maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

8 צמחי תבלין אהובים ושימושיים שתוכלו לגדל בביתכם

התבלינים הם הצבע והטעם של האוכל שלנו, ובלעדיהם הוא היה תפל, משעמם וחסר חיים. מי מאתנו לא היה רוצה לתבל את האוכל שלו בצמחים טריים ולא מרוססים שנקטפו היישר מהגינה הפרטית שלו, בין אם היא נמצאת בחצר האחורית, על אדן החלון או במרפסת? גם אם זה נשמע מסובך, הדבר פשוט משחשבתם, ועליכם רק להכיר כמה כללים בסיסיים ואת צרכיהם של התבלינים השונים. לפניכם מדריך לגידול 8 תבלינים מוכרים ואהובים שלא רק יעשירו את הארוחות שלכם, אלא גם יתרמו רבות לבריאותכם. 

גידול תבלינים
 

1. נענע 

הנענע המוכרת והאהובה משמשת אותנו בעיקר לחליטות תה, אך ניתן גם לשלבה בסלטים, בקינוחים ובשייקים מרעננים ובריאים. ביכולתה של הנענע לסייע לתפקוד התקין של מערכת העיכול, והיא מטפלת בהרעלת מזון, בחילות, כאבי בטן, גודש באף ומקלה על הנשימה, מה שעשוי להטיב עם אנשים אסתמטיים.  
 
מתי לשתול: הנענע היא צמח רב שנתי, ומומלץ לשתול אותה בקיץ.
 
תנאי גידול: הנענע זקוקה לקרני שמש ולהרבה מים, על כן יש להניח את העציץ במרפסת, על אדן החלון או בגינה. על האדמה להיות אוורירית, דלה במלחים ומנוקזת ככל הניתן. כמו כן, מומלץ לשתול אותה בנפרד מצמחים אחרים, זאת מאחר ששורשיה מתפשטים למרחב, מה שעלול להזיק לצמחים שגדלים לצידה. יש להקפיד לשמור על אדמה לחה, אך בו בעת לא להשקות יותר מדי. 
 
חשוב לדעת: עם בוא החורף נדמה לעיתים שהנענע דועכת, אולם באביב היא תגיע לשיא פריחתה בחזרה. 
 
גידול תבלינים
 

2. בזיליקום (ריחן)

את עלי הריחן אנחנו מכירים מסלטים ומתבשילים שונים, אך ביכולתנו גם לשדרג באמצעותם רטבים לפסטה ופיצות ביתיות. הבזיליקום עשיר בנוגדי חמצון ומכיל פיטוכימיקלים הנחשבים לנוגדי סרטן, מידע שללא ספק מגביר את הרצון לגדלו באופן עצמאי. כמו כן, הבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל חולי סכרת, וביכולתו להפיג ריח רע מהפה ולטפל בכאבי ראש ובגזים.
 
מתי לשתול: 
הריחן הוא צמח רב-שנתי, ועדיף לשתול אותו עם בואו של האביב. 
 
תנאי גידול: 
יש לשתול במקום שבו הצמח יקבל חשיפה רבה לשמש, וחשוב להקפיד על השקיה מרובה. במידה שתבחרו לזרוע את הריחן ולא לגדלו בעציץ, עליכם לזרוע אותו במרווחים של כ-5 ס"מ האחד מהשני, ובעומק של כ-2 ס"מ. 
 
חשוב לדעת: את עלי הריחן ניתן לקטוף לאורך כל השנה, אך כאשר קוטפים ממנו רצוי להשאיר כמה עלים על אותו ענף, כדי שהוא ימשיך להצמיח עלים חדשים באותו האזור. 
 
גידול תבלינים
 

3. פטרוזיליה

הפטרוזיליה נחשבת לעשב תיבול בריא מאוד בעל סגולות רפואיות רבות, ונעשה בה שימוש נרחב במטבח. עליה הירוקים משמשים כתוספת למאכלים שונים, וניתן למצוא אותה גם בשייקים בריאים. בין היתר מצויים בפטרוזיליה ויטמין C התורם לתפקודה התקין של מערכת החיסון, חומצה פולית התורמת להפחתת הסיכון לחלות במחלות, ובטא-קרוטן התורם להאטת תהליכי ההזדקנות.
 
