print header

איך משתמשים בחומצות לטיפול בעור?

זה נשמע קצת מפחיד – להשתמש בחומצות על העור כדי לטפל בו – אך למעשה מדובר בחומרים טבעיים ובריאים לעור שכבר נמצאים בתכשירי הטיפוח שבהם אתם משתמשים, ויתכן שאפילו ראיתם את השמות שלהן על אריזות המוצרים, אך אף פעם לא ידעתם מה הן עושות. במדריך הבא נכיר לכם את סוגי החומצות השונים שיתכן כי תיתקלו בהם בתכשירים השונים לטיפול בעור, ונסביר לכם מה תפקידה של כל חומצה, כך שתוכלו לטפל בעור שלכם כמו שצריך ובעזרת הידע הנכון.

1. חומצה אסקורבית (Ascorabic Acid)

את החומצה הזו כולכם מכירים, אולם בשם אחר – ויטמין C – והיא אחת המומלצות ביותר על ידי רופאי עור. ״יש מספר רב של מחקרים שהראו שוויטמין C הוא חומר אנטי אייג׳ינג יעיל מאוד״, כך אומרת ד״ר דיירדרה הופר, רופאת עור מניו אורלינס. מדובר בנוגד חמצון שמגן על העור מפני זיהום אוויר, מונע ייצור פיגמנטים וממריץ את הקולגן, כשכל היכולות האלה הוכחו במחקר שנערך בשנת 2014.
 
אף על פי כן, ד״ר הופר מוסיפה ואומרת: ״לוויטמין C יש יכולת עוצמתית שכזו רק אם הוא מגיע עם התערובת הנכונה״. הבעיה עם חומצה אסקורבית זה שהיא מאבדת את היציבות שלה כשהיא נחשפת לשמש, לכן ד״ר הופר ממליצה לחפש מוצרי טיפוח שרשום עליהם L-Ascorabic Acid, שהיא הצורה היציבה ביותר של הוויטמין, ו/או לוודא שהוא מגיע יחד עם ויטמין E וחומצה פרולית, עליה תלמדו עוד מיד.
חומצות לטיפוח העור: אישה מורחת קרם על הפנים

2. חומצה פרולית (Ferulic Acid)

סביר להניח שתמצאו את החומצה הזו מצוותת לוויטמין C, מכיוון שהיא מסייעת לייצב אותו. למעשה, אם בתכשיר שבו אתם משתמשים אין חומצה פרולית, הוויטמין C שבו יאבד מהיעילות שלו כבר ברגע שתפתחו את האריזה ותחשפו את התכשיר לאור השמש. יחד עם זאת החומצה הפרולית לא רק תומכת בוויטמין C, אלא היא בעצמה נחשבת לנוגד חמצון רב עוצמה שמגן על הקולגן והאלסטין שבעור, ומפחית את ייצור הפיגמנטים, מה שמונע נקודות וכתמים כהים על העור.

3. חומצה אזלאית (Azelaic Acid)

את החומצה הזו מפיקים מסוג של פטריה שמצויה באופן טבעי בעור שלנו, והיא אחת הפתרונות הטובים ביותר לכתמים שחורים על העור. סקירת מחקרים משנת 2014 אף הציעה כי היא יכולה להוות טיפול יעיל למלאזמה (מסכת ההריון), מחלה אשר גורמת לצבע שזוף או כהה בעור אצל נשים בהריון או כאלו שנוטלות אמצעי מניעה או תרופות לטיפול הורמונלי חליפי.
 
ד״ר נואלני גונזלס, מומחית לרפואת עור מבית החולים סיני בניו יורק, מסבירה שהחומצה האזלאית משבשת את תהליך הפיגמנטציה של העור על ידי דיכוי האנזים טירוזינאז, אשר יש לו תפקיד בייצור פיגמנט המלנין, וככל שהגוף מייצר פחות פיגמנט, כך העור בהיר יותר לאורך הזמן. זאת ועוד, אם אתם סובלים מרוזציאה, רופא העור שלכם יוכל להמליץ לכם על טיפול בעזרת חומצה אזלאית, מאחר שהיא מסייעת להפחית את האדמומיות, הנפיחות והדלקתיות שבעור.

