print header

תסמונת השחר: איך למנוע רמות סוכר גבוהות בבוקר?

אם רמת הסוכר שלכם גבוהה כבר כשאתם מתעוררים בבוקר, יתכן שאתם חווים את מה שנקרא "תסמונת השחר". זה קורה ליותר ממחצית מהאנשים שסובלים מסוכרת – ומתלוות לתופעה הזו תסמינים רבים ולא נעימים שאף עלולים להיות מסוכנים. אם זה קורה לכם, אתם צריכים לדעת כיצד לזהות את התסמונת הזו, מה גורם לה ואיך לטפל בה, ואת כל זה נסביר לכם כעת. 

מה זה תסמונת השחר?

תסמונת השחר מוגדרת כמצב שבו רמות הסוכר עולות בין השעות 2:00-8:00 בבוקר עקב הפרשת הורמונים במהלך השינה, ביניהם הורמוני גדילה כמו אפינפרין וקורטיזול. ההורמונים האלה מעלים את רמת הסוכר, וזה תהליך טבעי שמטרתו לעורר אותנו בסופו של דבר, אבל אצל אנשים שסובלים מסוכרת העלייה הזו חזקה יותר ונמשכת זמן רב יותר מהנחוץ, מה שעלול לגרום לפגיעה בגוף.
תסמונת השחר: איש משפשף עיניים במיטה בבוקר
ההורמונים האלה משפיעים על הרגישות לאינסולין ומגבירים את רמת הגלוקוז בדם אם לא מאזנים את רמת האינסולין. לפעמים זה קורה מיד אחרי שיוצאים מהמיטה ומתחילים להתהלך, וזה מגיע מתוך "הבנה" של הגוף שהוא התעורר, וכעת עליו להפריש גלוקוז מהכבד כדי לסייע לעצמו להתחיל את היום. בהתאם לרמת העלייה בסוכר, יתכן שתחוו צמא או רעב מוגברים, צורך דחוף לתת שתן, כאבי ראש או ראייה מטושטשת. אם לא מטפלים בזה, עלולים לסבול מבעיות בראייה, בכליות, בלב, בכלי הדם ובעצבים.

מה גורם לתסמונת השחר?

לרוב אין קשר בין התופעה הזו לבין התזונה שלכם, אך לעיתים התזונה עלולה להחמיר אותה, וליתר דיוק – מה שאתם אוכלים בשעות הערב. אם אתם נוטים לאכול בסמוך לשעה שאתם הולכים לישון או צורכים מזונות עתירי חלבון או שומן בארוחת הערב, כל זה יכול להעלות את רמת הסוכר שלכם בחלק השני של הלילה. החלבון והשומן מעכבים את עליית רמות הסוכר בדם, לכן זה עלול לקרות אחרי שתירדמו. אם אתם מזריקים אינסולין לפני הארוחה, יתכן שתלכו לישון מבלי לשים לב שאתם צריכים עוד אינסולין כדי לשמור על הסוכר בדם בטווח שבריא לכם.
תסמונת השחר: אישה מזריקה אינסולין בבטן
רמות גבוהות של סוכר על הבוקר יכולות להיות גם סימן של התפתחות מחלת הסוכרת ותנגודת לאינסולין, בגללה הגוף לא מסוגל להגיב כמו שצריך לאינסולין. יתכן שתצטרכו לשנות את הטיפול התרופתי שלכם או להגביר את המינון. הסבר נוסף יכול להיות גם אפקט סומוג'י – מצב שבו הסיבה לרמות הגבוהות של הסוכר בבוקר היא היפוגליקמיה (חוסר סוכר) שהייתה בלילה, למשל עקב נטילת אינסולין בלילה ודילוג על אכילת חטיף קטן. זה מאותת לכבד לשחרר כמויות גבוהות יותר של גלוקוז בבוקר. 

איך לזהות את תסמונת השחר?

הדרך הבטוחה ביותר לזהות את הבעיה הזו היא בעזרת מכשיר לניטור רציף של סוכר (CGM). המכשיר הזה מודד את רמות הסוכר ללא הפסקה ומראה מה קרה לאורך כל הלילה, מה שמאפשר לזהות בקלות את תנודות רמות הסוכר בדם במהלך השינה. אם הלכתם לישון עם רמות מאוזנות של סוכר בדם והן נשארו מאוזנות עד לסביבות השעה 3:00 בבוקר, ואז הגיעה עלייה, סביר להניח שאתם סובלים מתסמונת השחר. מומלץ לפנות לרופא כדי להבין איך לטפל נכון בבעיה.
תסמונת השחר: אישה אצל רופאה שמראה לה בדיקת סוכר

איך לטפל בתסמונת השחר ולמנוע אותה?

יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להתמודד עם התופעה, אך מומלץ להתייעץ בנוגע לכל אחת מהן עם רופא. אחד הפתרונות היעילים הוא משאבת אינסולין, שמאפשרת לתכנן מספר הגדרות למנות שונות של אינסולין לאורך היום. כך היא תוכל לספק לגוף יותר אינסולין במהלך שעות הבוקר, כשתסמונת השחר מתרחשת. אפשרויות אחרות כוללות:
  • הימנעות מפחמימות בזמן השינה או סמוך לזמן השינה
  • ביצוע פעילות גופנית בשעות הערב להגברת הרגישות לאינסולין בלילה
  • להתחיל את היום בתרגילי כושר כדי להוריד את רמות הסוכר במהירות
  • לשנות את הזמן שבו אתם נוטלים תרופות להפחתת גלוקוז או אינסולין
  • אפשר גם להתחיל את היום עם אינסולין מהיר פעולה שיעזור לכם לעמוד מהר על הרגליים

לסיכום

תסמונת השחר זו תופעה נפוצה שגורמת לעלייה ברמות הסוכר בשעות הבוקר. זה לעיתים נובע מהרגלי אכילה, בהם ניתן לשלוט, אך ברוב המקרים זו בעיה שקשה להשתלט עליה במאה אחוז על ידי תזונה בריאה לסוכרתיים בלבד. רמות סוכר גבוהות בבוקר הן סימן לכך שאתם סובלים ממנה, ומומלץ להתייעץ עם רופא בנוגע לזה כדי להחליט על המשך טיפול שיהיה נכון עבורכם.
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.