מתי לשתול:
הפטרוזיליה היא צמח דו-שנתי, ועדיף לשתול אותה בתחילת הסתיו או בסוף האביב.
 
תנאי גידול: 
הפטרוזיליה זקוקה לחשיפה מלאה לשמש, אך ניתן גם להסתפק בצל חלקי אם אין ברירה. כמו רוב התבלינים היא זקוקה להרבה מים, והקרקע בה שותלים אותה חייבת להיות מנוקזת. כמו כן, יש לשתול את זרעי הפטרוזיליה במרווחים של כ-12 ס"מ אחד מהשני. 
 
חשוב לדעת: בשביל נביטה מהירה יותר רצוי להשרות את זרעי הפטרוזיליה במים פושרים למשך יום שלם לפני הזריעה המתוכננת. 
 
גידול תבלינים
 

4. לואיזה

הלואיזה היא תבלין נפוץ בעלת טעם עדין ולימוני, ומשתמשים בה להכנת חליטות תה, לתיבול מאכלים ולשדרוג של רטבים שונים. נוהגים להשתמש בצמח ברפואה העממית והאלטרנטיבית לטיפול בהפרעות במערכת העיכול וכנגד כאבי גרון. 
 
מתי לשתול:
הלואיזה הוא צמח רב-שנתי אותו יש לשתול באביב.
 
תנאי גידול: 
יש לשתול את הצמח בקרקע אוורירית ומנוקזת היטב, במרווחים של כ-50 ס"מ בין שיח לשיח במקום בו יש שמש. הלואיזה זקוקה להמון מים ולכן צריך להרבות בהשקיית הצמח, ולשמור על קרקע לחה באופן קבוע.
 
חשוב לדעת: אם השיח חזק מספיק ניתן לקטוף ענפים שלמים, אך אם השיח עדיין חלש, יש להוריד את העלים הבוגרים מבלי לפגוע בצעירים. כמו כן, רצוי לדלל את פריחת הלואיזה, מכיוון שהיא מהווה גורם עיקרי להיחלשות הצמח. בעונת הסתיו חשוב לגזום את ענפיה בכדי להכינה לחורף.  
 
גידול תבלינים
 

5. רוזמרין

צמח הרוזמרין הינו עמיד במיוחד ופשוט יחסית לגידול. אפשר להשתמש ברוזמרין כתבלין לבישול דגים, תפוחי אדמה, תבשילי קדרה ומאכלים רבים נוספים. הרוזמרין ידוע כבעל סגולות רפואיות רבות והשמן הנדיף שלו הוא בעל השפעות אנטי בקטריאליות מחטאות. ברפואה העממית משתמשים בצמח זה במי האמבטיה כנגד תשישות, ויש שמאמינים ביעילותו בטיפול בכאבי ראש, במיגרנות ובבעיות עיכול שקשורות להפרעות רגשיות.
 
מתי לשתול: 
הרוזמרין הוא צמח רב שנתי, אותו מומלץ לשתול בתחילת הסתיו או בתחילת האביב.
 
תנאי גידול: 
הרוזמרין מסתגל לתנאי גידול רבים והוא נחשב לצמח יציב ועמיד. מומלץ לגדל אותו בחשיפה מלאה לשמש, אך במידה שזה לא מתאפשר, גם חצי צל יעשה את העבודה. כמו כן, יש לשתול אותו במרווחים של כ-50 ס"מ אחד מן השני. הרוזמרין מעדיף קרקע יחסית יבשה ולכן אין להגזים בהשקייתו. 
 
חשוב לדעת: עדיף לגדל את הרוזמרין באדנית ולא באדמת הגינה, מאחר שכך יהיה ניתן להזיזו ממקום למקום בהתאם לתנאי האקלים.
 
