print header

הטעות הגדולה שאנשים עושים במדידת לחץ דם

בעיות בלחץ הדם זה לא דבר נדיר, וכשהוא עולה או יורד יתר על המידה, זה יכול להעיד על כך שישנה סיבה לדאגה בנוגע למצב הבריאותי. לכן אנשים רבים שיודעים שעלולות להיות להם בעיות בלחץ הדם נוטים למדוד אותו בביתם, מאחר שמדובר בבדיקה שעל פניו פשוטה מאוד, אך אם עושים אותה לא נכון, יתכן שהטעות מטה באופן משמעותי את התוצאות. יתכן שאפילו במרפאה מודדים לכם את לחץ הדם בצורה שלא נכונה, וזאת על פי מחקר שפורסם באוקטובר 2024 אשר בדק את מנח היד הנכון לבדיקה מדויקת. "מאחר שמדידות ביתיות חשובות לאבחנה, חובה ליידע את המטופלים כיצד למדוד לחץ דם נכון, מאחר שמדידות לא נכונות עלולות להוביל לאבחנה שגויה ולהשפיע על הטיפול שיקבלו", כך אומרת עורכת המחקר הראשית, ד"ר תמי בריידי. 

אילו תנוחות של היד מטות את תוצאות בדיקת לחץ הדם?

ההמלצה הגורפת היא להניח את הזרוע על משטח שטוח בגובה הלב במהלך בדיקת לחץ הדם על מנת לקבל תוצאות מדויקות. ובכל זאת, ועל אף ההמלצה הזו, אנשים רבים ואפילו אחיות במרפאות מודדים לעיתים את לחץ הדם בתנוחה שאינה אידיאלית – כשהזרוע נחה על הירך, מונחת לצד הגוף או אפילו נמצאת מעל לגובה הלב. 
תנוחת היד הנכונה למדידת לחץ דם: מנח יד לא נכון לבדיקת לחץ דם
במחקר המדובר החוקרים גייסו 133 אנשים בגילים 18-80, ולכל אחד מהם הם מדדו את לחץ הדם 3 פעמים בהפרש של 30 שניות עם רצועה שמתאימה למידת הזרוע שלהם. התוצאות הראו בלי שום צל של ספק שאכן תנוחת היד משפיעה על התוצאות, כשבדיקה כאשר הזרוע נחה על הירך או לצד הגוף הראתה לחץ דם גבוה יותר מהנכון בסטייה של עד ל-6.5 מ"מ הכספית.
 
"על אף שהמספר הזה נראה נמוך, הוא יכול לעשות הבדל ענק בכל מה שקשור לקבלת החלטה האם לתת תרופה לאדם שנראה כי סובל מלחץ דם גבוה או לא, או להגביר את מינון התרופות שהוא מקבל לעומת להשאיר אותו כפי שהוא", כך אומר גרגורי כץ, קרדיולוג מבית הספר לרפואה גרוסמן שבניו יורק, שלא היה מעורב במחקר.

למה תנוחת היד מובילה לתוצאות שאינן נכונות?

ד"ר בריידי מסבירה שתוצאות בדיקת לחץ הדם גבוהות יותר כשהיד נחה על הירך או בצד מכיוון שכלי הדם שבזרוע נמצאים במרחק אנכי גבוה יותר מהלב, כלומר כוח המשיכה משפיע על הלחץ שקיים בכלי הדם. "קשה יותר לדם לחזור ללב כאשר הזרוע נמצאת בגובה נמוך ממנו, אז כדי לפצות על כך, כלי הדם שבזרוע מתכווצים", כך היא מסבירה. "בנוסף, כשאין תמיכה ליד, השרירים לא נחים במאה אחוז ומכווצים מעט, וגם זה מוביל לעלייה קלה בלחץ הדם".
תנוחת היד הנכונה למדידת לחץ דם: בדיקת לחץ דם בתנוחה נכונה

האם יש עוד גורמים שיכולים להשפיע על תוצאות בדיקת לחץ הדם?

בנוסף להנחת הזרוע על משטח שטוח, מומחים לרפואת הלב ממליצים גם לשבת עם גב ישר וכפות רגליים שטוחות על הרצפה על מנת לקבל תוצאה מדויקת ככל הניתן. יחד עם זאת, צריך להניח את הרצועה במקום הנכון – כ-2.5 ס"מ מעל למפרק המרפק, וכן לבחור ברצועה שמתאימה לרוחב הזרוע שלכם. מחקרים הראו שרצועה שקטנה במידה אחת או שתיים יכולה לגרום ללחץ הדם הסיסטולי להיות גבוה בעד ל-20 מ"מ הכספית, וזו סטייה משמעותית מאוד!
 
לסיכום
אם אתם מודדים לעצמכם לחץ דם לבד בבית, ודאו שאתם מניחים את היד על משטח שטוח ובגובה הלב. אם לא תעשו זאת, התוצאה שתקבלו תוכל להיות גבוהה יותר ממה שבאמת נכון, ואמנם המספרים האלה נראים קטנים, אך הם בעלי הבדל משמעותי. לחץ דם תקין הוא עד 129/89 מ"מ הכספית, ואילו ערכים של 130-139/85-89 נחשבים כגבוליים, ויותר מזה נחשב כבר ללחץ דם גבוה, אז חשוב שתגיעו לתוצאה מדויקת ככל הניתן כדי להבין מה מצבכם הבריאותי ברגע מדידת לחץ הדם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.