maavaron
מיד תועבר לדף המבוקש
print header

יתרונותיה החשובים של הדבשה לבריאותנו ושימושיה השונים

תוצרי לוואי שמופיעים בעת הרתחת תערובת מסוימת במטבח, או במילים אחרות בעת זיקוקה, הם לא דבר שבדרך כלל היינו רוצים לצרוך או להשתמש בו, ולרוב נבחר לשפוך אותם לכיור או לפח ולהתרכז במוצר שאותו אנו מכינים. אך לאחר שתקראו על הדבשה, ייתכן מאוד שתשנו את דעתכם. הדבשה, תוצר הלוואי של זיקוק סוכר או עסיס פירות, היא חומר שרבים מאיתנו נתקלים בו בעת הבישול או בצנצנות בחנויות, אולם רק מעטים מכירים את השימושים השונים שיש לו ואת יתרונותיו הרבים. אין ספק שלאחר שתכירו את כל אלה, תרצו גם אתם להוסיף כפית של דבשה לתפריט היומי שלכם.

 

מהי דבשה וכיצד היא ניתנת להכנה?

 
הדבשה, או בשמה הלועזי מולאסה, היא סירופ סמיך שנוצר בעת תהליך זיקוק קנה סוכר, כאשר כיום מייצרים אותה לא רק מסוכר לבן אלא גם מעסיס פירות שנוצר לאחר הרתחת פירות שונים כמו חרובים, ענבים, תותים, תמרים ועוד. קיימים מספר סוגים עיקריים של דבשה, שקשורים לכמות ההרתחות שעוברים קני הסוכר או הפירות, ותוכלו להכין אותם בבית בעצמכם על ידי הרתחה של קני סוכר או פירות, סינון הנוזל ושימוש בסירופ שנאגר בתחתית הסיר, או להבדיל לרכוש אותן ברשתות המזון. אלה הם 3 סוגי הדבשה העיקריים:
 
1. דבשה בהירה – כפי שמרמז שמה, דבשה זו היא בעלת גוון בהיר מאוד, ולרוב היא מופקת מקני סוכר צעירים. מדובר בדבשה הנוצרת מהרתחה ראשונה של הקנה, והסירופ המתקבל הוא בעל תכולת סוכר גבוהה. 
 
2. דבשה כהה  הדבשה הכהה היא תוצר של הרתחה שנייה, במהלכה חלק מהסוכר מתאדה ולכן היא בעלת טען חמצמץ ופחות מתוק מהדבשה הבהירה. פעמים רבות משמשת דבשה זו לבישול ואפייה, והיא מעניקה לקינוחים מסויימים כמו עוגיות ג'ינג'ר את טעמם הייחודי.
 
3. דבשה שחורה, בלאקסטרפ (Blackstrap)  הסוג השלישי נחשב לסוג הבריא ביותר, והוא זה שנוצר לאחר הרתחה שלישית של הסוכר. דבשה זו מכילה עדיין סוכר, אולם בנוסף לכך גם כמות גדולה של ויטמינים ומינרלים. בשעה שתהליך הרתיחה גורם לסוכר עצמו לאבד חלק גדול מהרכיבים האיכותיים והטובים שבו, כל אלה נותרים בדבשה באופן מרוכז, כך שההרתחה השלישית ממתנת את הטעם הדומיננטי של הסוכר מחד ושומרת על החלקים הטובים והמזינים שלו כמו ברזל, ויטמינים מקבוצת B, מגנזיום וחומרים מזינים אחרים מאידך. בשל כך, דבשה זו היא הכי פחות מתוקה מבין 3 הסוגים, כך שלא תוכלו להשתמש בה כתחליף סוכר בכל מתכון, אולם היא המזינה ביותר.
 