גידול תבלינים
 

6. אורגנו

האורגנו משמש לתיבול של מאכלים רבים והוא נפוץ בעיקר במטבח האיטלקי והיווני. בפן הבריאותי הוא ידוע כקוטל חיידקים, ובמחקרים מסוימים מצאו באורגנו השפעות נוגדות סרטן. כמו כן, יש לציין כי הרפואה הסינית המסורתית מרבה להשתמש באורגנו על מנת להקל על חום, הקאות, שלשולים וגירוד בעור. 
 
מתי לשתול: 
האורגנו הוא צמח רב שנתי אותו מומלץ לשתול באביב.
 
תנאי גידול: 
האורגנו מסתפק בקרקע דלה ומנוקזת היטב וזקוק לשמש מלאה, אך באזור הדרום מומלץ לגדל אותו בחצי צל. לא צריך להגזים עם ההשקייה של התבלין, אך יש לשמור על אדמתו לחה, וכמה שיותר חמה.
 
חשוב לדעת: האורגנו הוא בעל טעם ארומטי חזק, ועל מנת להחליש את הטעם שלו יש צורך לייבשו. לשם כך יש לחתוך את הגבעולים עם העלים וראשי הפרחים ולתלותם במקום קריר ומאוורר. ניתן גם לייבש עלים בשקית נייר נקייה במקום יבש. לשמירת חיוניות וריח ערב, אחסנו את האורגנו בכלי אטום.
 
גידול תבלינים

7. עירית (שום העירית)

העירית משמשת לגיוון טעמם של מאכלים שונים כגון סלטים, ירקות מאודים ומאכלים חלביים. לצמח העירית ארומה עדינה יותר מאשר לשום ולבצל, ומומלץ להשתמש בה בעיקר כאשר היא טרייה וקצוצה עבור סלטים ומאפים. ניתן לראות שימוש רב בעירית במטבח הסיני כקישוט, או כירק מוקפץ. סגולותיה הרפואיות של העירית כוללות בין היתר הקלה על כוויות שמש וכאבי גרון, וכן הפחתה ברמות הכולסטרול ולחץ הדם.
 
מתי לשתול: 
העירית הינה צמח רב-שנתי ועדיף לשתול אותה קרוב לחודש מאי, אך זה לא הכרחי.
 
תנאי גידול:
על הקרקע להיות אוורירית. העירית זקוקה בחורף לשמש מרבית ככל הניתן ובקיץ יש להפחית את כמות השמש על ידי ניוד האדנית. בנוגע לכמות ההשקיה, לא נדרשת כמות חריגה של מים.  
 
חשוב לדעת: יש לנהוג בצמח העירית בעדינות רבה מאחר שהוא נוטה להיות חלש ופחות יציב. 
 
גידול תבלינים
 

8. מרווה

מדובר באחד מצמחי התבלין העתיקים והנפוצים בישראל, וכראייה לכך ניתן למצוא את שמו העברי הקדום כבר בתלמוד. לצמח המרווה חשיבות רבה והוא מרכיב חשוב בייצור תוספי תזונה, משמש כמקור מצוין לחומצות שומן, מתפקד כצמח מרפא והוא גם מרכיב עיקרי בחליטות תה רבות. מחקרים שנעשו לאחרונה הוכיחו כי למרווה פעילות נוגדת חמצון גבוהה ביותר. בנוסף, יתכן כי לפיטוכימיקלים במרווה יש סגולות נוגדות זיהומים וכך ביכולתם לקטול מגוון רחב של חיידקים.
 
מתי לשתול: 
המרווה היא צמח רב-שנתי ומומלץ לשתול אותה באביב.
 
תנאי גידול: 
יש לשתול בתנאי שמש מלאה או בחצי צל בקרקע אוורירית, ולדאוג להשקות באופן קבוע אך בכמות קטנה יחסית.
 
חשוב לדעת: ככל שהמרווה תהייה חשופה יותר לקרני השמש, כך תצטרכו להשקות אותה יותר. 
 
גידול תבלינים
 

אחרי שלמדתם כיצד מומלץ לגדל את צמחי התבלין השונים בביתכם, חשוב שתכירו דרכי הטיפול והמניעה של מחלות צמחים שונות, על מנת שתוכלו ליהנות מהתבלינים שלכם באופן מושלם.

מקור התמונות: Carnat Joel  Suzette

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: