הריזוטו הוא מנת אורז משודרגת המגיעה מהמטבח האיטלקי. האורז מבושל בתוך ציר או נוזל עד ספיחת הנוזלים וקבלת מרקם קרמי עשיר. מתכון הריזוטו הראשון תועד בשנת 1890 והכיל אורז מטוגן בחמאה ונקניקיות, ומאז עברה המנה וריאציות רבות, כשאפשר להכין את הריזוטו חלבי, פרווה או טבעוני. המתכון הבא הוא מתכון קל הכנה ומהיר לריזוטו בסיסי, ותוכלו לשדרג אותו ולשלב בו מגוון תוספות כדי להפוך אותו למיוחד לעשיר בטעמים עוד יותר, ולהגיש אותו כמנה עיקרית או כתוספת לצד מנה עיקרית טעימה.
כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים ריזוטו:
סיר: רצוי להכין את הריזוטו בסיר בעל ידית אחיזה, או מחבת עמוקה כדי שיהיה קל ונוח לערבב. בנוסף גם רצוי שתהיה לאותו סיר תחתית עבה שתדע לפזר בצורה טובה ואחידה את החום ולא תגרום למנה להישרף.
האורז: את האורז מומלץ לא לשטוף לפני הבישול. פעולת השטיפה מוציאה ממנו את העמילנים החיוניים למרקם הקרמי של המנה. מומלץ לבחור באורז ריזוטו (ארבוריו/קרנרולי) או עגול, כשאפשר בהחלט להכין את המנה גם עם אורז רגיל, אך קחו בחשבון שהיא תהיה פחות עסיסית כמו שריזוטו אמיתי צריך להיות. חשוב שהאורז יהיה חם מאוד לפני שלב הוספת הנוזלים.
חמאה: את החמאה המומסת אפשר להחליף בשמן זית או בשמן קוקוס, זאת אם תרצו להפוך את המתכון לפרווה או לטבעוני. חשוב לוודא שגרגירי האורז יצופו היטב.
מים או ציר: אפשר לצקת מים רותחים או לשדרג את המנה עם ציר עוף, ירקות, בקר או דגים.
יין: היין מוסיף חומציות למנה ומאזן את הטעמים והמרקם, וישנם מתכונים בהם ניתן להשתמש בחומץ מצומצם במקום ביין. מומלץ להשתמש ביין לבן, שכן היין הלבן משתלב בהרמוניה עם המנה, והאדום לעומתו בעל טעם דומיננטי ומשתלט גם על צבע המנה ומתאים יותר למנות מסוג זה בשילוב בשרים.
גבינת פרמז'ן: הגבינה מעניקה לריזוטו מרקם קרמי כפול, אך ניתן לוותר עליה.
להעשרה המנה: אפשר להוסיף בצל קצוץ, שום כתוש, כרישה, עירית, בטטות, פטריות, דגים, פירות ים, בשר ועוד...
שאריות: משאריות ריזוטו אפשר להכין כדורי ארנצ'יני נפלאים.