print header

13 סיבות שגורמות לכשלים בזיכרון


אתם הולכים למטבח רק כדי להבין שאין לכם מושג מה אתם מחפשים שם, אתם שוכחים את השם של אדם שזה עתה הציג עצמו, מספרים סיפור אבל שוכחים את הפאנץ', מתחילים לנסוע אבל לא זוכרים את הדרך... ההסבר המקובל לסוג זה של אובדן זיכרון הוא עומס מידע, אבל מדי פעם יש גם שיבושים, שנובעים מסיבות פתאומיות הרבה יותר.

מיגרנות, גיל המעבר, כימותרפיה, הריון, הרדמה ודיכאון, הם חלק מהגורמים לאובדן זיכרון בטווח הקצר. רגע לפני שאתם תופסים את הראש בפאניקה, דעו כי ניתן לתקן זאת. הנה פירוט של כמה מהסיבות שגורמות לכשלים מביכים בזיכרון...

זיכרון

1. ויטמין B12
ויטמין B12 שנקרא גם ברזל / קובאלאמין, מסייע ביצירת כדוריות דם אדומות, מונע עייפות ואנמיה ומשפר תהליך זיכרון חיוני. בהיעדרו, כך נמצא במחקר שנערך לאחרונה בארה"ב, עשויות להתעורר בעיות זיכרון.

ממצאי המחקר הראו כי B12 מתפקד כשכבת הגנה למעטפת המיאלין - שכבה מבודדת העוטפת את רוב הסיבים העצביים, וכאשר אדם לא צורך מספיק B12, השכבה אינה עבה וחזקה דיה ונוצרים בה נזקים. אלה גורמים להאטה של דחפים עצביים, המשפיעים על הזיכרון, בין היתר.

"חוסר בויטמין B12 מתרחש כאשר הגוף לא מצליח לספוג מספיק מהויטמין דרך המעי הדק" אומר ד"ר אנטון עמנואל, גסטרואנטרולוג בבית החולים יוניברסיטי קולג' בלונדון. אין זו בהכרח בעיה פיזיולוגית, לעיתים זה עניין של תזונה לא נכונה, כך למשל צמחוניים וטבעוניים צריכים להיות זהירים מאוד ולהבטיח שהם צורכים תוספי תזונה של ברזל.

סיבות נוספות כוללות אנמיה ממהרת (מצב בו הגוף מתחיל לתקוף את התאים בקיבה ומונע מהם לספוג את המזון בגוף) ומחלת קרוהן (סוג של מחלת מעי המשפיעה על ספיגת חומרים מזינים).

טריגר נפוץ המעכב ספיגת B12 הוא הזיקנה. הגוף יודע לייצר רמות גבוהות של חומצות קיבה חיוניות במטרה לספוג ויטמינים מן המזונות, אך ככל שאנו מתבגרים, הקיבה מייצרת פחות חומצות קיבה ולפיכך הספיגה מאיטה.

מצב כזה יכול לגרום לאבחנה מוטעית בקרב מבוגרים; לכאורה נדמה כי הם סובלים מדמנציה כשבעצם הם סובלים ממחסור ב-B12. ניתן לגלות זאת על ידי בדיקת דם.

ויטמין B12 נמצא בעיקר בבשר, דגים ומוצרי חלב, אך המינון בהם אינו גבוה. במידה ויש צורך, רצוי לבחון את האפשרות לקחת תוסף תזונה B12. לחצו כאן לפרטים נוספים!

 

2. לחץ דם גבוה
אם אתם מתחת לגיל 45 ו"שכחנים", כדאי שתעשו בדיקת לחץ דם.

במחקר שנערך באוניברסיטת אלבמה נמצא כי אנשים שסובלים מלחץ דם גבוה, נמצאים בסבירות גבוהה יותר לסבול מבעית זיכרון ומיומנות חשיבה, וזאת לעומת אחרים עם לחץ דם תקין. עוד נמצא כי ככל שלחץ הדם גבוה יותר - כך הבעיה גדולה יותר.

