print header

8 טיפים לשיפור התנהגות הילדים והעצמתם בדרך חיובית

כולנו רוצים להעצים את הילדים שלנו, ואנחנו תומכים בהם להגיד את דעותיהם ולהשיג את החלומות שלהם, אך מה קורה כשאנחנו נותנים לילדים שלנו יותר מדי כוח וכשההעצמה הופכת לתחושת זכאות מופרזת? לילדים מועצמים יש תשוקות, תחביבים ושאיפות, ולמרות שזה נשמע מצוין, ילדים שמאמינים שכל העולם סובב סביבם נשארים תלויים בהוריהם והופכים לשתלטנים ולא מסופקים. איזה סוג של ילד יצא לכם? מועצם או בעל תחושת זכאות מוגזמת? הכל תלוי בסגנון ההורות שלכם! כדי להימנע מלגרום לילדיכם לפתח אופי אנוכי ותלותי, מומלץ מאוד שתתוודעו ל-8 הטיפים הבאים בנוגע להעצמת הילדים במידה וחינוכם.
 
טיפים לשיפור תהנהגות הילדים: ילדה עומדת בחצר האחורית של ביתה מול הזריחה
 

1. תנו לילדים את מה שהם צריכים, אך לא את כל מה שהם רוצים

הענקת מתנות לילדיכם אולי גורמת לכם להרגשה טובה, אך אם תעשו זאת יותר מדי ילדיכם יתחילו להתייחס לכך כמובן מאליו ולא יבינו איפה עובר הגבול בין הרצונות לצרכים שלהם. ככל שנותנים יותר לילדים כך הם מעריכים זאת פחות ודורשים יותר. כשזה נוגע למתנות ופרסים, מומלץ לשמור על איזון – העדיפו להעניק מתנות משמעותיות וגדולות לעיתים רחוקות על פני אינסוף מתנות קטנות לעתים קרובות מדי.

2. אל תתנו לילדיכם לזלזל בכם לעולם

לפעמים אנחנו רואים התנהגות מפתיעה למדי בקרב ילדים; חלקם צועקים על הוריהם ומקללים אותם, ושום דבר לא הורס את שלום הבית יותר מאשר הורים שנותנים לילדיהם להתנהג בצורה שכזו. אף ילד לא רוצה לגדול עם הורה שאין לו מעמד של הורה, ובדרך כלל ילדים שמורידים את ערכם של הוריהם הם כאלו שסובלים מביטחון עצמי נמוך, יחסים לקויים עם חבריהם או אפילו דיכאון. אם יש צורך בהתערבות של מומחה גשו אליו, ובכל מקרה אחר, אם הילדים שלכם מזלזלים בכם באופן קבוע, דאגו להפסיק את ההתנהגות הזו! היו תקיפים בנוגע להתנהגויות שאינן מקובלות ושאפו ליצור תרבות של כבוד הדדי במשפחתכם.
טיפים לשיפור תהנהגות הילדים: אבא ובן עומדים אחד ליד השני עם ידיים שלובות
 

3. אל תהיו הורים שמנסים לתקן כל דבר

ההורים שמנסים לתקן כל דבר הם כאלה שמגיבים לכל צרה קטנה של ילדיהם תוך רגע קטן מבלי להתמהמה, אך ההרגל הזה עלול להיות מזיק, במיוחד ברגעים קטנים שמתסכלים את הילדים. אם אתם עושים זאת, אתם גורמים לילדיכם להישאר תלויים בכם ומונעים מהם את ההזדמנות להתפתח כמו שצריך מבחינה רגשית. ילדים להורים שכאלה לא חושבים פעמיים לפני שהם "מפקדים" על הוריהם לעשות דברים, ומומלץ שתתנו לילדיכם להתמודד לעתים עם תסכול ולהציע פתרונות משלהם כדי להימנע מכך. זכרו שתסכול הוא אחד הדברים שמניעים התבגרות, אז עזרו לילדיכם להתמודד עם התחושה הזו במקום לפטור אותם ממנה.

