print header

כך תלמדו את ילדיכם את המיומנויות החשובות ביותר בדרכים הבטוחות ביותר

ילדינו הצעירים עוברים שלבים רבים בחייהם בדרכם להיות עצמאיים, בוגרים ובטוחים בעצמם, וחלק גדול מהדרך הזו תלוי בליווי הצמוד שלנו כהורים. ההחלטות שלנו בנוגע לכל אחד מהשלבים הללו יעצבו את ההתקדמות של ילדינו בהמשך, ולכן לא פעם אנו מוצאים את עצמנו מתלבטים האם להתעקש שישנו לבדם בחדרם או לאפשר להם לישון יחד איתנו, כיצד ללמד אותם להיזהר מהסכנות שברחבי הבית ומתי לאפשר להם להתקלח ללא עזרה. הסעיפים הבאים נוגעים בתהיות המרכזיות הללו, שכל הורה נתקל בהן בשלב זה או אחר, והם יעזרו לכם ללמד את ילדיכם את המיומנויות החשובות ביותר בדרך הפשוטה, היעילה והבטוחה ביותר.
 
 

כיצד ללמד ילדים לישון לבדם בחדרם?

ילדים רבים אינם רוצים לישון לבדם בחדר שלהם, אלא מעדיפים את חברת ההורים בשל מגוון סיבות, כמו הרגל, פינוק או חשש מהחלל החדש והמאיים. פעמים רבות ההורים מוצאים את עצמם נאבקים בילדיהם, מחזירים אותם שוב ושוב למיטתם ובסופו של דבר מוותרים ומאפשרים להם לישון יחד איתם רק על מנת לזכות בשנת לילה ערבה. אם גם אתם שותפים לחוויה הזו, אלה הדברים שחשוב לזכור:
 
לפני שעת השינה
 
  • הדבר הראשון שחשוב להעלות הוא השאלה "האם היום הוא יום טוב להתחיל?" אם אתם מצויים בעיצומו של תהליך גמילה מחיתולים, הריון או מעבר לדירה חדשה, כדאי להמתין עד שהתקופה הזו תחלוף לפני שמוסיפים דאגה נוספת לרשימה שבראשו של ילדכם. ייתכן מאוד שהרצון של הילדים לישון איתכם הוא ניסיון לשמר את תחושת הביטחון שלהם, והתנגדות מצדכם עלולה לגרום למאבק מיותר שלא יצלח. 
  • לאחר שהחלטתם להתחיל, כדאי להעלות את הנושא כבר בשעת הצהריים ולא להפוך אותו להפתעה שתתגלה לילדים בלילה. תוכלו לציין שהערב יהיה ערב מיוחד, שכן ילדכם כבר בוגר והגיע הזמן שיישן במיטה שלו, בדיוק כמו שאמא ואבא ישנים במיטה שלהם. 
  • אם אתם מקריאים לילדים ספר לפני שהם נרדמים, מומלץ לבחור בספר שדן בשגרה שטרם השינה, על מנת שהילדים יוכלו לראות שכל דמות ישנה במיטה משלה. אם אין ברשותכם ספר שכזה, תוכלו להכין ספר מאויר בנושא יחד עם הילדים, ואפילו לעודד אותם לצייר את עצמם ישנים במיטה שלהם. 
אחרי כיבוי אורות
 
  • כל יועץ שינה יסכים שהדבר החשוב ביותר אחרי כיבוי אורות הוא להקפיד שלא להפר את הסדר החדש. משפטים כמו "אוקי, נתחיל מחר" ו-"בסדר, תישן פה רק 5 דקות", גורמים לילדים להבין שהם יכולים לכופף את החוקים ויהפכו את תקופת המעבר לארוכה הרבה יותר. 
  • בשלב הראשון, תוכלו לשבת על כיסא בחדרו של הילד עד שיירדם. הישיבה יחד היא לא זמן למשחקים, וחשוב להקפיד להימנע מלדבר או לשחק עם הילד במהלכה. אם הוא יוצר מהומה ומסרב להירדם, עזבו את החדר. חזרו שוב רק כאשר הוא יירגע. 
  • לאחר 2-3 ימים, הזיזו מעט את הכיסא שלכם עד שיהיה צמוד לדלת הכניסה לחדר, ולאחר שהילד יתרגל להירדם גם בצורה הזו, העבירו את הכיסא למסדרון והבטיחו לו שאתם שומרים עליו ושתשמעו אם יקרא לכם. אם ילדכם עוקב אחריכם, לוו אותו בחזרה לחדרו מבלי לנהל דיון בנושא.
 
