print header

מה לעשות אם כואב לקיים יחסי מין בגיל המעבר ואחריו?

נשים חוות שינויים רבים בגיל המעבר, לרבות שינויים בדחף המיני ובחוויה המינית עצמה. 4 מבין כל 5 נשים יחוו את מה שמכונה תסמונת דרכי השתן והמין של גיל המעבר במהלכו ואחריו, שזה אוסף של תסמינים שכוללים יובש בנרתיק, תחושת צריבה, בעיות במתן השתן וכאבים במהלך קיום יחסי מין – כאלה שנשים רבות מתארות כמו זכוכית שחותכת אותן. ממצאים שעלו ממחקר שנערך ביפן מציעים שאצל נשים שמקיימות יחסי מין באופן קבוע ישנה סבירות נמוכה יותר להופעת התסמינים האלה, אך מומחים חושבים שזו טעות גדולה להסתמך על הממצאים האלה בלבד ולקוות שיותר יחסי מין יפתרו את הבעיה. לטענתם, סביר יותר להניח שהסיבה והתוצאה הן הפוכות – נשים שלא חוות כאבים ביחסי מין פשוט פעילות יותר. ממצאים שכאלה כמובן לא מפתיעים, אז עדיין נשאלת השאלה – מה אפשר לעשות אם כואב לקיים יחסי מין בגיל המעבר ואחריו?

הדחף המיני יורד, אך הסיפוק המיני נשאר זהה

באותו מחקר שנערך ביפן השתתפו 900 נשים יפניות בנות 40-79 שהיו פעילות מינית לאורך השנה שקדמה למחקר. החוקרים חילקו את הנשים ל-2 קבוצות:

1. קבוצה פעילה מינית: נשים שקיימו יחסי מין ב-3 החודשים האחרונים.

2. קבוצה פחות פעילה מינית: נשים שלא קיימו יחסי מין ב-3 החודשים האחרונים.

מה לעשות אם כואב לקיים יחסי מין בגיל המעבר: גזרי נייר בצורת פרחים שיוצרים רחם
הממצאים העיקריים שהתגלו:
  • נשים שהיו פעילות מינית ב-3 החודשים האחרונים דיווחו פחות על תסמינים כמו יובש בנרתיק, כאבים בעת קיום יחסי מין ותחושה לא נעימה בנרתיק באופן כללי בחיי היומיום.
  • התשוקה, הדחף המיני ורמת הסיכוך בנרתיק ירדו עם הגיל, אך האורגזמה ורמת הסיפוק המינית נשארו זהים – במיוחד בקרב נשים שהמשיכו לקיים יחסי מין באופן קבוע.
  • נשים שהיו פעילות מינית היו לרוב צעירות יותר מאלו שבקבוצה השנייה והייתה סבירות גבוהה יותר שעוד לא הגיעו לגיל המעבר, מה שמסביר באופן חלקי את הממצאים.

האם קיום יחסי מין באופן קבוע עוזר להפחית את הכאב?

ד"ר לורן סטרייכר, מייסדת מרכז לרפואת מין וגיל המעבר משיקגו, טוענת שנשים שסובלות מתסמונת דרכי השתן והמין של גיל המעבר ושחוות כאבים במהלך קיום יחסי מין, לא יחוו הקלה מקיום יותר יחסי מין. "למעשה, להיפך" היא אומרת. "אם זה כואב, זה רק יחמיר את הבעיה. הגוף ייכנס למצב מגננה, שרירי רצפת האגן יילחצו ויהיה עוד יותר יובש בנרתיק".
 
