print header

הדרך הבריאה לאכול ולהכין 8 סוגי מזונות שונים

 האם ידעתם שיש קשר בין צבעים של מזונות לבין תרומתם לבריאות שלכם? כך למשל מזונות אדומים ידועים בתכונותיהם נוגדי החמצון הרבות, מזונות ירוקים מפורסמים ככאלו שבין היתר מסייעים לבריאות העין, פירות וירקות כתומים גדושים בקרוטנואידים שהופכים בגוף לוויטמין A, ומזונות סגולים מספקים בין השאר יכולת למנוע דלקות ולהקל על תסמיני אלרגיה. אך בכל המקרים, של כל המזונות מכל הצבעים השונים – יכול להיות שפשוט לא תוכלו לקבל את יתרונותיהם מכיוון שאתם לא אוכלים אותם נכון. כדי למנוע מצב שכזה ולגלות לכם איך הכי בריא לאכול כמה מהמזונות הטבעיים היותר אהובים על מנת לקבל את מירב התועלת מהם – הכנו לכם את המדריך הבא, שכולל בתוכו הנחיות ל-8 סוגי מזונות נפוצים.

1. בננות

הסיסמה הידועה "בננה – פצצת אנרגיה צהובה" לא הומצאה סתם; הפרי הצהבהב הוא ממש "תחנת כוח" קטנה שמכילה רכיבים כמו ויטמין B ו-C, כמו גם מגנזיום ואשלגן – והוא פשוט עמוס וגדוש ביתרונות בריאותיים רבים. בכל בננה יש שכבת חוטים הדקה שמפרידה בין הפרי עצמו לקליפה – כן, זאת שאתם בדרך כלל נוהגים לקלף ולהפריד מהבננה טרם אתם לוקחים ממנה ביס . השכבה הזו נקראת בעברית שיפה והיא אחראית על הובלת מים ורכיבי תזונתיים לאורך הפרי; לרוב היא גם מכילה סוגים נוספים של סיבים תזונתיים, מלבד אלו שיש בבננה עצמה – כך שהיא יכולה להיות תוספת מצוינת לתזונה שלכם. אז בפעם הבאה שאתם מקלפים בננה – אל תמהרו להיפטר מהשיפה ובמקום זאת אכלו גם ממנה.  

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: הדרך הנכונה לאכול בננה

2. מנגולד, סלק ולפת

אתם לגמרי צודקים אם אתם רוכשים וצורכים את הירקות האלו עבור העלים מלאי הבריאות וגדושי כל הטוב שלהם – אבל דעו שגם הגבעולים והשורשים שלהם טעימים, בריאים ויכולים לתרום לתזונה שלכם. גבעולים מבושלים של מנגולד, סלק או לפת מכילים גלוטמין, חומצת אמינו נפוצה שיכולה לסייע לגופכם לא מעט. מעבר לכך, הם גם יכולים להיות טעימים ביותר אם חולטים אותם מראש ומטגנים קלות בשמן זית. השורה התחתונה היא שתוכלו להוציא את המיטב מהירקות האלו אם תאכלו את כל החלקים שלהם ותזינו את הגוף שלכם במנה גדושה של ויטמינים.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: שטיפת מנגולד

3. תפוחי אדמה

נכון שבדרך כלל נעדיף לאכול תפוחי האדמה שלנו קלופים ומבושלים בצורות שונות –כמו פירה או צ'יפס, אך למרות שנודה שאלו אכן מאכלים טעימים ואהובים במיוחד, האם זה אכן מה שכדאי לעשות? הקליפה של תפוח האדמה מכילה שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים שרבים פשוט זורקים לפח. זה חבל מפני שבין היתר, קליפת תפוח האדמה היא מקור לוויטמין B ומינרלים כמו ברזל, סידן ואשלגן. כל אלו יספקו לכם שפע של אנרגיה, יצמצמו לחצים בגוף ויטיבו עם העצמות ומערכת העיכול שלכם. אז פעם הבאה שאתם מתכוונים לאכול תפוחי אדמה – תשקלו לנקות אותם היטב ולאפות בתנור עם הקליפה, במקום להפוך אותם למשהו אחר.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: תפוחי אדמה בשלמותם בתנור - נכון, צ'יפס - לא נכון

