print header

מחקר מצא קשר בין שינה לקויה לסיכוי מוגבר להיפצע מנפילות

האם קמתם פעם מהמיטה אחרי לילה ארוך ללא שינה מספקת והרגשתם שאתם מאבדים את שיווי המשקל שלכם? האם אתם נוטים לאבד את שיווי המשקל במהלך היום ואף נופלים בשל כך או נתקעים בחפצים שונים? אם כן, אתם בהחלט לא לבד... במחקר שנערך בבית הספר להנדסה באוניברסיטת וורוויק שבאנגליה נמצא כי קיים קשר ישיר בין שינה לקויה לבין איבוד שיווי המשקל, והחוקרים מאמינים שזאת משום שיש לשינה לקויה השפעה על חוש הראייה שלנו, שממלא תפקיד חשוב בשמירה על שיווי משקל. מנהל המחקר, ד"ר ליאנרדו פשיה, טוען שזה מקרה שכולנו חווים מפעם לפעם. הוא אומר: "כשאנחנו לא ישנים טוב, אנחנו עלולים להרגיש קצת מסוחררים, ועקב כך היכולת שלנו לשמור על תנוחה יציבה ושיווי משקל דועכת". הוא ממשיך ומסביר שגם הגיל משפיע על היכולת הזו, וכשמדובר בחוסר שינה בגיל מבוגר, הדבר עלול להוביל לכך שיכולת שיווי המשקל כמעט ולא מתפקדת, מה שמסכן את הגוף בנפילות ועקב כך בפציעות קשות.
 
הקשר בין שינה לקויה לאיבוד שיווי משקל: אישה קשישה ישנה על כיסא

מהלך המחקר ותוצאותיו

במחקר נבדקו אנשים מבוגרים בריאים, בין הגילאים 28-34, שבמהלך יומיים דיווחו על איכות השינה שלהם ועל רמת שיווי המשקל שלהם. כדי לעקוב אחרי דפוסי השינה של הנחקרים, הלבישו עליהם החוקרים חיישנים במהלך השינה שעקבו אחר קצב הלב שלהם, והם התבקשו גם לכתוב יומן שבו יתארו את השינה שחוו. החוקרים עקבו גם אחרי קצב הלב של הנבדקים בעזרת אקטיגרפיה – כלי שבו משתמשים רופאי שינה להערכה של דפוסי שינה-ערות.
 
בנוסף לאלה, הותקנו גם חיישנים על מרכז הלחץ שבכף הרגל של הנחקרים בזמן שהיו ערים. מרכז הלחץ בכף הרגל הוא הנקודה שבה הלחץ בין כף הרגל לסוליית הנעל הוא החזק ביותר, ואם החיישנים הראו על שינוי במצב הזה זה היה סימן לכך שיכולת שיווי המשקל של המשתתפים ירדה.
 
כשהחוקרים בדקו יחדיו את כל התוצאות שקיבלו מהמשתנים השונים, הם גילו ששינה קצרה ומקוטעת, פעילות יתר וירידה באופן השתנות קצב הלב מזמן מנוחה לזמן ערות, הובילו כולם לשינויים ביכולת שיווי המשקל. המשתתפים שלא חוו את הדברים האלה לא הראו שום דעיכה ביכולת שיווי המשקל שלהם.

מה כל זה בעצם אומר?

תוצאות המחקר הזה הראו ששינה לקויה משפיעה לרעה על יכולת שיווי המשקל, וכשמדובר באנשים קשישים, זוהי סכנה מהותית לבריאותם, שכן כל נפילה עלולה להיות גורלית עבורם. זה גם מסביר מדוע אנשים קשישים רבים נוטים ליפול דווקא במהלך אשפוז בבית חולים. ד"ר ליאנרדו פשיה מסביר: "קשישים שמאושפזים מוצאים את עצמם במצב שברירי מאוד וישנים בסביבה לא מוכרת, עם אורות רבים ורעשים שיוצרים אנשים ורופאים סביבם. כשהם קמים מהמיטה מדובר באתגר לא קטן עבורם".  ד"ר ליאנרדו פשיה ממשיך ומסביר שהצבת קשישים בסביבה לא מוכרת שבה הם לא יכולים לישון טוב היא דבר שגוי לעשות עבור החלמתם.
הקשר בין שינה לקויה לאיבוד שיווי משקל: אדם קשיש עם הליכון בבית חולים

לסיכום

כולנו יודעים שחשוב לזכות בשנת לילה טוב בכל יום, אך כעת מובן וברור עד כמה זה חשוב במיוחד עבור קשישים. אם אחד ההורים שלכם מאושפז בבית החולים והוא בגיל מופלג, או שאפילו אתם מוצאים את עצמכם במצב שכזה, עליכם להיות מודעים לכך ולעשות כל מה שאפשר כדי למנוע נפילות באשפוז. גם בבית, או בכל מקום בטוח אחר, ובכל גיל שהוא, חשוב לזכור שאם לא ישנים היטב במהלך הלילה הדבר מוביל לכמה וכמה סיכונים כמו זה שתואר בכתבה הזו. עלינו להיות ערניים לכך ולהתנהל בזהירות, שכן הבריאות שלנו הרבה יותר חשובה מהעובדה שנגיע בזמן לעבודה או לא.
 
מקור התמונות: eflon

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.