בבוקר שלמחרת
 
  • בזמן ארוחת הבוקר כדאי לדבר על ההתנהלות במשך הלילה: עודדו את ילדכם גם אם הוא לא הצליח לחלוטין במשימה, הזכירו לו את ההסדר החדש ואת העובדה שהוא בוגר ואחראי. אם הוא הצליח, שבחו אותו כמה שיותר על מנת שירגיש גאווה וימשיך בדרך הנכונה.
  • כדאי להימנע ממתן פרסים על ההתנהגות הזו, על מנת שלא ליצור התניה בין שינה במיטה לבין קבלת מתנות, מה שיהפוך למסורת יקרה במיוחד עבורכם.
 

כיצד ללמד ילדים התנהגות בטוחה במקרה של שריפה?

שריפה היא דבר שעלול להתרחש בביתנו ללא אזהרה מוקדמת, אולם ילדים רבים אינם מודעים לגורמי הסיכון או להתנהגות נכונה ובטוחה בעת שריפה. על מנת לשמור עליהם מוגנים וערניים במקרה שחלילה יש צורך בכך, מומלץ להסביר להם את העקרונות הבאים כבר בגילאי 6-7, בין שהם נמצאים לעתים לבדם בבית ובין שלא. אלה הנקודות העיקריות שכדאי להתייחס אליהן:
 
1. למדו את הילדים לזהות את סימני האזהרה לשריפה או לאפשרות לשריפה – אם יש בביתכם גלאי עשן למדו את הילדים להכיר את המשמעות של צפצוף הגלאי, ומעבר לכך למדו אותם כיצד לזהות ריח של עשן ואיך לקרוא למבוגר במקרה שהם חשים שדבר מה אינו כשורה.
 
2. ודאו שהילדים יודעים באילו מכשירים וחפצים אסור להם לגעת – תנורי חימום, גפרורים, מצתים וכיריים הם רק כמה דוגמאות לחפצים ומכשירים שלילדים אסור להתקרב אליהם בשום צורה או לשחק על ידם. חשוב מאוד שהילדים יכירו זאת, ולא יתפתו להתקרב לאף אחד מהם משום סיבה שהיא.
 
 
3. הכינו תכנית חירום משפחתית – ציירו איור של הבית שלכם עם חלוקה לפי חדרים והסבירו לילדים מהי הדרך הנכונה לצאת מכל חדר במקרה שיש עשן או שריפה בבית, ומהו מקום המפגש המשפחתי בתוך הדירה או מחוץ לה במקרה שהם נמצאים בבית לבדם. כמו כן, ציינו מתי יש להזעיק את אחד השכנים. תלו את הציור על צדה הפנימי של דלת הכניסה.
 
4. השתמשו באביזרים חזותיים – התאימו את דרך ההסברה אודות הסיכונים השונים לגילם של הילדים, והיעזרו לצורך כך באמצעים חזותיים שיהפכו את ההסבר לפשוט ומהנה יותר. בשעה שילדים צעירים יכולים כבר להכיר באמצעות משחק בכבאיות את עבודתם של הכבאים ואת חשיבותה, עבור ילדים בוגרים יותר שכבר משתמשים בעצמם במכשירי חשמל או נמצאים לבד בבית תוכלו להקרין סרטוני בטיחות קצרים ושונים, כמו הסרטון הבא של הרשות הארצית לכבאות והצלה: 
 
 
5. תדרכו את הילדים טרם יציאה לאירועים חברתיים, כמו ערב סביב מדורה, "על האש" וכדומה – הזכירו לילדיכם להיזהר מאש גם כאשר הם נמצאים מחוץ לבית, ושימו דגש על הצורך להתרחק מהמדורה, לא לגעת בשום אופן בקרשים ולא לזרוק שום דבר אל תוך האש. כמו כן, חשוב שידעו כיצד ליצור קשר עם שירותי הכבאות ובאילו מקרים.
 