עם זאת, היא מוסיפה ואומרת שנשים שלא חוות תסמיני כאב בהחלט יכולות להפיק תועלת מקיום יותר יחסי מין. "קיום יחסי מין שכוללים חדירה באופן קבוע – בין אם זה פין ובין אם זה אביזר מין – מעודד את זרימת הדם לאזור הנרתיק ומסייע בסיכוך, מה ששומר על הגמישות של הרקמות. לכן בהחלט כדאי לקיים יחסי מין באופן קבוע כל עוד זה מתאפשר ואין כאבים שמתלווים לזה".
מה לעשות אם כואב לקיים יחסי מין בגיל המעבר: ידיים אוחזות אחת בשנייה במיטה

מה עושים אם חווים כאבים בעת קיום יחסי מין בגיל המעבר?

"צריך להבין שזה לא בסדר לחוות כאבים בעת קיום יחסי מין. אם נשים חוות כאבים בעת החדירה, עליהן להפסיק מיד, אך אני לא אומרת לא לקיים יחסי מין בכלל, כי זה לא חייב לכלול חדירה", כך אומרת ד"ר סטרייכר. היא ממליצה לפנות לגניקולוג מומחה לגיל המעבר כדי לקבל טיפול מתאים לבעיה.
 
ד"ר מוניקה כריסטמס, פרופסור לגניקולוגיה מאוניברסיטת שיקגו, מוסיפה שהממצאים של המחקר מדגישים את החשיבות של אבחון וטיפול בתסמונת דרכי השתן והמין בגיל המעבר. "שלא כמו תסמינים אחרים שקשורים לגיל המעבר, כמו גלי חום, הזעה בלילה או שינויים במצב הרוח, שיכולים להשתפר עם הזמן, התסמונת הזו לא נעלמת מעצמה", כך היא מסבירה.

האם יש טיפול לתסמונת דרכי השתן והמין בגיל המעבר?

מי שחווה אי נוחות קלה בעת קיום יחסי מין יכולה להשתמש בחומרי סיכה שניתן למצוא בכל בית מרקחת, אך אם התסמינים נמשכים או שהם ברמה בינונית עד חמורה, מומלץ לקבל טיפול מתקדם יותר לבעיה. "טיפול הורמונלי לנרתיק במינון נמוך שמכיל אסטרוגן זו דרך בטוחה ויעילה להפחית את התסמינים שגורמים לכאבים ומובילים להימנעות מיחסי מין", כך אומרת ד"ר כריסטמס. "שלא כמו טיפולים הורמונליים סיסטמיים, כמעט שאין גורמים או תנאים שאינם מאפשרים את קבלת הטיפול הזה".
 
טיפול הורמונלי במינון נמוך עם אסטרוגן יכול להתבצע בצורות רבות, ביניהן טבליות וגינליות, נרות ומשחות, או טבעת וגינלית. "אפשר להתחיל עם זה מתי שרוצים ולהמשיך ללא מגבלת זמן", כך אומרת ד"ר כריסטמס. עם זאת, בעוד שטיפול שכזה יכול להיות יעיל מאוד, זה לא פותר את הבעיה לחלוטין לכולן. "לכן חשוב מאוד לפנות למומחה ולקבל אבחנה רפואית מדויקת", היא אומרת. 
מה לעשות אם כואב לקיים יחסי מין בגיל המעבר: אישה אצל רופא

לסיכום

בגיל המעבר ואחריו יכולים להתחיל כאבים בעת קיום יחסי מין, בעיה שלרוב נובעת מתסמונת דרכי השתן והמין של גיל המעבר. כל עוד לא סובלים מבעיה שכזו, קיום יחסי מין יכול לעזור במידת מה למנוע אותה על ידי שמירה על גמישות הרקמות שבנרתיק, אולם אם החלה בעיה שכזו, מומלץ שלא לקיים יחסי מין אם זה כואב. מה שצריך לעשות זה לפנות לגניקולוג שמומחה לגיל המעבר לקבלת טיפול מתאים, לרוב בעזרת מינון נמוך של אסטרוגן לנרתיק. טיפול שכזה, כמו גם שימוש בחומרי סיכה, יוכל להקל על הכאבים ולהחזיר את חיי המין לקדמותם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.