print header

7 זכויות חשובות של נשים בהיריון ולאחר לידה שכדאי להכיר

כולנו מודעים לכך שבמצבים שונים של החיים מגיעות לנו זכויות, הטבות והגנות מסוימות, ובמקרים מסוימים יש כל כך הרבה מהן שלפעמים נוצר בראש "סלט" לא קטן. הזכויות שמגיעות לנשים בהיריון ולאחר הלידה הוא נושא רחב שכזה, בו קיימים שירותים והטבות שונים שייתכן שלא הכרתם. האם ידעתם למשל שישנו מוקד ייעוץ ללא תשלום העוסק בסיכונים שונים על אישה בהיריון והתינוק שבדרך? או איפה ותחת אלו נסיבות מוענק לאישה בהיריון פטור מתור? ומה לגבי נסיבות אשר מאפשרות את הארכת חופשת הלידה? אם עניתם לא ומסקרן אתם ואתכן להכיר יותר לעומק את מה שמגיע לכולנו, אספנו עבורכם מידע על 7 זכויות שכדאי להכיר. 

1. בדיקות במהלך ההיריון

נשים בישראל המבוטחות בביטוח בריאות ממלכתי אשר מוענק לכל תושב ותושבת, זכאיות לבדיקות ומעקבים לצורך בחינת התפתחות ואיתור מוקדם של מומים ומחלות. הבדיקות אשר מוענקות בחינם מתעדכנות מפעם לפעם בשל שינויים בסל התרופות, וכוללת נכון להיום בדיקות מעקב היריון, בדיקת סיסי שליה לנשים מעל גיל 35, סקירת מערכות בשליש השני, העמסת סוכר, אולטראסאונד, דיקור מי שפיר (מעל גיל 35 או כשישנו סיכון גבוה לתסמונת דאון) ועוד. מרבית הבדיקות האלו ואחרות מוענקות כאמור בחינם, או בתוספת השתתפות עצמית מסובסדת. כדי לקבל פירוט מלא של הבדיקות החינמיות הכלולות בסל הבריאות וגם אלו שאולי מוענקות בחינם על ידי קופת החולים, יש להתייעץ עם הרופאים המטפלים. למידע נוסף על מעקב היריון ובדיקות חשובות באתר משרד הבריאות, לחצו כאן.
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: בדיקת אולטראסאונד

2. מידע על סיכונים בהיריון

האם מותר לי להמשיך לקחת את התרופה הזאת בזמן ההיריון? לכמה קרינה מותר לי להיחשף? מהן המחלות והתסמינים שעלולים לתקוף נשים בהיריון? שאלות כאלו ואחרות חולפות במחשבות של נשים רבות המתכננות להיכנס להיריון, שעומדות ללדת ולפעמים גם אחרי. מדובר בשאלות חשובות שקבלת תשובה עבורן ממקור מוסמך, חשובה מאוד עבור השקט הנפשי וכמובן שגם עבור הבריאות. יכול להיות שעד היום חשבתם שהמקום היחיד ממנו ניתן לקבל תשובות כאלו הוא הרופא שלכם, אז כדאי שתכירו גם כתובת נוספת. 
 
מרכז המידע לגבי סיכונים בהיריון של משרד הבריאות מעניק ייעוץ טלפוני לנשים הרות, מתכננות היריון או מניקות בנושאים כגון: התייעצות לגבי נטילת תרופות, מחלת סוכרת אצל האם, ייעוץ למניעת מומים מולדים, השפעות של גורמים סביבתיים שונים ועוד. השירות הטלפוני ניתן על ידי צוות מקצועי ללא תשלום, עימו ניתן ליצור קשר במספר הטלפון 02-5082825 - בימים ראשון עד חמישי, בשעות 9:00 עד 14:00. למידע נוסף על השירות, לחצו כאן.
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: אישה במוקד טלפוני