לחץ דם גבוה פוגע ברפידות הפנימיות של העורקים ובסופו של דבר הופך את דפנות העורקים לעבות ונוקשות. "היצרות כלי הדם", אומרת פנלה קירקהאם, פרופסור לנוירולוגיית ילדים בבית החולים האוניברסיטאי סאות'המפטון, "מפחיתה את כמות הדם הזורם אל המוח, מה שפוגע בהיפוקמפוס שמשחק תפקיד חשוב בתהליך הזיכרון".

החדשות הטובות הן שזה לעולם לא מאוחר מדיי לעצור את זה. פעילות גופנית, תזונה בריאה וירידה במשקל, יכולים לשפר את הזיכרון. אופציה נוספת היא תוספי תזונה טבעיים שמסייעים לשמור על לחץ דם מאוזן. לחצו כאן לפרטים נוספים!



3. תת פעילות בלוטת התריס
אם אתם עייפים, עולים במשקל, מרגישים מדוכאים והזיכרון שלכם הוא כבר לא מה שהיה, זה יכול להיות תוצאה של תת-פעילות בלוטת התריס.

שיבוש פעילות בלוטת התריס מתרחש בהדרגה, לרוב בגלל שבלוטת התריס אינה מצליחה לייצר הורמון בשם תירוקסין. "הורמון זה ממלא תפקיד קריטי בכמות האנרגיה
שהגוף צורך. אם אין לאדם מספיק, פעילות הגוף מאיטה, כולל הפונקציה של המוח, מה שמשפיע על הזיכרון"
מסביר ריצ'רד רוס, פרופסור לאנדוקרינולוגיה באוניברסיטת שפילד.

גורמים לתת פעילות של בלוטת התריס כוללים הפרעות במערכת החיסונית כמו מחלת השימוטו (הנפוצה בעיקר בקרב נשים) כאשר הגוף מתחיל לתקוף את עצמו, כמו גם בעקבות וירוס או לעיתים אנטיביוטיקה. בדיקת דם פשוטה משמשת כלי לאבחון המצב ואופי הטיפול בו.


 

4. גיל המעבר
סברה נפוצה מקשרת בין שיכחה לגיל המעבר אצל נשים, כעת היא גם מוכחת. מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה מאשר כי רמות האסטרוגן המדלדלות הן כנראה הגורם לשיכחה והביטוי העיקרי עשוי לבלוט בשלב המנפאוזה.

"לאסטרוגן יש השפעה מגנה על נוירו-טרנסמיטורים, שליחים כימיים למוח", מסביר פרופסור רוס. אך למרבה המזל, אובדן הזיכרון אינו קבוע ונטילת טיפול הורמונלי עשויה לעזור. לפרטים נוספים לחצו כאן!



5. מיגרנה
אם אתם נוטים לסבול ממיגרנות, אתם עלולים להיות בסיכון של שכחה כללית חולפת TGA שנפוצה מאוד סביב גיל 50.
מה זו אמנזיה חולפת? בעיקרו של דבר זה אובדן זיכרון זמני. קושי להיזכר באירועים  מהיממה האחרונה, קושי להיזכר היכן אתם נמצאים ואיך הגעתם לשם. יחד עם זאת, אתם כן זוכרים מי אתם ומי הם האנשים שסביבכם.

"נהוג לראות באמנזיה מסוג זה תוצאה של פגם גנטי שיכול לגרום להתפשטות דחפים עצביים במוח" אומרת פרופסור קירקהאם. "יחד עם מיגרנות פעילות, גם שכחה חולפת יכולה לשתק באופן זמני את הזיכרון, אם כי לא בהכרח באותו הזמן. בנוסף, כמו מיגרנות, טבילה פתאומית במים קרים או חמים, מצוקה רגשית חריפה או קיום יחסי מין עשויים להוות טריגר לתופעה. למרבה המזל, זו אינה תופעה נפוצה והיא נוטה להופיע, אם בכלל, רק פעם אחת בחיים. זהו מצב הפיך והזיכרון אמור לחזור תוך 24 שעות".