4. עודדו את ילדיכם לשלם בדרך שלהם

מותרויות ופרסים שמגיעים ללא כל פעולה חיובית של הילדים מונעים מהם את היכולת לפתח ביטחון עצמי בריא, זאת משום שרצונות שונים ללא מענה חיצוני הם ההתחלה של פיתוח שאיפות ויצירתיות. עודדו את ילדיכם להשיג את הדברים שהם רוצים בדרכים שלהם תוך ביצוע השקעה מסוימת, בין שמדובר בפיתוח יכולת או התנהגות חיובית, ועזרו להם להציב לעצמם מטרות. התהליך הזה יעודד אותם להשיג הצלחה וגם להסתמך על עצמם באופן שיהיה בריא להתפתחותם בהמשך החיים.
טיפים לשיפור תהנהגות הילדים: אמא ובן יושבים על הרצפה ומחייכים אחד לשני

5. אל תפחדו שילדיכם לא יאהבו אתכם

להיות הורה טוב משמעו לעשות בחירות שעלולות שלא להתקבל בעין יפה אצל הילדים לעתים. אם תיכנעו לכל גחמה של ילדיכם ותימנעו מעימותים רק כדי לשמור על השלום והשלווה, אתם פורשים שטיח אדום לבעיות שעלולות להגיע בהתנהגותם בעתיד. אל תפחדו שילדיכם לא יאהבו אתכם, משום שבסופו של דבר דווקא ההחלטות שהם לא אוהבים שאתם עושים הן אלו שיעזרו להם להפוך לאנשים מוצלחים, ובהמשך החיים הם יודו לכם ויעריכו אתכם יותר על כך.

6. היו מנהיגים

כשהילדים שלכם קובעים את החוקים אף אחד לא מרוויח מכך, והורים הם בראש ובראשונה המנהיגים של המשפחה. ככל שתהיו בעלי יותר ביטחון עצמי בהחלטות שלכם, כך ילדיכם יכבדו אתכם יותר. ילדים שמכבדים את הוריהם מפתחים איתם יחסים קרובים ומשמעותיים יותר, עושים החלטות נבונות יותר והופכים לאנשים אמפתיים יותר בהמשך החיים.
טיפים לשיפור תהנהגות הילדים: הורים הולכים עם בתם יד ביד

7. דגלו בפחות נאומים ויותר הדרכה

הורים מרבים להסביר את עצמם יותר מדי על מנת שילדיהם יבינו אותם, כשלמעשה הרצאות ונאומים ארוכים אינם מועילים. במקום להגיד לילדיכם מה הם עושים לא בסדר, נסו לנהל איתם שיחות בנוגע לנושאים שבהם עליהם להיות יותר אחראיים ואיך הם יכולים להשתפר בהם. לדוגמה, אם הילדים שלכם חושבים שהעונש שנתתם להם אינו הוגן, דברו איתם על איך הם יוכלו להימנע ממנו בפעם הבאה במקום להדגיש שזה מה שמגיע להם. דמיינו את עצמכם כמאמנים שעוזרים לילדיכם ללמוד התנהגויות חיוביות יותר – הדגישו את התועלת שיש לכך עבור הילדים בדרך חיובית במקום להתייחס רק לתוצאות השליליות של מעשיהם. אל תצדיקו את ההחלטות שלכם והתרכזו בפיתוח היכולות של ילדיכם – תנו לתוצאות של מעשיהם להבהיר להם מה מצופה מהם.

8. התמקדו בבעיה אחת בכל פעם

כל הורה יכול לעלות בקלות על עשרות דברים שהיה רוצה לשנות בילדיו, אך עיסוק ברשימה ארוכה שכזו יכול להלחיץ הן את ההורים והן את הילדים. במקום זאת, מומלץ לחשוב על 3 דאגות עיקריות שגורמות לרוב הבעיות והלחץ בבית ולכתוב אותן על דף, למשל:
  • חוסר משמעת
  • אי ביצוע שיעורי בית
  • התנהגות חסרת כבוד
לאחר מכן שאלו את עצמכם מה מבין הבעיות האלה מהווה סכנה בטיחותית עבור הילד או עבור הסובבים אותו – בעיות שכאלה מצריכות את ההתייחסות המיידית. לאחר ששקלתם את נושא הבטיחות, דרגו את שלושת ההתנהגויות הבעייתיות על פי סדר עדיפויות שתחליטו עליו, וההתנהגות שבראש הרשימה היא זו שתתמקדו בתיקונה בזמן הקרוב. השתיים האחרות יחכו עד שיהיו לכם יותר ביטחון עצמי ואנרגיה להתעסק גם בהן. מספיק שתעבדו על דבר אחד בכל פעם – זכרו שכשאתם מנסים לעשות יותר מדי אתם עלולים שלא להשיג דבר בסוף, אך צעדים קטנים בהחלט יובילו את ילדיכם אט אט להתנהגות שהייתם רוצים לראות אצלם יותר.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.