3. ימי מחלה עקב היריון או לידה של בת הזוג

יש לנשים זכויות רבות במקום התעסוקה שלהן לפני ואחרי ההיריון ולא על כולן נוכל להרחיב במסגרת הזו, אך יש אחת שכדאי להכיר כי היא תקפה גם עבור בני הזוג. בתמצית, על פי חוק כל עובדת רשאית לעד 7 ימים חופשה בשנה על חשבון ימי המחלה שלה בעקבות בדיקות וטיפולים שונים. יש לזכור שעל פי חוק דמי מחלה, על חשבון היום הראשון של היעדרות מרובה או יום היעדרות חד פעמי בשל מחלה או הנסיבות הקשורות להיריון שיפורטו בהמשך, לא יוענק שכר או פיצוי כלשהו.
 
בין הנסיבות המוכרות בחוק לשימוש בימי המחלה האלו ניתן לציין בדיקות וטיפולים הקשורים להיריון, שכרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר, וליווי בת הזוג לפגישות שכאלה. ליווי בת הזוג לבדיקות או טיפולים מוגן בזכות חוקית גם אם לא כרוך בהם סיכון, אם בת הזוג תלויה בעזרת הזולת. כמו כן לאחר סיבוכי לידה והפלה שונים ישנה זכות לחופשה עבור שני בני הזוג. בכל מקרה היעדרות זו אינה נחשבת לחופשת לידה, ואינה באה במקום זכותו של עובד לחלוק עם בת זוגו את חופשת הלידה. בנוסף לזכאות לזקוף ימי היעדרות על חשבון ימי המחלה, עובד שבת זוגו ילדה זכאי להיעדר מהעבודה גם במהלך שלושת הימים שלאחר הלידה על חשבון חופשה שנתית. אם אין לו מספיק ימי חופשה צבורים, ייחשבו ימי היעדרות אלה כחופשה ללא תשלום. 
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: בטן של אישה בהיריון עם 2 נעלי בית קטנות

4. פטור מהמתנה בתור לשירות ציבורי

לתת לאישה בהיריון קדימות בתור או אפשרות לקבל שירותים מסוימים ללא המתנה זו לא רק מחווה של אדיבות ורצון טוב, במקרים מסוימים זו זכות המעוגנת בחוק. מדובר בעיקר בתרחישים של המתנה לשירות ציבורי (לא רפואי) שאינה נעשית בתוך רכב (למשל בדיקות קורונה) ולא כשמדובר בתורים שניתן לקבוע מראש. אז מה כן נכלל ברשימה הזו? בנקים, סניפי דואר, קופות חולים, משרדים ממשלתיים ומשרדי רשות מקומית, סניפי המוסד לביטוח לאומי, אתרי הנצחה, גנים לאומיים, שמורות טבע ועוד. 
 
על אישה בהיריון שמבקשת פטור מהמתנה במקומות שכאלה לפנות בבקשה אל נותני השירות. במידת הצורך להציג מסמכים המעידים על כך שהיא בהיריון כתנאי לקבלת הזכות. במקרה של הפרת הזכות, ניתן להגיש תלונה לגוף הרלוונטי ולתאר את נסיבות המקרה. יש לשים לב שעל פי חוק, אדם עם מוגבלות מסוימים או אנשים מעל גיל 80 יקבלו עדיפות על פני אישה הרה. 
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: תור ארוך

5. איסור פיטורי עובדת בהיריון

אסור לפי חוק לפטר אישה בהיריון בשל מצב זה, אפילו אם זהו היום הראשון של התעסוקה שלה. בהמשך לכך, אסור לפטר מכל סיבה שהיא אישה בהיריון שעבדה באותו מקום או אצל אותו מעסיק במשך 6 חודשים לפחות, אלא בהיתר מיוחד שמוענק על ידי הממונה על חוק עבודת נשים. במקרה שבו עובדת פוטרה שלא על פי חוק בשל היריון או סיבה אחרת בתקופת ההיריון שלה לאחר 6 חודשים עבודה, זכאית להגיש תלונות לקבל פיצויים על סמך חוק עבודת נשים. אם אישה פוטרה עקב היריונה, היא זכאית בנוסף גם לתבוע פיצויים בשל התקנות המפורטות בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
 