 

כיצד ללמד ילדים להתקלח בעצמם?

שעת הרחצה היא זמן מהנה עבור לא מעט ילדים צעירים, שאוהבים להשתכשך באמבטיה ולשחק בבועות סבון, אבל בשלב מסוים מגיע הרגע בו הילדים צריכים לעשות את הצעד הבא, וללמוד להתקלח בעצמם ללא עזרה. כיוון שהבילוי של הילדים באמבטיה לבדם עלול להיות מסוכן עבורם, אלה הדברים שעליכם לזכור על מנת לבצע את המעבר בבטיחות וביעילות: 
 
1. בדקו את המים – כוויה ממים רותחים היא סיכון רציני, כך שגם אם ילדכם כבר מכיר את הדרך בה מווסתים את טמפרטורת המים, חשוב מאוד שתעזרו לו ותבדקו את טמפרטורת המים מספר פעמים לאורך הרחצה בכל אחד מניסיונותיו הראשונים להתקלח ללא עזרה. כמו כן, תדרכו אותו מה קורה כשזרם של מים קרים פורץ לפתע מהברז, על מנת שהבהלה לא תגרום לו להחליק.
 
2. הפרידו בין זמן המקלחת לזמן המשחקים – הזיכרונות מאמבטיית הבועות עלולים לגרום לילדים לחשוב שגם כאשר הם מתקלחים בעצמם, בין שמדובר במקלחון או באמבטיה, הם יוכלו להמשיך באותה ההתנהלות, אולם חשוב מאוד לציין בפניהם שזמן המשחק נגמר ושההתעסקות עם הסבון לצד האריחים החלקלקים יכולה לגרום לחבלות, פציעות וכדומה. הדגישו מספר פעמים שזמן המקלחת מוקדש לניקוי הגוף, ושהם יוכלו לשחק מחוץ לחדר האמבטיה כאשר יהיו נקיים.
3. זהו מקומות מועדים לסכנה – רצפת המקלחון או האמבטיה עלולה להיות מקום חלק ומסוכן מאוד, כך שחשוב להניח עליה משטח גומי כדי למנוע את החשש מהחלקה. כמו כן, הדריכו את הילדים להתנגב בתוך המקלחת ולא מחוץ לה, כדי שלא יטפטפו מים על רצפת חדר האמבטיה ויהפכו גם אותה למסכנת. 
 
4. דלגו על תחליבי גוף או סבון נוזלי – ייתכן שילדיכם אוהבים את הניחוחות של תחליבי רחצה, קצף אמבט או סבון נוזלי, אולם לפחות בתחילת הדרך כדאי לוותר עליהם לטובת סוג אחד בלבד של סבון, בעדיפות למוצק. זאת, כיוון שהמשחק עם הסבונים הנוזליים עלול להוביל גם הוא למשטחים חלקלקים, ולכן ייתכן שתרצו לוותר עליהם עד לשלב בו הילדים כבר יתקלחו בעצמם ללא בעיה. 
5. שמרו על דלתות פתוחות – ילדים ראויים לפרטיות, אך בפעמים הראשונות בהן הם מתקלחים לבדם כדאי להשאיר את דלת חדר האמבטיה מעט פתוחה, כדי שתהיו בטוחים שאתם שומעים אותם אם הם קוראים לכם בזמן המקלחת.
 
6. המשיכו לפקח - גם אם הילדים כבר מבצעים את רוב הפעילויות בעצמם, הכרחי שבפעמים הראשונות תשגיחו עליהם ותראו כיצד הם מתמודדים עם הפעילות החדשה. תחילה הישארו עמם לאורך כל זמן המקלחת, ובהמשך הגיעו בתחילת הרחצה כדי לבדוק את זרם המים, פעם אחת לאורך הרחצה כדי לוודא שהכל בסדר ובסופה על מנת לוודא שהשמפו והסבון נשטפו היטב מהגוף. עם הזמן תוכלו להפחית את תדירות הביקורים, עד לשלב בו הם יהיו מספיק עצמאיים על מנת להתקלח בעצמם ללא בעיה.
 
מקור תמונות: Juhan SoninPintoy WeLoveLars PlougmannGordonAndy Malmin

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.