6. טיסות ארוכות
טיסות ארוכות יכולות לגרום לנו להרגיש מותשים ומטושטשים. "רוב הבעיות נובעות מחוסר שינה עקבית" אומרת פרופסור קירקהאם, וכל מי שטס כברת דרך ארוכה, יודע היטב עד כמה קשה וסוחטת תחושת הג'טלג. מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת קליפורניה העלה כי תחושת הטששוש, הזיכרון המשובש והקושי לקלוט מידע יכולים להימשך זמן רב לאחר הטיסה ולאחר שהתגברתם על הג'טלג.

כאשר אנו ישנים, ההיפוקמפוס (החלק של המוח שממלא תפקיד מורכב בתחום עיבוד הזיכרון) מבלה זמן רב בעיבוד הזכרונות. במילים אחרות, כאשר אנחנו ישנים פחות, בעיות זיכרון יכולות להתעורר.


7. כימותרפיה
ברשימת תופעות הלוואי הלא נעימות של כימותרפיה מופיע גם אובדן זיכרון אפשרי.
‘Chemo brain’ הוא מונח שמשמש כדי לתאר תנאי חשיבה וזיכרון מעורפלים, שנמצאים בנסיגה בעקבות טיפול כימותרפי.

הכימותרפיה עשויה להשפיע על תפקוד התאים במוח. כך למשל, במחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד בקליפורניה, גילו החוקרים כי הנשים שחלו בסרטן השד ועברו כימותרפיה, סבלו באופן משמעותי מאובדן זיכרון, ביחס לאלה שלא עברו טיפולים.

בדרך כלל מדובר במצב הפיך - הזיכרון ישתפר עם סיום הטיפולים, אך יש מקרים בהם תהליך ההשתפרות אורך שנים ארוכות. נטילת אספירין אשר שומרת או מגבירה את זרימת הדם לתאי המוח והגדלת אספקת החמצן אליו, יכולה להיות דרך מניעה או טיפול  בזמן כימותרפיה. עם זאת, חובה להתייעץ עם הרופא לפני נטילת אספירין באופן קבוע.

 


8. הריון
נהוג לאפיין נשים בהריון כבעלות זיכרון גרוע.

במחקר אוסטרלי חדש, השוו החוקרים בין הביצועים של נשים בהריון לבין אלה של נשים שאינן בהריון והתוצאות הראו שאכן לנשים ההרות היה זיכרון הרבה יותר גרוע, בעיקר במשימות שהצריכו זכירת מספרי טלפון או שמות של אנשים. ג'ולי הנרי, פסיכולוגית באוניברסיטת ניו סאות' וויילס בסידני, שערכה את המחקר, אמרה כי אורח החיים ושינוי השיגרה הן סיבות עיקריות לאובדן הזיכרון.


9. הרדמה
היתרון של הרדמה הוא שאיננו זוכרים דבר מהניתוח או הטיפול, כאשר אנחנו מתעוררים. הבעיה היא שאובדן הזיכרון יכול להימשך זמן רב יותר ממה שאנחנו מצפים. למרות שזה נפוץ לסבול מבעיות ברמה הקוגנטיבית מספר ימים לאחר הניתוח, הבעיות עלולות להימשך עד שנה.

במחקר שנערך בבית החולים של אוניברסיטת פלורידה, נמצא כי 40% מהחולים המבוגרים מעל גיל 60 שעברו טיפול בהרדמה, סבלו מבעיות זיכרון לאחר מכן, 12.7%  מהם עדיין סבלו מבעיות קוגנטיביות אחרי שלושה חודשים.

תסמינים אחרים שיכולים להופיע הם גם בעיות קשב וריכוז, הסיבה לכך טרם נמצאה. יש הסבורים כי הגזים המשמשים להרדמה הם שמפריעים לדחפים העצביים בהיפוקמפוס. אחרים טוענים כי הניתוח עצמו עשוי לשחק תפקיד באובדן הזיכרון, שכן "הוא עשוי לגרום לתגובה דלקתית בכל הגוף, כולל במוח", אומרת פרופסור קירקאם.

