print header

מהי לוקמיה ו-16 סימנים מזהירים לה

אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב מאות אלפי חולים ברחבי העולם, מבוגרים וילדים כאחד, הוא סרטן הדם – הידוע גם כלוקמיה. מדובר במחלה קשה שגורמי הסיכון אליה רבים – מפגמים גנטיים שונים ועד חשיפה לסוגי קרינה וכימיקלים כאלו ואחרים – אך התוצאה זהה ומתבטאת בכאבים רבים, ובסופו של דבר במקרים מסוימים המחלה אף מובילה למוות. הבעיה העיקרית במקרים רבים של לוקמיה היא שהמחלה אינה מורגשת עד לשלב שבו היא הופכת לחמורה באמת, ואז זה כבר מאוחר מדי. כדי שתוכלו להבין מהי למעשה לוקמיה וכיצד תוכלו לאתר ולאבחן אותה בשלב מוקדם ולטפל בה בזמן לפני שנהיה מאוחר מדי, אנחנו מביאים לכם כאן הסבר על המחלה עצמה וכן נפרט בפניכם 16 סימנים אופייניים שיכולים להצביע על קיומה - אם אתם שמים לב שכמה מהם מתרחשים בכם ביחד כדאי לכם להזדרז ולהיבדק.

סימנים להופעת לוקמיה: איור של תאי דם מחליקים בוורידים

מהי לוקמיה?

לוקמיה היא סוג של סרטן שמקורו בתאי הדם הנוצרים במח העצם. במצב התקין של מח העצם ישנם בו תאים צעירים הקרויים תאי בלאסט, המבשילים כאשר מגיע זמנם להפוך לכדוריות דם לבנות. במצב של לוקמיה אותם תאי בלאסט ממשיכים להיווצר אך לא הופכים לכדוריות דם לבנות; כך למעשה חל עיכוב בהתפתחות תאי דם תקינים, כמות הבאלסטים גדלה מעבר למינון התקין והרצוי, והם הופכים לתאים לקומיים הפורצים ממח העצם אל מחזור הדם.

ישנם שני סוגים של לוקמיה:

  • לוקמיה כרונית - מתבטאת בכך שבשלב הראשון של המחלה תאי הדם הסרטניים מבצעים באופן תקין את עבודתם, לא מעוררים חשד ולא גורמים להופעת תסמינים מיוחדים אצל החולה; רק עם הזמן הסרטן מתגבר ואז התסמינים צצים.
  • לוקמיה חריפה - בסוג זה תאי הדם מתעוותים במהרה, לא מסוגלים לבצע את תפקידם והמחלה מתפשטת בגוף ומחמירה בקצב זריז.

16 סימנים של לוקמיה

1. תשישות וחולשה

על פי ד"ר מרק לויס, ראש המחלקה ללימודי לוקמיה במרכז לחקר הסרטן "סידני קימל" שבבולטימור, ארה"ב, תשישות וחולשה הם שניים מהתסמינים הנפוצים ביותר ללוקמיה. הסימן הזה ללוקמיה מתרחש לרוב בגלל הופעתה של אנמיה (מחסור בתאי דם אדומים) שאחראית בעיקר לתחושת התשישות הפיזית, שלאחר מכן גם מתרגמת לעייפות מנטאלית ונפשית. הנטייה של תסמין זה היא להחמיר עם הזמן, כך שאם אתם חווים עייפות קלה שהולכת והופכת לתשישות חמורה – כדאי לכם להיבדק, בעיקר במקרה שבו סימנים נוספים מרשימה זו מופיעים אצלכם.

2. קוצר נשימה

סימן נוסף ללוקמיה, המתלווה אל התשישות הגדולה שעלולה לתקוף אתכם, הוא קוצר נשימה, שלרוב נובע מהאנמיה, אך במקרים נדירים יותר יכול להעיד גם על התפתחות גוש בחזה. ד"ר לויס אומר שהלוקים בלוקמיה "יחושו חלשים ויתקשו לנשום. אפילו הליכה מסביב לחדר יכולה להיות קשה עבורם". יש לזכור שקוצר נשימה עלול להיות גם תוצאה של סרטן ריאות – לכן אם תופעה זו התגלתה אצלכם אל תהססו לגשת ולהיבדק בהקדם.

סימנים להופעת לוקמיה: רופא בודק את גבו של ילד עם סטטוסקופ

3. חבלות ספונטניות או נרחבות

חבלות המופיעות על הגוף ללא שום הסבר מניח את הדעת ובלי שנפגעתם פיזית מכלום עלולות להיות סימן מקדים ללוקמיה, זאת על פי ד"ר פמלה קריליי, יושבת ראש המחלקה לאונקולוגיה בארגון המרכזים לטיפול בסרטן של אמריקה. החבלות הספונטניות הללו עלולות להיות תוצאה של רמת טסיות דם נמוכה או בעיות קרישה, וד"ר לויס מסביר ש"אתם יכולים להיפצע באופן ספונטני לחלוטין בלי לעשות דבר נראה לעין. זה יכול לקרות לכם בכל מקום, אבל בדרך כלל החבלות מופיעות על הגפיים – הרגלים והזרועות".  

4. דימום נרחב

בדומה לחבלות הספונטניות שהזכרנו קודם, גם דימום ספונטני ולא רגיל מהאף, מהחניכיים, מהריאות, מהמעי או מהראש, יכול בהחלט להוות סימן לחוסר בטסיות דם ולבעיות קרישה ולאותת על צורה חמורה של לוקמיה, אומרת ד"ר קריליי – לכן זכרו לבדוק זאת ואל תשאירו את הדימום להיפתר מעצמו.

סימנים להופעת לוקמיה: יד מדממת

5. פטכיה

פטכיה היא תופעה שבמסגרתה מופיעים מתחת לעור נקודות אדומות הנגרמות מדימום; ד"ר קריליי מתארת זאת "כאילו מישהו צייר לכם נקודות אדומות על העור עם עט". הנקודות האלו, שאתם עלולים שלא לשים לב אליהן בגלל גודלן הזעיר ומכיוון שהן לא גורמות לכאבים, ממוקמות לרוב בגפיים התחתונות ומצביעות על ספירת דם נמוכה. ד"ר לויס מסביר שפטכיה נמצאת לרוב מסביב לקרסוליים, מכיוון שכוח המשיכה גורם לנוזלי הגוף המובילים לתופעה להצטבר בחלק התחתון של הרגליים במהלך היום.

6. חוסר תיאבון או הרגשת נפיחות

סימן נוסף למספר סוגים של לוקמיה כרונית או אפילו חמורה הוא טחול נפוח, דבר שבדרך כלל גורם לחוסר בתאבון. לפי ד"ר קריליי, המחלה יכולה לגרום לכם לתחושת שובע מוקדמת - "חולים בלוקמיה אוכלים מעט וחשים מלאים במהירות מכיוון שהטחול לוחץ על הבטן שלהם".

סימנים להופעת לוקמיה: איור של אדם מסמן בידו שאינו מעוניין בצלחת אוכל המוגשת לו

7. חניכיים נפוחות

על אף שהתנפחות יתר של החניכיים, תופעה הידועה בשם היפרפלזיה של החניכיים, מופיעה לרוב רק אצל חלק קטן מהלוקים בלוקמיה חריפה, היא עדיין נחשבת לאחד הסימנים הברורים ביותר למחלה. ד"ר קריליי מסבירה לרופאים: "אם ישנו מטופל עם חשד ללוקמיה, תמיד מסתכלים בפיו כדי לבדוק האם החניכיים שלו התנפחו". ד"ר לויס מוסיף כי במקרה כזה, מלבד לחניכיים הנפוחות, כמעט תמיד תחושו גם נוקשות מוזרה בפיכם.

8. אי נעימות או כאבים בחלק השמאלי העליון של הבטן

הטחול המורחב שהזכרנו קודם לכן ושנגרם בעקבות הלוקמיה יכול להתבטא גם באי נוחות ולעיתים אף בכאבים חדים באזור הבטן, שעלולים בסופו של דבר להביא לנזק בלתי הפיך באיבר החיוני הזה. ד"ר לויס מספר על מטופל שהוצג לו כחולה בלוקמיה כרונית, ותוך מספר שבועות התגלה כי חלק מהמעי שלו הפסיק לתפקד לחלוטין כתוצאה מהתנפחות הטחול. מכיוון שאיבר פנימי זה ממוקם ברבע העליון-שמאלי של הבטן, אי הנעימות או הכאבים מתחילים בדרך כלל מאזור זה ולכן אם אתם חשים בהם כדאי לכם ללכת להיבדק בהקדם.

סימנים להופעת לוקמיה: אדם תופס בבטנו

9. חום או צמרמורות

הופעת חום או צמרמורת בגוף בעקבות לוקמיה היא אינה התסמין השכיח ביותר למחלה, והיא מתרחשת בעיקר במקרים של לוקמיה חריפה וכמעט שלא במקרים של לוקמיה כרונית, זאת על פי ד"ר לויס. בהקשר זה יש לומר שתופעה נוספת של חום נמוך כרוני, מצביעה על דלקות ועל מערכת חיסונית מוחלשת, מה שיכול להיות קשור ללוקמיה אך לא בהכרח – ולכן מומלץ ללכת לבדוק זאת.

10. הזעה לילית

הזעה לילית מתרחשת לרוב בגלל דלקות שיכולות להתקשר ללוקמיה. ד"ר קריליי מתארת זאת כך: "אם אתם מתעוררים כשאתם וגם הסדינים ספוגים מים - אתם צריכים להיבדק".

