header

מתכון לג'חנון ביתי

הג'חנון הוא מאכל יהודי תימני מסורתי. נהוג לאכול אותו בשבת בבוקר עם ביצה קשה, מטבל עגבניות מרוסקות ולאמיצים מבינכם עם סחוג. המאפה הנהדר עשוי מקמח לבן, חמאה וסוכר היוצרים יחד בצק נהדר וטעים להפליא. תהליך הפתיחה והקיפול של הבצק, זמן ההתפחה הכפולה, והאפייה מצריכים סבלנות רבה, אך ההמתנה בהחלט שווה כל ביס וביס. את הג'חנון אופים באפייה איטית במשך כ-8 שעות לפחות, ועדיף במהלך כל הלילה, יש כאלה שמכניסים אותו לסיר החמין. 

ברשתות השיווק תוכלו למצוא מגוון ג'חנונים קפואים ומוכנים לאכילה שצריך רק לחמם כמה דקות בתנור או במיקרוגל. מוצרים אלו עשירים בשומן רווי ונתרן גבוהים, וכמובן גם חומרים משמרים. כאשר מכינים בבית ניתן לשלוט בכמות השמן, להשתמש בחומרי גלם איכותיים, אפשר להחליף את הקמח הלבן בקמח מלא, להפחית בכמויות הסוכרים והמלחים, ולהתעורר בשבת בבוקר לניחוחות נפלאים שיעשו אתכם רעבים...

מתכון לג'חנון ביתי: ג'חנון ביתי

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים ג'חנון ביתי

סיר: מומלץ לרכוש סיר ייעודי להכנת ג'חנון. מדובר בסיר עמוק ונוח, עשוי אלומיניום, מגיע עם מכסה. אפשר לשים אותו על הפלטה או להכניס לתנור. או להשתמש בכל סיר מתאים עם מכסה ללא ידיות או חלקים מפלסטיק. ואפשר גם בסיר בישול איטי. 

סילאן: הסילאן אינו מצרך חובה, הוא בעיקר מוסיף צבע שחום יפייפה, אפשר להחליף אותו בדבש ואפשר גם להשמיט אותו מהמתכון. להעשרת הטעם אפשר לזלף גם סילאן מעל בצק הג'חנונים בתוך הסיר לפני הכניסה לאפייה.

שמן: מומלץ להשתמש בשמן צמחי כמו שמן קנולה ולא בשמן זית שישפיע על טעם הג'חנון וישתלב פחות עם המתיקות.

חמאה: את החמאה אפשר להמיר במחמאה, ובכך להפוך את המתכון לפרווה/נטול לקטוז.

ביצים: את מספר הביצים מתאימים למספר הסועדים, אפשר להכין ביצים קשות רגילות כמו במתכון הבא: ביצים קשות. להכנת ביצים קשות חומות, מכינים את הביצים הקשות מראש ומכניסים לסיר עם הג'חנונים, האפייה הארוכה היא זאת שמעניקה להן את הצבע החום המרהיב והטעם המיוחד. את הביצים מניחים למעלה בסיר, מעל הג'חנונים, על גבי נייר אפייה שחוצץ ביניהם.

התפחה: מומלץ לא לוותר על שלבי ההתפחה! מנוחת הבצק מעניקה לו את האווריריות והמרקם המיוחד. בהתפחת הכדורים המשומנים חשוב לשים לב שהכדורים אכן משומנים מכל הצדדים, אם תחשבו על הקלוריות ותתקמצנו על השמן, הבצק עלול להתייבש ולפגוע במרקם הסופי לאחר האפייה.

סידור הג'חנונים בסיר: לעומת הכנת מאפים אחרים, הסידור הפעם צפוף והדוק. מניחים את גלילי הבצק בשכבה צמודה. אם יש צורך בשכבה שניה מעל, מומלץ לחצוץ בין השכבות עם נייר אפייה. כדי ליצור אדים שיסייעו במהלך האפייה ניתן להרטיב מעט את נייר האפייה לפני ריפוד תחתית הסיר. אם האפייה נעשית בפלטת שבת מעל נייר האפייה הניחו מספר פרוסות לחם כי למנוע את שריפת הג'חנון בסיר, ומעל נייר אפייה נוסף.

הקפאה: ניתן להקפיא לפני או אחרי האפייה. מומלץ לעשות זאת כשהג'חנונים עטופים אחד אחד בשקית סנדוויץ' או ניילון נצמד.

הגשה: מומלץ להגיש עם מטבל עגבניות מרוסקות: מגררים כ-5 עגבניות ללא הקליפה על גבי פומפייה, מתבלים עם מעט שמן זית, מלח ופלפל ומערבבים. יש הנוהגים גם להוסיף סחוג.

זמן הכנה: שעתיים ו20 דקות
כמות יחידות: 12
רמת קושי: בינוני
מתכון לג'חנון ביתי
רכיבים לג'חנון ביתי:
קמח - 1 קילו
סילאן - 1 כף (או דבש)
סוכר - 2 כפות
מלח - ½ כף
אבקת אפייה - 1 שקית (10 גרם)
מים - ½2 כוסות (בטמפרטורת החדר)
שמן צמחי - ¼ כוס (לפתיחת הבצק)
חמאה מומסת - 200 גרם (למריחה על הבצק)
ביצים קשות - לפי הצורך (להגשה)
עגבניות מרוסקות - 1 כוס (להגשה)
סחוג - לפי הצורך (להגשה)
אופן הכנת ג'חנון ביתי:
  1. שמים בקערת המיקסר: קמח, אבקת אפייה, סוכר, סילאן ולבסוף מוסיפים את המלח ומערבבים על מהירות נמוכה.
  2. תוך כדי ערבול על מהירות נמוכה מוסיפים בהדרגה את המים, וממשיכים כ- 7-8 דקות, עד שמתקבל בצק רך וגמיש.
  3. מעבירים את הבצק לקערה מעט משומנת, ומניחים להתפחה של כ-שעה לפחות.
  4. לאחר שהבצק הכפיל את נפחו, קורצים מהבצק 12 עיגולים כמה שיותר שווים בגודלם בעזרת ידיים מעט משומנות, ומניחים בתבנית מעט משומנת. לאחר מכן מכסים את התבנית עם ניילון ומניחים להתפחה נוספת לפחות כשעתיים.
  5. משמנים משטח עבודה גדול ונוח, פותחים את הבצק לעלה דק מאוד וכמעט שקוף בעזרת מערוך או הידיים. preperation
  6. מורחים את הבצק בחמאה מומסת. מקפלים את צד ימין למרכז ואז גם את צד שמאל, אמורה להתקבל צורת מלבן ארוך.
  7. מגלגלים תוך כדי מתיחת הבצק את המלבן כמו שמגלגלים רולדה, וממשיכים כך עם שאר עיגולי הבצק. preperation
  8. מניחים את גלילי הג'חנון בתוך סיר ג'חנון עם נייר אפייה, צפופים אחד לשני, ואם יש צורך בשכבה נוספת מניחים מעל עוד שכבה. preperation
  9. סוגרים את הסיר עם מכסה, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות, (על חום עליון ולא טורבו!) למשך כל הלילה או לפחות ל-8 שעות.
  10. מגישים עם ביצה קשה, עגבניות מרוסקות וסחוג - ואוכלים בתיאבון! preperation
טיפ השף:
בבוקר לאחר האפייה בלילה, ערבבו ¼ כוס מים רותחים עם כפית סליאן, צקו מעל החג'נונים והמשיכו לאפות כשעה.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
המשך עם: Google
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.