4. ביצים

את הביצים שלנו אנחנו אוהבים בכל מיני צורות, לעיתים מטוגנות על המחבת ולפעמים מאודות בסיר לכדי ביצים קשות - אך למען האמת כדאי לדעת שחום גבוה עלול לפגוע בחלק מן הרכיבים התזונתיים שקיימים בביצה. טיגון או בישול של ביצים ברתיחה ארוכה מצמצמים את מספר נוגדי החמצון בהן, גורמים לחמצון הכולסטרול בהן ומפחיתים מערכן התזונתי. לכן, כדי לקבל את המיטב מהביצים שלכם – ההמלצה היא לאכול אותן שלוקות או רכות, זו הצורה הבריאה ביותר שלהן וכך החלבון שלו במיטבו וכל החומרים הטובים נותרים בפנים. מה גם שהשיטות האלו להכנת ביצים לא מוסיפות להן קלוריות מיותרות.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: הדרך היותר טובה לאכול ביצה

5. בצל ושום

אנחנו מודים שבצל שלם שבושל על גריל או שן שום שנאפתה בתנור יכולים להיות ממש מעדן – אך הם כנראה לא הניצול הטוב והבריא ביותר של הירקות האלו. לעומת זאת, קיצוץ וכתישה של בצל ושום גורמים לשחרור של אלייאנז – אנזים מיוחד שמסייע ביצירתה של תרכובת אורגנית בשם אליצין, שכאשר היא נאכלת היא מסייעת לגוף בייצור חומרים שונים המגנים עליו מפני מחלות. בנוסף, הן השום והן הבצל הקצוצים והכתושים מכילים גופרית – שהולכת יד ביד עם מאכלים שמכילים ברזל ואבץ, כמו בשר הודו, בשר בקר וכבדים.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: בצל קצוץ

6. דגנים ושעועית

רובנו יודעים אילו השפעות יכולות להיות לאכילת דגנים ושעועית על הגוף – כי אחרי הכל הם מכילים תרכובות שונות שעלולות להפוך את העיכול שלהם לקצת יותר מורכב. יש פתרון לבעיה! לפני שאתם אוכלים אותם או משתמשים בהם לתבשילים כאלו ואחרים, כדאי מאוד להשרות אותם במים; ההשריה מצמצמת את תכולת הרכיבים שמקשים על העיכול והופכת את המינרלים הרבים שבהם – כדוגמת ברזל, סידן ואבץ – לזמינים יותר לספיגה ולכאלו שלא יכבידו יותר מדי על המעי שלכם.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: שעועית במים

7. ירקות ירוקים

אנחנו יודעים כמה שמפתה לאכול ירקות ירוקים כשהם מטוגנים קלות, מאודים, מבושלים או אפילו אפויים בתנור. אמנם גם כך הם יכולים להוות עבורכם מנת בריאות גדושה, אך כדאי שתדעו שהדרך המיטבית לאכול אותם היא בצורתם הטבעית. כרוב ניצנים, ברוקולי, אבוקדו, תרד וכל שאר הירקות הירוקים מכילים רכיבים מסיסים במים שרגישים לחום. טמפרטורות גבוהות מזיקות לוויטמין ה-C, לחומצה הפולית ולוויטמין B1 ו-B5 שבהם, כך שאתם תאכלו אותם טריים ונאים תקבלו יותר מכל אלו. כך למשל, תרד נא מכיל פי 3 יותר ויטמין C ממנה מבושלת שלו. אם ממש קשה לכם עם המחשבה לאכול ברוקולי 'נא' השתדלו לבשל אותו בחום נמוך ומבלי לחשוף אותו ליותר מדי מים.

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: ברוקולי חתוך

8. עגבניות

עגבנייה טרייה, אדמדמה, עסיסיות וגדושת טעם – יש רבים שמחשיבים זאת למעדן שניתן לאכול 'נא', ממש כמו תפוח או כל פרי אחר. אך האמת היא שעד כמה שזה אכן בריא לאכול עגבנייה בצורתה הטבעית, בריא עוד יותר לאכול אותה מבושלת – מכיוון שבמהלך בישול שלה משתחרר נוגד חמצון עוצמתי בשם ליקופן, שהוא חומר בעל תכונות המסייעות להילחם בגידולים סרטניים. זה קורה מכיוון שהבישול גורם להתפרקות של דפנות תא קשיחות בתוך העגבנייה, מה שמאפשר לגוף שלנו לספוג רכיבים תזונתיים יותר בקלות. קלייה איטית של עגבניות על הגריל או בישולם לכדי רוטב יכולים לעשות גם הם את אותו "הקסם".

הדרך הבריאה לאכול מאכלים: עגבניות מבושלות

מקור התמונות: canva.com

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.