוחות עם 50% חלבון, 17% שומן ו-33% פחמימות.
צריכת חלבון גבוהה מדי מזיקה לבריאות: מקורות חלבון
בחלק השני של המחקר לקחו חלק 9 נחקרים, והוא יועד לחקות תרחיש מציאותי יותר, בו החוקרים חיקו את צריכת המזון היומית של כל נחקר. קבוצת החלבון הרגילה צרכה ארוחה עם 15% חלבון, 35% שומן ו-50% פחמימות, ואילו קבוצת החלבון הגבוה קיבלה ארוחה שהכילה 22% חלבון, 30% שומן ו-48% פחמימות. 
 
החוקרים הבחינו בכך שלאוצין – חומצת אמינו שגורמת להחמרה של טרשת עורקים – הייתה בכמות גבוהה יותר בדמם של נחקרים שצרכו כמות חלבון שגבוהה יותר מ-22% מסך הקלוריות שלהם. לאחר מכן החוקרים בדקו את אותו הדבר בקרב חולדות, והתוצאות האלה התגלו גם במקרה הזה. החוקרים מדגישים שגם בקרב החולדות, צריכת כמות שגבוהה מ-22% חלבון מסך הקלוריות שבארוחה הובילה לכמות גבוהה של לאוצין.

מסקנות המחקר

החוקרים הסיקו מהממצאים כי צריכת כמות גבוהה מדי של חלבון – מעל 22% מסך הקלוריות היומי – מעלה את הסיכון לסבול מטרשת עורקים, והם מציינים גם כי הכמות המומלצת היא 11% מסך הקלוריות היומי. ״צריכת כמות גבוהה של חלבון זה רעיון שפופולרי מאוד בקרב הציבור הרחב, ועושים זאת לצורך ירידה במשקל, בניית מסת שריר ושמירה כללית על אורח חיים בריא. במשך שנים מחקרים שנערכו על בעלי חיים הראו שצריכת כמות גבוהה של חלבון עלולה להוביל למחלות לב וכלי דם, אך אף אחד לא ידע למה בדיוק״, כך מספר ד״ר באבק רזאני, פרופסור לרפואה מאוניברסיטת פיטסבורג ואחד ממחברי המחקר.
 
״במאמר קודם שלנו משנת 2020 הראנו את התופעה הזו בקרב חולדות ואת המנגנון שעומד מאחוריה, ובמחקר הנוכחי הראנו את הסיבה לכך שצריכת כמות גבוהה של חלבון מסוכנת ללב ולכלי הדם – עלייה ברמת חומצת האמינו לאוצין. חומצות אמינו הן אבני הבנייה של חלבונים, ויש 20 שבונות את החלבונים שאנו צורכים. עם זאת, רק לאוצין מחמיר מחלות לב וכלי דם, וקבענו ש-22% זה הגבול העליון לכמות החלבון הבטוחה לצריכה מסך הקלוריות היומי, ואחריו רמות הלאוצין כבר מתחילות להוות בעיה״.
צריכת חלבון גבוהה מדי מזיקה לבריאות: אישה מכינה שייק חלבון

מה תזונאים אומרים על נושא צריכת החלבון?

״בעוד שתוצאות המחקר הזה מעניינות, הן לא כל כך משקפות את האופן שבו אנחנו צורכים חלבון בעולם האמיתי״, כך אומרת קרולינה תומפסון, דיאטנית מוושינגטון די.סי. שאינה קשורה למחקר. ״די קשה לצרוך יותר מדי חלבון ביחס לקבוצות מזון אחרות, מכיוון שהוא די משביע, במיוחד כששומרים על תזונה בריאה״, כך היא אומרת. 
 
לעומתה, אן דנאי, תזונאית אחרת מאריזונה שלא לקחה חלק במחקר, טוענת שיש דרך להבין כיצד הממצאים האלה יכולים לעבור שעתוק לחיי לחיי היומיום. ״כשצורכים כמות גבוהה של קבוצת מזון אחת, למעשה מצמצמים צריכת קבוצות מזון אחרות, מה שעלול להוביל לבעיות בריאותיות, לכן חשוב לצרוך כל דבר במתינות״. היא ממליצה לצרוך יותר חלבון ממקור צמחי לכל מי שמעוניין להוסיף חלבון לתזונתו, בעזרתו ניתן להוסיף לגוף גם נוגדי חמצון, סיבים וחומרים מזינים נוספים שמסייעים להגן על כלי הדם והלב. ״אני ממליצה על אגוזים, זרעים, קטניות וירקות – כל אלו מכילים חלבון ותרכובות שמסייעות לשמירה על הבריאות״.
 
לסיכום
עורכי המחקר טוענים שמומלץ שלא לצרוך יותר מ-22% מסך הקלוריות היומי בצורת חלבון על מנת לצמצם את הסיכוי לפתח טרשת עורקים, ואילו דיאטנים מציינים כי קשה להגיע לרף הזה בכל מקרה, אלא אם כן מצמצמים מאוד את צריכת קבוצות המזון האחרות. עליכם לשים לב לכך בעיקר אם אתם נוהגים לשתות שייק חלבון או אם אתם נוטים לצרוך בשר באופן מוגזם, ובכל מקרה הדיאטנים ממליצים להוסיף לתזונה חלבון ממקור צמחי, שמגיע עם חומרים מזינים ובריאים נוספים.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.