print header

כך תצרכו את 12 המזונות הבאים בצורה הבטוחה ביותר

למרות שהאף שלנו מיומן בזיהוי מוצרים מקולקלים, ושהוא מיד מתכווץ לאור ריח חלב חמוץ או עובש שהחל להתפשט, מתברר כי אין להניח שכל מה שמריח טוב הוא בהכרח מומלץ למאכל. תסמיני הרעלת מזון יכולים לנוע בין קלקול קיבה לשלשולים תכופים, הקאות, התייבשת ואף למוות, כשקשישים, ילדים קטנים מאוד או נשים בהריון עשויים לחוות סיבוכים רציניים בעקבות החשיפה לחיידקים כאלה ואחרים המצויים במזון. לפניכם רשימה של 12 מוצרי מזון אהובים שחשוב לדעת כיצד להתנהל בעת רכישתם ואחסונם ובזמן השימוש בהם, על מנת שתוכלו להקטין את הסיכוי שתפגעו בבריאותכם כתוצאה מצריכתם. אף על פי שהמידע  מבוסס על נתונים שהצטברו בארצות הברית, אין לראות בהם כלא רלוונטיים, מאחר שישראל מייבאת מוצרי מזון מגוונים מהעולם, וכן משום שבארץ נחשפנו לא פעם לחיידקי הסלמונלה ולחיידקים מזיקים נוספים מהם כל אחד צריך להימנע.
 
אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם
 

1. ירקות בעלי עלים ירוקים

חסה, תרד, כרוב וירקות בעלי עלים ירוקים נוספים אמנם עשירים בחומרים מזינים, אך עלולים גם להכיל לא מעט חיידקים מסוכנים. מתברר כי 14% מכלל המחלות שפרצו בעקבות אכילת מזון בארה"ב, התרחשו בעקבות צריכת ירקות אלו, זאת על-פי דו"ח שפורסם על ידי המרכז למדע לטובת הציבור (CSPI). בעוד שהמספרים משתנים משנה לשנה, בתחילת 2016 מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) והמרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) חקרו את התפרצות הליסטריה (Listeria) אשר הובילה לאשפוזם של 19 אנשים ולמוות אחד. "זה נובע בעקבות המקום שבו גודלו הירקות. זאת אומרת שאם מגדלים בקר בסמוך לשדה הגידול, שאריות צואה וכדומה עלולות להפיץ חיידקים פתוגניים שמזהמים את הירקות" כך מסביר עורך הדין דוד פלאנקט שממונה על בטיחות המזון מטעם ה- CSPI. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: שטפו את הירקות ביסודיות לפני שאתם ממהרים לאכול אותם, והימנעו מרכישת מארזי סלט שטופים, אשר עלולים להכיל כמות גבוהה של חיידקים עקב העובדה שלרוב מנקים אותם במכונות שטיפה מסחריות. כמו כן, כדאי לדעת כי טיגון תרד לדוגמה הרבה יותר בטוח מאשר לאכול אותו חי בסלט, מאחר שחום הורג את חיידקי הליסטריה ומעלים אותם כלא היו כלל.

 

2. ביצים

מתברר שגם המזון שנמנה בין המומלצים ביותר לארוחת הבוקר, מהווה קרקע פורייה עבור חיידקי הסלמונלה. "הסוג הנפוץ ביותר של סלמונלה שאליו אנו נחשפים הוא ה-enteritidis, אשר מדביק את שחלותן של תרנגולות בריאות ואף מזהם את הביצים לפני שהקליפה קיבלה את צורתה", מסביר עורך הדין פלאנקט. יש לציין כי סוג זה נמצא בין הסרוטיפים הנפוצים ביותר בישראל בין השנים 2012-1995. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: העדיפו לבשל היטב את הביצים שאתם מכינים, מאחר שבישול יסודי שלהן הוא הדרך הטובה ביותר להרוג את הסלמונלה. בנוסף, הקפידו שלא לצרוך מוצרים שבהם נמצאות ביצים שלא בושלו כדוגמת עוגיות או גלידה עם בצק עוגיות חי, כמו גם לשקול הזמנת מאכלים שמכילים ביצים במסעדות, מאחר שמרבית המחלות שפרצו בעקבות ביצים התרחשו בעקבות צריכתן בחוץ ולא בבית.

אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם

3. טונה

זן דגים זה עלול להכיל scombrotoxin, רעלן אשר גורם לכאבי ראש וכאבים פיזיים נוספים. רעלן זה מתפתח כאשר כימיקלים טבעיים מופיעים בטונה, מקרל ובדגים נוספים בדיוק בזמן שבו הם מתחילים להתקלקל. החדשות הטובות הן שניתן לנטרל ולהעלים את הרעלן הזה על ידי בישול, והדרך הטובה ביותר למנוע את התפתחותו היא שמירה על טמפרטורה קרירה של הדג לאורך כל הזמן שהוא נמצא אצלכם.

