print header

10 טעויות בישול והכנת מזון שמסכנות את בריאותכם

 זה יכול להיות תענוג גדול להכין את האוכל שלנו בעצמנו, אך רבים עושים זאת בדרכים מסוכנות שעלולות לפגוע בבריאות או להוביל לתאונות שונות - והיום אתם תגלו איך להימנע מכך. נרגיע מראש ונגיד שרוב הטעויות לא הרסניות מדי, אך אם עושים אותן לאורך זמן - הסכנה והנזק המצטברים כבר בהחלט מתחילים להיות משמעותיים. חוץ מזה, כולנו היינו רוצים להכין אוכל בריא באופן הבטוח והנוח ביותר, אך למה לא לעשות כמה שינויים קטנים בהרגלי הבישול שלכם היום במקום להצטער מחר? הנה טעויות שתוכלו להימנע מהן כבר עכשיו.
 

1. השארת מזון בטמפרטורת החדר למשך זמן ארוך מדי

אולי זה בגלל המיתוסים השונים שיש סביב הנושא או שאנשים לא מודעים לסיכון הנובע מכך, אך השארת מאכלים שדורשים קירור על השולחן או השיש בטמפרטורת החדר למשך זמן ארוך היא טעות. באופן ממוקד יותר, משל הזמן המרבי שבו ניתן להשאיר מזון לאחר בישול בבטחה מחוץ למקרר הוא שעתיים, כך לפי המלצות משרד הבריאות. לאחר פרק הזמן הזה, מתחיל לעלות סיכון שיתפתחו על המזון זיהומים שונים שעלולים להזיק לגופכם. אז אם עד היום הרשיתם לעצמכם לדחות את פינוי האוכל מהשולחן או את העברת תוכן סירים שונים לקופסאות במקרר, כדאי שתתחילו לפעול אחרת.
טעויות בישול והכנת מזון מסוכנות: פיצה

2. הפשרת בשרים ומאכלים קפואים דומים על השיש או השולחן

בשל התפיסה שמדובר בדרך מהירה ובטוחה להפשיר מאכלים קפואים שונים, סביר להניח שנתקלתם בטעות הזאת לא פעם ואולי אפילו נהגתם כך בעצמכם. הסיבה לכך שמדובר בטעות המסכנת את הבריאות היא שהפשרתם בטמפרטורת החדר מעודדת את האפשרות שיתפתחו עליהם זיהומים שונים, או שהם ייחשפו לכאלה מהסביבה. זו סכנה גדולה במיוחד כשמדובר בדגים או מאכלים דומים שלפעמים נאכלים נאים או לאחר בישול קל מאוד. הפתרון הפשוט הוא לתכנן טוב יותר את הלו"ז שלכם ולהעביר מזון מהמקפיא להפשרה במקרר, בתוך כלי מתאים כמו צלחת או קערה, מספיק זמן מראש. אחרי שהמוצר הופשר לחלוטין, מומלץ לבשלו בהקדם האפשרי.

3. שטיפת בשרים במים לפני הבישול

בגלל העובדה שלאנשים רבים יש חשש מהסכנות שבאכילת בשר שהופשר למשך הרבה זמן, במיוחד אם הוא היה מחוץ למקרר, הם לפעמים נוהגים לשטוף אותו במים מתחת לברז לפני הבישול. המעשה הזה הוא טעות כפולה שמצד אחד ממש לא מבטיחה שהבשר שתעבירו לכלי הבישול יהיה פחות מסוכן, ומצד שני מובילה לכך שנתזי המים מהשטיפה יתפזרו על השיש ובסביבתו, ויטנפו את המטבח עם בקטריות וחיידקים שיש בהם. מה שמומלץ לעשות כדי להימנע מהטעות הזו הוא פשוט להעביר את הבשר מכלי ההפשרה שהונח במקרר לכלי הבישול ישירות, ולהקפיד על כך שטמפרטורת וזמן הבישול יהיו בהתאם לסוג ועובי הבשר על מנת להבטיח שאין שום סכנה באכילתו מבפנים או מבחוץ.
טעויות בישול והכנת מזון מסוכנות: בשר קפוא באריזה

