פאי הרועים הוא אחד ממנות הדגל של המטבח הבריטי. שכבות מענגות של פירה קרמי, מעל בשר טחון עם רוטב סמיך, כשהכל יוצר מנה מיוחדת שהיא גם מנה עיקרית וגם תוספת בתבנית אחת. המנה המקורית מורכבת מבשר טלה או כבש טחון, בעוד שבארץ נהוג להכין בעיקר עם בשר בקר ויש כאלה שמכינים גם עם עוף טחון. הפאי העשוי מבשר הכבש נקרא 'פאי רועים', והפאי העשוי בשר בקר נקרא 'פאי קוטג'', מזל שהשם לא תפס, ובשני המקרים כולם קוראים למנה פשוט פאי רועים. אם כבר הזכרנו את המנה המקורית, נהוג להכין את פאי הרועים עם פירה שמנת / חלב / רוויון, ובגרסת הפרווה עם שמן זית.
איך מרכיבים ומכינים את המנה: מתחילים בהכנת הפירה שיסיים ויכסה את המנה, ממשיכים בהכנת תערובת בשר משגעת עם רוטב סמיך המונחת בתחתית התבנית, מכניסים לתנור עם תבנית אפייה חסינת חום וגבוהה, שתוכל להכיל את שכבות הפאי כראוי, והבית מתחיל להתמלא ריחות נהדרים.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים פאי רועים:
הבשר: החלטתם ללכת על גרסת הבקר? מעולה! ההמלצה היא להשתמש בבשר צוואר או צלעות, ולהעשרת הטעם לערבב כמה סוגי בשרים יחד כמו טלה וכבש, או להוסיף שומן טלה. לגרסה מעניינת עם מעט צבע שילדים אוהבים נהוג להוסיף לתערובת הבשר אפונה מבושלת, ולגרסה הבוגרת יותר עשבי תיבול כמו פטרוזליה קצוצה, אורגנו וכדומה.
צבע ומרקם: כדי לקבל צבע מיוחד לפירה שמעל למנה אפשר להוסיף לתפוחי האדמה בטטות כתומות או סגולות (כן יש דבר כזה), ואפשר גם להחליף לחלוטין את תפוחי האדמה בבטטות, לבחירתכם. אם נתקלתם בפאי מעוצב עם דוגמת שתי וערב בפירה הטעים, עושים זאת בקלות בעזרת מזלג - דמיינו שאתם חורשים בערוגת פירה קטנה וצרו פסים לאורך ולרוחב, פשוט וקל.