סימנים להופעת לוקמיה: גוף לח

11. כאבי ראש הולמים

גם זה אינו תסמין נפוץ, אך הוא קיים באחוז מסוים מן המקרים; אם כאבי ראש חזקים ההולמים ברקותיכם תוקפים אתכם לעיתים קרובות, זה בהחלט יכול להיות סימן לאנמיה שעלולה לאותת על לוקמיה או אף על לדימום תוך ראשי מסכן חיים שמחייב בדיקה מידית.

12. חיוורון קיצוני

ממש כמו כאבי ראש, עייפות וקוצר נשימה, גם חיוורון קיצוני ולא רגיל יכול להוות סימן לאנמיה המתקיימת אצל אלו הלוקים באנמיה חריפה וכרונית. "אם הם נראים חיוורים למדי, הם כנראה בשלב מתקדם של האנמיה וחולים למדי" אומר ד"ר לויס. "הם גם כמעט תמיד תשושים באופן קיצוני. אם רמת תאי הדם האדומים שלך נמוכה מספיק כדי שתראה חיוור, אתה תהפוך לתשוש גם אם רק תעשה סיבוב מסביב לחדר".  

סימנים להופעת לוקמיה: בחור בעל עור חיוור

13. כאבים בעצמות

כאבים בעצמות הם אמנם לא סימן מקדים נפוץ ללוקמיה חריפה, אך כשהם מתרחשים הם בהחלט סימן ברור אליה, זאת לפי ד"ר לויס. תאים לוקמיים מתפתחים כאמור בתוך מח העצם שבגופנו, כך שאם אתם חשים משהו שהוא בין כאב קל לחריף בעצמות שלכם, הדבר הכי טוב שתעשו עבור עצמכם זה להיבדק.

14. בלוטות לימפה נפוחות

בלוטות הלימפה נמצאות באזור הצוואר, בית השחי והמפשעה שלכם, ומומלץ לכם לבדוק אזורים אלו כדי לוודא שאכן לא מתקיימת בהם נפיחות בלתי מורגשת. אמנם זה סביר ונורמלי שגודלן של בלוטות הלימפה באזורים אלו ישתנה במקרה שישנה דלקת כלשהי, אך אם הן נשארות נפוחות או ממשיכות לגדול, זה בהחלט יכול להיות סימן ללוקמיה או ללימפומה (סרטן בלוטות הלימפה), זאת על פי ד"ר קריליי.

סימנים להופעת לוקמיה: אדם מחזיק בצווארו

15. דלקות תכופות ונשנות

אם אתם סובלים מאיזו דלקת שפשוט לא נעלמת, ולא משנה כמה תרופות אנטיביוטיות כבר קיבלתם כדי לטפל בה, שום דבר לא עזר – זה הזמן עבורכם לעשות בדיקת דם כדי לזהות האם יש חריגות כלשהן בספירת תאי הדם הלבנים, ההמוגלובין וטסיות הדם שלכם. רמות לא תקינות של כדוריות דם לבנות עלולות להוביל לפגיעה במערכת החיסונית שלכם, מה שיכול להסביר את התרחשותן של דלקות חוזרות ונשנות ואת התחושה שאתם תמיד על סף חום או מחלה; דבר זה, בנוסף לשאר הסימנים המקדימים שהזכרנו כאן, כמו תשישות או פציעות ספונטניות, צריך להיות מספיק כדי להוביל אתכם לרופא ולביצוע בדיקה מקיפה.

16. פריחה בעור

ההערכה היא ש-1 מכל 20 חולי לוקמיה לוקה בפריחה בעור, שיכולה להיות מסווגת לשתי קטגוריות: האחת היא פריחה הנגרמת כתוצאה מלוקמיה בעור והשנייה היא פריחה כתוצאה מתסמונת סוויט – תופעה המתקשרת גם היא עם המחלה. במקרה של לוקמיה בעור, אומר ד"ר לויס, "גבעות קטנות מתחילות לצמוח בעור", ואילו במקרה של פריחה הנובעת מתסמונת סוויט, הנקודות האדומות בעור הן דלקתיות, בדומה לתגובה אלרגית. אך על אף שפריחה בעור באה בכל מיני סוגים וצורות, כפי שאתם מבינים, לכל הפריחות הקשורות ללוקמיה יש דבר אחד במשותף: כולן ממשיכות לגדול ולהתפשט.

סימנים להופעת לוקמיה: פריחה בעור

לסיכום

ד"ר לויס מדגיש את אחד הסיכונים העיקריים בלוקמיה – הקושי ביכולת לזהות אותה; "לוקמיה תמיד מפתיעה", הוא אומר, "היא מתגנבת בתוככם". מכיוון שאצל חלק מהחולים במחלה הלוקמיה יכולה להיות חסרת סימנים, או בעלת סימנים הדומים למחלות אחרות, חשוב מאוד לפנות לבדיקה גופנית, ובמידת הצורך גם לספירת דם ולביופסיה של מח העצם – שתוכל להגדיר מהו סוג הלוקמיה ובעזרת כך גם לקבוע את אופי הטיפול.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.