4. חומצה אלגית (Ellagic Acid)

את החומצה הזו מפיקים מתרכובות שמצויות בגרגרי יער, רימון ואגוזים. כמו החומצה האזלאית, גם חומצה אלגית מסייעת בהבהרת העור, ובמחקר שפורסם בשנת 2013 הראו כי שילובה עם חומצה סליצילית (עליה נרחיב בהמשך) מספק טיפול יעיל להפחתת פיגמנטציה באותה רמה כמו זו של ג׳ל להבהרת עור שמכיל הידרוקינון 4%, (למשל אזומד ג׳ל 4%). הידרוקינון נחשב לאחד החומרים היעילים ביותר לטיפול בכתמים כהים על העור, אולם יש לו תופעות לוואי כמו יובש וגירוי. מסיבה זו יתכן כי תבחרו לטפל בעור שלכם בעזרת תכשירים שמכילים חומצה אלגית וחומצה סליצילית.

5. חומצה קוג׳ית (Kojic Acid)

החומצה הזו מופקת מתסיסת פטריה, וכמו חומצה אזלאית, היא מדכאת את האנזים טירוזינאז, שכאמור אחראי לייצור מלנין. מוסיפים אותה לתכשירים שמיועדים להבהרת העור, אך מחקר שפורסם בשנת 2014 מציע כי היא לא יעילה כמו הידרוקינון 4%, על כן לטיפול בכתמי עור מומלץ להעדיף את החומצה האזלאית או האלגית.
חומצות לטיפוח העור: אישה שפניה חצויות ובצד אחד יש כתמי פיגמנטציה ובצד השני לא

6. חומצה סליצילית (Salicylic Acid)

החומצה הזו משמשת בעיקר לטיפול באקנה, מאחר שהיא מסייעת לקלף את השכבה החיצונית של העור, והיא מסיסה בשמן ויכולה לחדור לתוך הנקבוביות, שם היא עוזרת להיפטר מלכלוך שנאגר בשכבות העמוקות של העור. אם אתם סובלים מאקנה, מומלץ לחפש תכשיר ניקוי לעור שמכיל חומצה סליצילית, ולהשתמש בו פעם ביום.

7. חומצה גליקולית (Glycolic Acid)

את החומצה הזו מפיקים ממקורות טבעיים שעשירים בסוכר, כמו קנה סוכר, סלק סוכר, אננס, מלון וענבים שאינם בשלים, ותמצאו אותה בתכשירים לניקוי העור, מסכות, סרומים ותכשירי לחות. מאחר שהחומצה הגליקולית מסוגלת לחדור דרך השכבה החיצונית של העור ולהאיץ את מחזור התא, היא מסירה את השכבה החיצונית של העור ומשחקת תפקיד משמעותי בשגרת הטיפוח שלכם, כך מסבירה ד״ר ברוק סיקורה, רופאת עור ממסצ׳וסטס.
 
אם אתם מתמודדים הן עם אקנה והן עם עור מזדקן, חומצה גליקולית היא הפתרון המושלם עבורכם, כך מציע מחקר שפורסם בשנת 2019״המרכיב הזה יכול לחסל שתי ציפורים במכה אחת״, אומרת ד״ר סיקורה. ״חומצה גליקולית יעילה במיוחד לטיפול בעור שנוטה לסבול מאקנה ומהיפרפיגמנטציה, כך שביכולתה לטפל בכמה בעיות בעור בעזרת תכשיר אחד בלבד ולחסוך לכם הרבה כסף וזמן״. החומצה הזו יעילה ככל שהיא נשארת זמן רב יותר בעור, ולכן ד״ר סיקורה ממליצה להשתמש בתכשירי לחות שמכילים אותה במקום בתכשירים לניקוי העור.

