print header

נתונים מדאיגים על סוג הסרטן שתוקף יותר ויותר אנשים צעירים

למרות שהסיכון לחלות במחלה הזו גבוה יותר עבור אנשים מבוגרים מאשר צעירים, עדיין מספר הולך וגדל של בני דור המילניום מאובחנים כחולי סרטן מדי שנה... מחקר שפורסם במגזין של המכון הלאומי לחקר הסרטן בארה"ב שופך קצת אור על הנושא המטריד הזה, וגם חושף שיש סוג סרטן אחד שמשפיע על בני דור ה-Y יותר יותר. מה שמפתיע בממצאים האלו הוא שמדובר בסוג סרטן שהמודעות אליו גבוהה יחסית ודווקא בקבוצות גיל מבוגרות יש ירידה מובהקת בשיעורי ההיארעות שלו, אז למה כעת אנשים צעירים יחסית מושפעים ממנו כל כך ומה אפשר לעשות בנושא?
 
סרטן המעי בקרב דור ה-Y: אנשים צעירים במסעדה

מחקרים מוכיחים: סרטן המעי הגס הופך לנפוץ יותר ויותר בקרב דור המילניום

בני דור ה-Y שנולדו במהלך שנות ה-80 ושנות ה-90 של המאה העשרים, סובלים ממחלת סרטן המעי הגס בשיעורים הולכים וגדלים לאורך השנים. על פי הנתונים שהציגו החוקרים של החברה האמריקנית לסרטן (American Cancer Society), מספר המקרים של סרטן המעי הגס בקרב בני קבוצת הגיל הזאת עולה באופן קבוע מאז אמצע שנות ה-80. אם צוללים לעומק המחקר רואים שמדובר בשיעורי צמיחה יחסית קטנים באחוזים, אך יש לזכור שמדובר באחד מסוגי הסרטן המסוכנים והשכיחים ביותר. רק כאן בישראל הוא נחשב לסוג ה-3 הנפוץ ביותר בקרב גברים ולשני הנפוץ ביותר בקרב נשים. החדשות הטובות הן שכאמור בקרב בני 65 ויותר אנחנו דווקא רואים ירידה של שיעור חולי סרטן המעי הגס בישראל, כך על פי נתונים שפרסם משרד הבריאות ב-2019. גם במדינות אחרות כמו קנדה ניתן לראות שיש בעשורים האחרונים שיפור בנתוני התחלואה של המחלה, והמספרים האלה בהחלט מעלים הרבה סימני שאלה בנוגע לממצאים שהתגלו על דור המילניום...
 
השאלות רק הולכות ומתגברות כשמגלים שגם מחקרים נוספים מצביעים על תחלואה גבוהה של צעירים בסרטן המעי הגס. למשל, מחקר שערך צוות מומחים מטעם משרדי הבריאות והאוניברסיטאות בקנדה ב-2019 חשף עלייה מתמשכת בשיעור מקרי סרטן המעי בקרב גברים ונשים מתחת לגיל 50. להזכירכם, זוהי אותה קנדה שבה המחקר שהוצג בפסקה הקודמת הראה שיש שיפור בקרב האוכלוסייה הכללית. הנתונים האלו ואחרים ללא ספק היו גורמים שהשפיעו על כך שהחברה האמריקאית לסרטן שינתה את ההמלצות שלה לפני מספר שנים, לבצע בדיקות לסרטן המעי הגס החל מגיל 45 במקום 50.
סרטן המעי בקרב דור ה-Y: גידולים אפשריים של סרטן המעי הגס

הסיבות האפשריות לשיעורי התחלואה החריגים

באופן כללי, גורמי הסיכון של סרטן המעי הגס הם גנטיים, זקנה, מחלות מעי דלקתיות והתפתחות של פוליפ או גידול שפיר במעי. מבחינת התמקדות בסגנון החיים שלנו ובדברים שיש לנו שליטה עליהם, גורמי הסיכון הם עישון, השמנה, הרגלי תזונה לקויים שכוללים הרבה שומן מן החי ואלכוהול ומחסור בפעילות גופנית. סגנון החיים המערבי בהחלט גורם לצעירים רבים להיות מושפעים מגורמי הסיכון האלו בשיעור גבוה יותר ממבוגרים, ואם אתם צריכים הוכחות לכך פשוט בדקו כיצד נראה המקרר הממוצע של בני דור ה-Y בהשוואה לזה של הוריהם. אך למרות ההבדלים האלו, בני 20 עד 39 הם בסך הכל צעירים ובריאים באופן כללי, וזאת ככל הנראה העובדה שמובילה לסיבה אפשרית אחרת שמסבירה את הנתונים שהוצגו עד עכשיו.
כאשר מישהו ששייך לדור ה-Y מגיע לרופא ומתלונן על עצירות כרונית או שלשול מתמשך, קיים סיכוי משמעותי שלא יתעורר חשד מיוחד לסרטן המעי הגס. גם המטופלים עצמם כנראה לא ישקלו את האפשרות הזאת, כי אין מודעות גבוהה לשיעורי התחלואה בסרטן מעי הגס בשכבת הגיל הזאת. משום שהסיכוי שאנשים צעירים יחסית בכלל יגיעו לביקור אצל רופא בעקבות תסמינים שכאלו הוא נמוך, נוצרות נסיבות שהופכות גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בקרב דור המילניום לקשה מאוד.
סרטן המעי בקרב דור ה-Y: ציד משרדי של רופא

הפתרון: הגברת מודעות לתסמיני סרטן המעי הגס

הראיות המדעיות עוזרות לנו להבין את מהות הבעיה של בני דור ה-Y, והגורמים האפשריים שהוצגו בהחלט מסבירים את הסיבות להתפתחותה, ועכשיו הגיע הזמן לטפל בה. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא פשוט על ידי הגברת המודעות לעניין. גילוי מקודם של סרטן המעי הגס או של פוליפים וגידולים שעלולים לנבא את התפתחותו הוא בעל השפעה עצומה את הסיכוי לרפא אותו בהצלחה. כאשר סרטן המעי מתגלה באחד משלביו המוקדמים ביותר והוא מוגבל רק לדופן המעי, ניתן לטפל בו בהצלחה בכ-90% מהמקרים! אז מהם תסמיני המחלה שצריכים לעורר חשש?
 
  • הופעת דם בשירותים לאחר יציאות או על נייר הטואלט לאחר הניגוב
  • ירידה פתאומית ולא מוסברת במשקל
  • אנמיה
  • כאבי בטן תכופים
  • בעיות כגון שלשולים ועצירות למשך זמן ארוך ללא סיבה ברורה
  • תחושת כבדות וצורך בריקון גם לאחר ביקור בשירותים
  • במקרים מתקדמים כאשר מתחילה להתפתח חסימת מעי, היא מובילה להקאות, בטן נפוחה וכאבים חזקים
 
אם אתם או אחד מהאנשים שקרובים אליכם סובלים מהתסמינים האלו, גם בגילאים צעירים יחסית, מומלץ לבדוק בהקדם את האפשרות שמדובר בסרטן המעי הגס, במיוחד במקרים שבהם יש היסטוריה משפחתית של קרוב שסבל מהמחלה. אין סיבה לפחד מבדיקות קולונוסקופיה משום שהן הולכות ומשתפרות עם השנים, והיום אפילו ניתן לבצע בדיקה וירטואלית שאינה פולשנית.

לסיכום

לאור כל הראיות שהוצגו בכתבה הזאת, בכל מה שקשור למחלת סרטן המעי הגס דווקא לבני 50+ יש סיבה לאופטימיות, בשעה שצעירים מהם צריכים להתחיל לשנות את צורת המחשבה שלהם. הימים שבהם סרטן המעי הגס הייתה בעיה של ההורים שלהם הולכים וחולפים עבור בני דור המילניום, וכולנו צריכים להיות מודעים לכך. רק כך, לצד שינוי סגנון חיים בעייתי וביצוע בדיקות תקופתיות לאבחון המחלה בהתאם להמלצות, ואפילו לפני, נוכל להפחית את שכיחות המחלה המסוכנת הזאת בקרב כלל האוכלוסייה.
 
מקור התמונות: Blausen Medical Communications, Inc
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.