יש הטוענים כי אספירין עשוי לשפר את תסמיני השיכחה על ידי הפחתת הדלקת, אך כאמור, חובה להתייעץ עם רופא בטרם נטילת הכדורים.


10. אפילפסיה
התנאי במוח שגורם להתקפים ומשפיע על כ-50 מליון אנשים בעולם, יכול לתרום לאובדן זיכרון. במהלך ההתקף, דחפים חשמליים במוח משתבשים. אם ההתקפים הללו מתרחשים באזורים מסוימים כמו בהיפוקמפוס, הם יכולים לגרום לבעיות שימשיכו גם לאחר שההתקף יסתיים.

"טיפול מהיר ויעיל יכול לעצור את ההתקפים או למזער אותם" אומרת פרופסור קירקהאם "כך שלבעיות הזיכרון לא אמורה להיות השפעה לטווח ארוך".
 

 

11.דלקת פרקים או תרופות לאסתמה
קורטיקוסטרואידים הם הורמונים סטרואידים שמיוצרים בגוף או נלקחים באופן מלאכותי. צריכה מלאכותית שלהם נעשית על ידי אלפי בני אדם עבור מגוון רחב של סיבות, מאסטמה ועד דלקת פרקים.  "שימוש ארוך טווח ובמינונים גבוהים, למשך שישה חודשים או יותר, עשוי לגרום לבעיות זיכרון", אומר סטיבן באזייר, פרופסור לשם כבוד מאוניברסיטת מזרח אנגליה בבית הספר לרוקחות.

על אף שאובדן זיכרון מסוג זה הוא נדיר, הרי שהקורטיקוסטרואידים יכולים במקרים מסוימים להרוג תאים במוח, לגרום להתכווצות המוח ובפרט לכווץ את שכבת ההיפוקמפוס.

"החלפת הסטרואידים עשויה לעזור", אומר פרופסר באזייר "אם כי תלוי עד כמה רציני אובדן הזיכרון. מומלץ להיוועץ עם הרופא שיפרוס עבורכם את היתרונות והחסרונות".

12. דיכאון
דיכאון קשור לרמות נמוכות של חומרים כימיים במוח כמו סרוטונין ונוראפינפרין. אלה יכולים גם להשפיע על הזיכרון. "טיפול עם כדורים נוגדי דיכאון או טיפול פסיכולוגי צריך לסייע גם בהקלת בעיות זיכרון" אומר
ד"ר מיכאל גרוס, מנהל קליני של מחלקת נוירופיזיולוגיה בבית חולים קלמטיין צ'רציל במידלסקס.


13. לילות לבנים
כאשר כמות האלכוהול הנצרך עולה, כך מידת הזיכרון לטווח הקצר יורדת. הסיבה לכך שרבים מאיתנו זוכרים במעורפל אירועים שהתרחשו לאחר שתייה מוגזמת, נובעת מההשפעה הרעילה שיש לאלכוהול על ההיפוקמפוס. בפרט, אלכוהול משפיע על השליחים הכימיים שתפקידים להעביר מידע ומסרים למוח.

לטווח הארוך, שתייה כבדה יכולה לגרום לתסמונת קרסקוף "אז, הזיכרון לטווח הקצר במיוחד של אירועים הצמודים להופעת המצב, נמחקים לחלוטין, כמו גם הקושי לזכור דברים חדשים" אומר ד"ר גרוס.

גמילה מאלכוהול או צריכה מתונה ומבוקרת, יכולה לעצור את מהלך השיכחה. מחקרים מראים כי רבע מהאנשים שסובלים מתופעה זו מצליחים להחלים אחרי הגמילה.

 

אל תתנו לעצמכם לשכוח!

 

ליקטה וערכה: טל עזר

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.