4. שימוש באותם כלי מטבח לבשרים ומוצרים אחרים

זה אולי עושה בלאגן במטבח וממלא את הכיור או המדיח בשניות, אך עדיין חשוב להקפיד להחליף כלי מטבח כאשר עובדים עם מאכלים שונים, במיוחד כשמדובר בעבודה עם בשרים נאים, ועם מאכלים לפני ואחרי בישול. הסכין שבו חתכתם את האחד עלול להעביר חומרים מזהמים אל האחר וקרש החיתוך של האחד עלול להיות מלא בשאריות שידבקו אל האחר. בשביל חלק מכם הטעות הזאת אולי נתפסת כמשהו שברור לכולם שלא צריך לעשות, אך יכול להיות שיש אנשים שעדיין נוהגים כך. ניתן ללמוד זאת מבדיקה שנערכה בארה"ב בשנת 2011, שחשפה שכ-24% מהאמריקאים מבצעים את הטעות הזאת.

5. הזנחת שקית הקניות

בשנים האחרונות עולה השימוש בשקיות קניות רב פעמיות ואלו חדשות נהדרות לסביבה שלנו, אך אסור לנו לשכוח לנקות אותן מפעם לפעם. על התחתיות ובפינות של השקיות האלו עלולים להתפתח מוקדי זיהום שונים כתוצאה מנוזלי בשר, שאריות מזון, פירורים ושאריות פרי או ירק שנשארים שם ללא טיפול ומרקיבים לאט לאט. לפי עמותת Consumer Reports האמריקאית, שמקדמת את רווחת הצרכנים בארה"ב ושקיפות מצד חברות שונות, אין מספיק מודעות לכך שמומלץ לנקות את השקיות האלו, או לכבס אותן אם הן עשויות מבד, באופן קבוע. במקביל רצוי לייעד לשקיות מסוימות תפקיד קבוע כמו שקית בשרים או שקית ירקות, פירות ועשבי תיבול.
טעויות בישול והכנת מזון מסוכנות: סלסת ירקות

6. בישול קצר מדי במיקרוגל

אם רוב העבודה שלכם במטבח עוברת דרך המיקרוגל אין שום בעיה בכך, כל עוד אתם לא אוכלים רק מזון תעשייתי ויודעים כמה זה חשוב לחמם מזון כראוי גם בעזרת המכשיר הזה. הרי במקרים רבים לאחר חימום במיקרוגל, אנחנו מגלים שמרכז המנה עדיין קר ולא בושל כראוי. אפשר לחיות עם המצב הזה כאשר מדובר בשאריות מזון מבושלות שנזקקות רק לחימום מחדש, אך לא אם זה מזון שאתם מבשלים בפעם הראשונה. במקרים שכאלה שבהם כדאי להבטיח בישול אחיד ובטוח לגוף, הרבה יותר בטוח עבור הבריאות שלכם לעצור את פעילות המיקרוגל באמצע הבישול לפי הצורך, להזיז ולהפוך מעט את האוכל שלכם ואז להמשיך לחמם אותו.

7. שימוש בסכינים קהות

לכולם יש סכינים במטבח, אבל האם לכולם יש כלי השחזת סכינים שבו משתמשים באופן קבוע? כנראה שלא כל כך… העובדה הזאת מובילה לטעות הנפוצה והמאוד מסוכנת הזאת, שאמנם לא קשורה באופן ישיר למזון שאתם אוכלים, אבל היא משמעותית מאוד מבחינת בטיחות במטבח באופן כללי. שימוש בסכין שלא מושחזת כראוי מצריך הפעלת יותר כוח, שמובילה לפחות שליטה על הסכין - אשר גורמת לפחות דיוק ועלולה להסתיים בפציעת האצבעות או גרוע מכך. הגורמים העיקריים שפוגעים בלהבים של סכינים הם שימוש לא נכון ואחסון בתערובת במגירת הסכו"ם ללא שום הגנה על הלהב. אם אין לכם בבית מכשיר השחזה שיכול לעזור לכם להימנע מהטעות הזאת, יש מספר רב תחליפים ביתיים שונים שעליהם תוכלו לקרוא בכתבה הבאה.
טעויות בישול והכנת מזון מסוכנות: סכין וירקות

8. בחירת ביגוד מסוכנת

מתי בפעם האחרונה חשבתם על הבגדים שאיתם אתם נכנסים למטבח כדי להתחיל לבשל? האם אתם מודעים לסכנה האפשרית שהם עלולים להוביל אליה? כולנו יכולים להיות חכמים גדולים בדיעבד אך זה לא באמת עוזר לאף אחד, מה שצריך לעשות זה להקפיד על בטיחות בכל מה שקשור לנושא הזה באופן קבוע. איך עושים זאת? נמנעים מבגדים עם קישוטים, רצועות, שרוכים וכל דבר אחר שעלול להידלק באש בשל מגע לא זהיר עם להבה או משטח חימום. כמו כן יש להשתדל לבשל עם שרוולים ארוכים וצמודים במידת האפשר, ורצוי גם לנעול נעליים שמכסות את כפות הרגליים באופן מלא ושמגנות מפני סכינים שעלולות ליפול או מנוזלים רותחים שיכולים להישפך. 

9. שימוש במגבת רטובה בתור כפפות מטבח

יש הרבה דרכים שונות לקבל כוויה תוך כדי העבודה במטבח, ואף אחת מהן היא לא נעימה. אחת מהמפתיעות שבהן קשורה לשימוש בתחליפים שונים לכפפות מטבח או תנור ייעודיות, כמו למשל מגבת או מטלית רטובות. אם תנסו לאחוז בפריט חם מאוד במטבח עם "הגנה" שכזו, סביר להניח שאתם תרגישו מהר מאוד את הטעות שלכם. הסיבה לכך היא שמים מעבירים חום במהירות רבה וגם האדים שהם נהפכים אליהם במקרים מסוימים הם חמים מאוד ועלולים לגרום לכוויות - משהו שצריך להיזהר ממנו בלי שום קשר לטעות הזאת. אל תנסו זאת בעצמכם ואל תיקחו סיכונים, פשוט דאגו לכך שיהיו לכם בבית כפפות מטבח מתאימות שיגנו על הידיים שלכם.
טעויות בישול והכנת מזון מסוכנות: גבר מוציא משהו מהתנור עם כפפות

10. חריכת בשר

נהוג לחשוב שהמבורגר או מאכלי בשר דומים צריכים לקבל סימני חריכה שחורים לאחר הבישול שלהם, וזה גם הרי ידוע שמסוכן לאכול בשר נא או כזה שלא בושל בטמפרטורה גבוהה מספיק. החלק השני של המשפט אמנם נכון, אך הראשון ממש ממש לא - וזאת למעשה טעות בישול רצינית מאוד. כאשר מכינים בשר בטמפרטורה גבוהה מדי נוצרים חומרים בשם אמינים הטרוציקליים (HCAs) אשר עלולים להוביל להתפתחות מחלת הסרטן, וכפי שתוכלו להבין ממחקר עליו ניתן לקרוא בהרחבה כאן, גם תרכובת בשם גליצוטוקסין שעלולה להעלות את הסיכון לחלות באלצהיימר, במחלות מטבוליות ובסוכרת. אם אתם דואגים לבריאות שלכם ובמיוחד אם אתם בקבוצת סיכון למחלות כאלו ואחרות, אל תבשלו את הבשר שלכם באופן שכזה או לפחות הסירו ממנו את הפינות החרוכות לפני האכילה.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.