כך תוכלו להגן על עצמכם: אם הטיפול בדג תלוי בכם ואינכם רוכשים אותו במסעדה או בחנות, חשוב לאחסן אותו בטמפרטורה קרירה, החל מהרגע שבו הדג יוצא מהמים ועד לשנייה שתבשלו אותו. לפיכך, לאחר שתרכשו את הדג שבו אתם מעוניינים, הכניסו אותו מיד למקרר או למקפיא והשאירו אותו שם עד שתהיו מוכנים לאכול אותו או לבשלו.

 

4. תפוחי אדמה

תפוחי האדמה גם עלולים להכיל מגוון רחב של חיידקים מזיקים, כדוגמת טוקסין הבוטולינום וסלמונלה, כשהשני קשור בכ-30% למקרי פריצת מחלות שמקורן בתפוחי האדמה. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: יש לשטוף את תפוחי האדמה ביסודיות לפני השימוש בהם, ולוותר על עטיפת נייר האלומיניום במקרים שאתם מעוניינים לאפות אותם, מאחר שנייר האלומיניום מונע מהחום להרוג את החיידקים המצויים בו. כמו כן, עליכם להיות זהירים יותר בעת הכנת סלטים מבוססי תפוחי אדמה, לדוגמה; בעוד שאנשים רבים מאמינים שהבעיה בסלט תפוחי אדמה היא המיונז, מתברר כי הוא לא מתקלקל מהר יותר מתפוחי האדמה, אך הוא מסייע לחיידקים בהם להתפתח ולגדול. לפיכך, חשוב לאחסן את סלט תפוחי האדמה בטמפרטורה קרה ולזכור שמוצרים שכאלה יכולים להישאר ללא קירור למשך שעתיים לכל היותר, ואחריהן כבר ישנה סכנה שצריכתם תפגע בבריאותכם. כמו במקרה של הביצים, גם כאן יש לציין כי מרבית התפרצויות המחלות הנוגעות למזון מקולקל התרחשו לאחר צריכתן במעדניות, מסעדות וכדומה, ככל הנראה בשל קירור לקוי.

אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם
 

5. גבינות רכות

רוב הגבינות כיום מיוצרות מחלב מפוסטר, עובדה שמקטינה באופן משמעותי את הסיכון להיווצרות והתפתחות חיידקים רעים, אך גבינות רכות כדוגמת פטה, ברי, קממבר וכדומה, לעיתים עשויות מחלב שאינו מפוסטר, מה שאומר שהן עלולות לשאת את חיידקי הליסטריה. החדשות הטובות הן שהתסמינים הינם בדרך כלל קלים ופשוטים לטיפול, אך יש לציין כי בשנת 2015 הייתה התפרצות של חיידקי הליסטריה בגבינות רכות בארה"ב שהובילה ל-28 אשפוזים ול-3 מקרי מוות.

כך תוכלו להגן על עצמכם: אם אתם נמנים מבין הקבוצות הבאות, וודאו שאינכם צורכים גבינות שאינן מפוסטרות: נשים בהריון, קשישים ובעלי מערכת חיסונית חלשה. 

 

6. עגבניות

כולנו יודעים שעגבניות הינן רוויות בליקופן וכי הן ניחנות בטעם נהדר, אך לעתים הן עלולות לשאת את חיידקי הסלמונלה. חיידקים אלה יכולים להיכנס לשיחי העגבניות דרך השורשים, או להיכנס דרך סדקים קטנים בקליפת העגבנייה. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: רצוי לשטוף את העגבניות תחת מים זורמים למשך 20 שניות בסמוך לאכילתן, או לבישולן. זאת מאחר שהמים יסייעו להסיר את הסלמונלה שעלולה לארוב על קליפת העגבנייה. כמו כן, מומלץ להפריד את העגבניות משאר המזונות במקרר שלכם, או להניח אותן על השיש, מאחר שביכולתה של הסלמונלה להתפתח ולהתפשט גם למאכלים אחרים שאוחסנו סמוך למזון הנגוע.

אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם

7. נבטים

אמנם הנבטים הם בעלי מוניטין בריא במיוחד, אך מתברר כי הם פגיעים מאוד בכל הנוגע לנזקי חיידקים למיניהם. זאת מאחר שהזרעים נובטים בתנאים חמים ולחים אשר מספקים את הקרקע המשולמת להתפתחות חיידקים.

כך תוכלו להגן על עצמכם: הן מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) והן המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) ממליצים לילדים, קשישים, ולאנשים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת להימנע מצריכת נבטים במצבם הגולמי. אך שימו לב, כי גם אנשים בריאים צריכים להיזהר, כשמומלץ לבשל או להקפיץ את הנבטים לפני אכילתם.

 

8. פירות יער

פירות יער כגון: תות שדה, אוכמניות, פטל שחור וכדומה אמנם עשירים בנוגדי חמצון שחיוניים לבריאותנו, אך לפעמים הם גם נושאים טפיל בשם cyclospora, אשר גורם לשלשולים, התייבשות חמורה ולהתכווצויות בבטן, מה שדורש טיפול אנטיביוטי. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: שטפו היטב את כל פירות היער אותם אתם צורכים במשך 20 שניות לפני אכילתם. אם אכן תקפידו לעשות כך, תקטינו באופן משמעותי את הסיכוי ללקות בתסמינים הלא נעימים. 

אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם

9. חמאת בוטנים

ממרח חמאת הבוטנים אשר גדוש בחלבון, עלול להפוך לבית גידול עבור חיידקי הסלמונלה במהלך העיבוד. הסיכויים לכך הם קטנים, אך זו אפשרות שקיימת. כראייה לכך, אנשים ב-5 מדינות שונות בארה"ב חלו ואושפזו לאחר שצרכו חמאת בוטנים מזוהמת.

כך תוכלו להגן על עצמכם: כל שעליכם לעשות הוא לרכוש את חמאת הבוטנים שלכם מרשתות קמעונאיות, שסביר להניח שידווחו ויפרסמו במקרה שבו יגלו פגם זיהומי בחמאת הבוטנים, בדיוק כפי שחברות גדולות ואחראיות נוהגות לפרסם ברשתות החברתיות ובעיתונים על פגם מסוים במותג ששווק, ודורשים מהצרכנים להחזיר מוצרים באופן מידי.

 

10. מלון

מתברר כי פרי המלון האהוב גרם ללא מעט התפרצויות של הרעלות מזון בארצות הברית במהלך השנים האחרונות, כשבשנת 2012 חלו כ-261 אנשים בעקבות אכילת מלונים שהיו נגועים בחיידקי סלמונלה, 94 מהם אושפזו ונספרו 3 מקרי מוות. בנוסף, בשנת 2011 היה גל התפרצות של חיידקי הליסטריה, בו נהרגו כ-33 בני אדם. "החברה שחתכה את המלונים השתמשה בציוד לא טוב, אשר זיהם את פרוסות הפירות בליסטריה", מסביר עורך הדין פלאנקט.

כך תוכלו להגן על עצמכם: אל תקנו מלון או כל פרי אחר כשהוא מגיע בחתיכות, למרות שצורת הגשה זו יכולה לחסוך זמן רב. במקום, בחרו במלונים שלמים ובדקו היטב כי אינם מכילים שקעים, עובש או כל צבע חשוד שעלול להעיד על הימצאות חיידקים. את המלונים יש לאחסן במקרר, וחשוב לאכול אותם תוך 5 ימים. כשאתם חותכים אותם, שטפו היטב את הקליפה תחת מים זורמים, והשתמשו במברשת נקייה על מנת לנקות את הפרי. 

אזהרות בנוגע למזונות וכיצד לצרוך אותם

11. חלב גולמי

ישנם אנשים רבים שמעדיפים לצרוך חלב לא מפוסטר בשל סיבות בריאותיות כאלה ואחרות, אך הבעייתיות היא שאין אנו ידועים האם החיות שמהם הוא הגיע היו בריאות, כך שהדילוג על תהליך החימום עלול להגיש לשולחנכם מנה רוויה בחיידקים. למעשה ויתור על תהליך הפסטור עלול להפגיש אתכם עם אותם החיידקים שניתן למצוא בבשר בקר, כדוגמת סלמונלה וקמפילובקטר. 

כך תוכלו להגן על עצמכם: הפתרון הינו פשוט ביותר; הימנעו לחלוטין מצריכת חלב גולמי או מוצרי חלב שלא עברו את תהליך הפסטור, בעיקר אם מערכת החיסון שלכם הינה חלשה, או שמדובר בנשים בהריון.

 

12. בשר

על פי דו"ח שפורסם על ידי המרכז למדע לטובת הציבור (CSPI), נמצא כי לפחות 33,000 מקרי אשפוז ומחלה בארצות הברית נגרמו בעקבות צריכת בשר, בין השנים 2010-1998. העוף כיכב כמזיק הראשון, כשהוא מקושר להתפרצות של 7,000 מחלות. בשנת 2013, 22,679 קילוגרם של בשר טחון נפסל לשימוש לאחר מכירתו בעקבות זיהום שהתגלה בו וסביר מאוד להניח שגם בארץ יש לא מעט מקרים של בשר פסול שנמכר לציבור.

כך תוכלו להגן על עצמכם: הקפידו לרחוץ היטב את קרש החיתוך שעליו אתם חותכים את הבשר, כשמומלץ ראשית לשטוף ולשפשף אותו היטב עם סבון ומים, ולאחר מכן להכניסו למיקרוגל למשך דקה אחת בלבד. התוצאה שתתקבל הינה קרש חיתוך נקי לחלוטין ללא כל חיידקים. בנוסף, הקפידו לבשל או לטגן את הבשר כמו שצריך, והימנעו מאכילתו כשהוא נא. לחצו כאן כדי ללמוד עוד על הדרכים לזיהוי בשר מקולקל.

 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.