8. חומצה היאלורונית (Hyaluronic Acid)

החומצה הזו קיימת בתכשירי לחות ובקרם אנטי אייג׳ינג, כשביכולתה להחליק את העור. היא מסייעת להחדיר לחות לעור ביעילות רבה, ומסוגלת ללכוד מים מהסביבה ששוקלים פי 1,000 יותר ממשקלה. כשמורחים תכשיר שמכיל אותה על העור, היא מונעת צניחה של השכבה החיצונית של העור, מרככת קמטים ואף גורמת לעור לזהור, כך אומרת ד״ר סיקורה. 
 
אף על פי כן, יש גבול למה שהוא מסוגלת לעשות. ״חומצה היאלורונית היא מולקולה גדולה שלא מסוגלת להגיע לדרמיס (השכבה העמוקה של העור), על כן היא לא מעודדת ייצור קולגן בשימוש בתכשירים לעור״. כדי לגרום לה לעודד את ייצור הקולגן, יש להחדיר אותה עמוק לתוך העור, וזאת בעזרת הזרקות שמסייעות לטפל בקמטים עמוקים ולהעניק נפח משמעותי לעור.
חומצות לטיפוח העור: אישה מקבלת הזרקה של חומצה היאלורונית לפנים

9. חומצה לקטית (Lactic Acid)

את החומצה הזו מפיקים מחלב מותסס, והיא חומצת האלפא-הידרוקסית (AHA) היחידה שגם מחדירה לחות לעור וגם מנקה את שכבת העור החיצונית. עקב כך היא עדינה יותר לעור ביחס לחומצות אחרות שמסייעות בניקויו, אך מסיבה זו רופאי עור ממליצים להשתמש בה פחות על עור הפנים ויותר על עור הגוף. ביכולתה למשל לטפל ביעילות בעור יבש בכפות הרגליים וקרטוזיס פילאריס – בעיה בעור שגורמת להופעת בליטות, לרוב על גב הזרועות.

10. חומצה מנדלית (Mandelic Acid)

גם זו חומצה מקטגוריית ה-AHA, ומפיקים אותה משקדים, כשביכולתה לנקות את השכבה החיצונית של העור. מאחר שהיא חודרת לעור באיטיות, מחקרים הראו שהיא לא מגרה את העור כמו חומצות אחרות, והיא מתאימה במיוחד לאנשים שיש להם עור רגיש. החומצה הזו מסייעת גם לווסת את ייצור החלב (סבום) בבלוטות של העור, והיא משמשת בעיקר לצרכי אנטי אייג׳ינג. במחקר שפורסם בשנת 2018 הראו החוקרים כי מריחת תכשיר שמכיל אותה פעמיים ביום למשך 4 שבועות מסייעת לחזק ולמצק את העור ב-24%.

11. חומצה פיטית (Phytic Acid)

מקורה של חומצה זו הוא זרעים וקטניות, ויש לה איכויות נוגדות חמצון שמסייעות להחליק את מרקם העור. גם היא נחשבת ל-AHA, משמע היא חזקה יותר מחומצות אחרות שאינן נכללות בקטגוריה זו, אך היא לא נחקרה רבות כמו חומצות אחרות, וקשה לספק ראיות לרמת יעילותה בטיפול בעור.

דברים שחשוב לדעת על שימוש בחומצות לטיפול בעור

חלק מהתכשירים למריחה על העור שמכילים את החומצות שהכרתם במדריך זה עלולים לגרום לעור להיות רגיש יותר לשמש, כך מציע מחקר שפורסם בשנת 2012לכן, אם אתם משתמשים בהם מומלץ מאוד למרוח גם מקדם הגנה על העור, שיסייע יחד עם החומצות לשמור על בריאות העור שלכם. בנוסף, מומלץ מאוד שתתייעצו עם רופא עור שיסייע לכם לזהות את החומצות המתאימות ביותר לטיפול בעור על פי סוג העור שלכם. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.