print header

מערכות הגוף השונות ותפקידן

גוף האדם נחשב ללא פחות מפלא שרב הנסתר על הגלוי בו. יש בו שלל מערכות שבזכותן גופנו יכול לתפקד כפי שהוא מתפקד. דברים שנראים לנו כל כך ברורים מאליהם, הם למעשה ניסים קטנים שקיימים בתוך גוף האדם. שיבוש של מערכת אחת עלול לגרום לנו לסבל וכאבים עזים, למחלות ולעיתים גם למוות. במאמר זה נדון בהרחבה על מערכות הגוף וחשיבות התפקוד שלהן בגופנו. 

מערכות הגוף: תינוקת על דשא

ראשית דבר

חשוב לדעת כי כלל המערכות בגוף האדם עובדות כיחידה אחת, שכן קיימת תלות ביניהן המתבטאת בכך שאחת לרוב אינה יכולה לתפקד כנדרש ללא האחרת. הודות לתיאום הקיים בין המערכות הללו, מתאפשרים ביצועים של תהליכים שונים בגופנו הדורשים שילוב של מספר מערכות.

המערכת ששולטת בהכול

מערכת הגוף אשר כולו נמצא תחת שליטתה וכך גם שאר המערכות היא מערכת העצבים. היא זו שלמעשה יוצרת את התיאום בין כלל המערכות. לעזרתה מגויסת המערכת האנדוקרינית שמורכבת מאוסף של בלוטות שתפקידן לייצר ולהפריש הורמונים אל מחזור הדם בגוף. היא זו ששולטת בתהליכים של גדילה, זירוז, חילוף חומרים וויסות באיברים השונים בגוף, כמו גם על תיאום פעולות השונות. מסייעות לה בתפקידה מערכות הדם והלימפה.
 
  • מערכת הדם אחראית על מחזור הדם (קרדיווסקולרית) והיא המסגרת הדואגת לכך שכלל התאים שחיים בגופנו יקבלו את כל מה שהם זקוקים לו כדי להתקיים באמצעות הדם. היא למעשה סוג של מערכת "ייבוא־‏ייצוא" לתאים, שעוסקת בתיווך של מערכות הגוף השונות. 
  • מערכת הלימפה אחראית על הובלה של נוזל דמוי פלזמה כמו גם על הובלת תאים מהרקמות אל כלי הדם. המערכת שמורכבת מנימים, צינורות דקיקים ובלוטות, משמשת כחלק חיוני ממערכת החיסון.

מערכות החושים שלנו

מה שנראה לנו כל כך טריוויאלי: לראות, לשמוע, להריח, למשש ולטעום, מורכב ממערכות שלמות שבזכותן אנו מודעים לסביבתנו ומסוגלים להתמצא בה. מערכת החושים מורכבת מ:
 
  • מערכת הראייה המאפשרת לבני האדם לקלוט מידע חזותי שבאמצעותו ניתן לגבש תפיסה של הסביבה שלנו או במילים אחרות – לראות.
  • מערכת השמיעה המאפשרת לבני אדם לקלוט קולות שונים וגם את העברתם לעיבוד במוח לשם זיהוי הקול, מקורו ומשמעותו.
  • חושי המגע – השייכים למערכת סומטוסנסורית שהיא למעשה מזהה על ידי מישוש ומידע שמועבר קולטני החישה את העצם שבו באנו במגע.
  • חוש הריח שלנו הוא תוצאה של נשימת כימיקלים הנמצאים באוויר, הוא הקדום ביותר מבחינת האבולוציה האנושית והוא מחובר ישירות למוח. כמו כן יש לו קשר הדוק לחוש הטעם.
  • חוש הטעם – אנו מסוגלים לטעום מזון ולחוש את מרקמו באמצעות פקעיות הטעם שנמצאות על הלשון שלנו. אלו מסייעות לנו בקליטת הטעם ובמרקמו.

שומרים על הגוף נקי

הגוף שלנו צובר לא מעט רעלים, כדי לנקות אותו ולשמור על תקינותו מתגייסות מערכת השתן ומערכת הנשימה. ביחד הן דואגות להפריש החוצה מהגוף את הרעלים השונים שנוצרים בו כמו פליטת אוויר מהריאות, תהליך המטבוליזם, הפחמן דו-חמצני שאנו נושמים וגם השתנן שנמצא בשתן שלנו.

מרגישים אנרגטיים?

את האנרגיה שלנו בגוף אנו מקבלים ממערכת העיכול ומערכת הנשימה. מערכת העיכול היא זו שקולטת את המזון בגופנו, מפרקת אותו ומוציאה החוצה את השאריות שאין בהן צורך. כיוון שהיא אמונה על המזון, היא זו שמספקת לנו את האנרגיה הנדרשת לביצוע פעולות יומיומיות, מאומצות, מורכבות וכדומה. מערכת הנשימה היא זו שאחראית על חמצון הדם, ובזכותה מגיע החמצן אל הדם אשר מעביר אותו לכל תא שזקוק לו כפי שציינו מעלה בתיאור תפקודה של מערכת הדם.
 
לסיכום נראה בהחלט כי מערכות הגוף שלנו פועלות יחד בסינרגיה, כדי שנוכל להתקיים וליהנות מכל מה שיש לחיים להציע לנו. 
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.