הגנה זו מתמשכת גם לתקופת חופשת ההיריון: למעסיק אסור לפטר עובדת במהלך 60 יום לאחר חופשת הלידה, ואם לקחה חופשה ללא תשלום לאחר חופשת לידה, אסור לפטר אותה גם במהלך חופשה זו. כמובן שתחת תנאים מסוימים המדינה כן מאפשר חריגות כדי להגן על המעסיקים וניצול גס של ההגנה הזו בהחלט עלול להוביל לתוצאות שליליות, אך זכות זו באה להגן על נשים בראש ובראשונה. עוד חשוב להגיד שעל פי חוק ישנה גם הגנה על היקף המשרה או הכנסה של עובד/ת במהלך תקופת חל"ת לאחר חופשת לידה ובמשך 60 יום לאחר סיומה.
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: אישה בהיריון מול מחשב נייד

6. הגבלת עבודה במשך תקופת היריון

כחלק מהזכויות וההגנות המוענקות להן, ישנו איסור בחוק על העסקת נשים בהיריון תחת תנאים מסוימים מהחודש החמישי ואילך. האיסור כולל: שעות נוספות או עבודה ביום המנוחה השבועי, עבודה בשעות הלילה (עבודה שלפחות שעתיים ממנה הן בין השעות 22:00 בלילה ל-06:00 בבוקר) או לקיחת חלק בפעילויות מסוכנות שונות (חשיפה למקור חום גבוה, חומרים מסוכנים וכדומה). כן יש לציין שאם, ורק אם, העובדת מסכימה לכך, היא עדיין יכולה לעבוד שעות נוספות ובימי המנוחה, אך עליה למסור למעסיקה אישור רפואי. כאשר מעסיק מתעלם מהזכויות האלו ודורש עבודה מאישה אחרי החודש ה-5 ש"מתנגשת" עם כל שתואר עד כאן, היא זכאית להגיש תלונה ואולי אף להגיש תביעה כנגדו.
זכויות נשים בהיריון ואחרי לידה: זוג בהיריון

7. חופשת לידה

הנושא הארוך והאופי של חופשות לידה הוא מקור ללא מעט תסכול עבור אנשים רבים, וקל להבין למה כי במקרים מסוימים הוא בהחלט לא מספק, אבל זה רק מחדד עוד יותר את החשיבות של ההיכרות עם הבסיס החוקי שכל אישה זכאית לו מתוקף חוקי המדינה. בפשטות ובקצרה, לאחר 12 חודשים עבודה אצל אותו מעסיק, זכאיות נשים לצאת לחופשת לידה של 26 שבועות. אלו שעבדו פחות מ-12 חודשים, זכאיות לחופשת לידה באורך 15 שבועות. משך חופשת הלידה מתארך על פי הצורך בעקבות לידה של יותר מתינוק אחד, או מקרי אשפוז של היולדת או הרך הנולד למשך יותר מ-15 ימים. ניתן לחלק את פרק הזמן הזה, ולהשתמש בעד ל-7 שבועות מפרק הזמן הקצוב לפני יום הלידה המשוער, ואת השאר לאחריו.
 
בכל מקרה, במהלך התקופה הזו העובדת לא מקבלת שכר, אלא דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי, בהתאם למשך ורצף תשלום דמי ביטוח לאומי. למרות של מקבלים שכר בצורה המקובלת, לאורך חופשת הלידה ממשיכות להיצבר זכויות סוציאליות שונות (דמי הבראה, ימי מחלה ופיצויי פיטורים) המוקנות על פי ותק במקום העבודה. לקריאה בהרחבה על זכויות חופשת הלידה, לחצו כאן.
 
מקור התמונות: depositphotos.com
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.