יתרונותיה של הדבשה לבריאותנו

 
לדבשה שלל יתרונות בריאותיים, הן בשימוש פנימי והן בשימוש חיצוני. הדבשה השחורה היא כאמור הבריאה והמועיל ביותר, אולם גם שני הסוגים האחרים הם תחליפים שכדאי לבחור בהם על פני ממתיקים אחרים, ואלה הם היתרונות העיקריים:
 
1. מהווה מקור מצוין לברזל
 
דבשה היא אחד המקורות הטובים ביותר לברזל שאינו מן החי, כאשר ממצאי מחקרים העלו כי כפית אחת של דבשה שחורה מהווה כ-20% מהתצרוכת היומית של ברזל למבוגר. רופאים רבים ממליצים למי שסובל מאנמיה או מהפרעות נוספות הקשורות למחסור בברזל לצרוך בין 1 ל-2 כפיות דבשה שחורה ביום, ואם אינכם נהנים מטעמה של דבשה זו, תוכלו לערבב את הכפית בתוך כוס קפה או תה.
 
2. מומלצת לטיפול במגוון בעיות של נשים
 
תכולת הברזל, המגנזיום, הסידן והאשלגן הגבוהות, הופכות את הדבשה למועילה מאוד עבור נשים שסובלות מכאבי וסת, כמו גם לנשים בהריון הזקוקות לתוספת של ברזל, ויטמינים ומינרלים. אם הינכן בהריון, עקבו אחר רמות הסוכר שלכן והיוועצו עם רופא המשפחה לגבי כמויות הדבשה המדויקות המומלצות עבורכן.
 
3. מסדירה את תהליך העיכול
 
מינרלים כגון סידן, מגנזיום ומנגן, הופכים את הדבשה לממתיק שמסייע באופן טבעי לעיכול בריא יותר. אם אתם סובלים מעצירות או מנפיחות בבטן, תוכלו לערבב כפית של דבשה בכוס מים חמים ולשתות אותה אחת ליום. הדבר מומלץ מאוד גם למי שסובלות מבעיות עיכול לאחר לידה. 
 
4. מחזקת את סיב השערה ומעודדת צמיחת שיער
 
דבשה מכילה נחושת, אשר נחשבת כיעילה מאוד בעידוד צמיחת השיער. צריכת כפית דבשה ליום עשויה לעזור לשפר את צמיחת השיער שלכם, ואף ישנם אנשים שדיווחו שהדבשה סייעה להם בהאטה של הופעת שיער מאפיר כאשר הם צרכו אותה על בסיס קבוע. תוכלו גם להשתמש בה כמסכה, על ידי דילול 1-2 כפיות דבשה במים עד לקבלת תמיסה מימית ועיסוייה אל תוך השיער. לאחר כ-20 דקות שטפו את השיער כרגיל, וכעבור מספר שבועות תוכלו לחוש בשיפור במראה השיער ובהיחלשות הנשירה.
 
5. משמשת כממתיק דל סוכר
 
למרות שדבשה טבעית, בדגש על הדבשה השחורה, איננה מתוקה במיוחד, היא יכולה להוות תחליף לסוכר או לסירופ סוכר בחלק מהמתכונים או המאפים שבהם את וודאי משתמשים. באמצעות חילוף פשוט זה תוכלו להימנע מצריכה עודפת של סוכר לבן פשוט ושל ממתיקים מלאכותיים אחרים, אשר עלולים לגרום לבעיות בריאותיות שונות ולהעלות את הסיכוי שתסבלו ממחלות לב, השמנת יתר וסוכרת. אם אתם חוששים להשתמש בה במתכון שמצריך מתיקות, תוכלו להמיר רק חצי מהכמות המופיעה במתכון ולבדוק האם התוצאה מוצאת חן בעיניכם. את החצי השני תוכלו להמיר בסירופ מייפל, דבש או בכל ממתיק אחר. 
 
6. מעניקה אנרגיה לגוף
 
אם אתם מעוניינים לחוש במיטבכם וזקוקים לתוספת אנרגיה, תוכלו להוסיף כפית דבשה למשקה הבוקר שלכם. הדבשה תמיר את הפחמימות שבגופכם לאנרגיה במהירות, וכן תסייע לייצור אנרגיה על ידי חידוש מאגר הברזל. מחסור בברזל עלול להוביל למצבים המייצרים עייפות ומעכבים את ייצור האנרגיה בגוף, והשילוב בין רמות הברזל הגבוהות בדבשה לצד ריכוז של ויטמין B6, יאפשרו לכם להרגיש הרבה יותר טוב.  
 
7. מסייעת לשמירה על בריאות העצם
 
דבשה מספקת חלק גדול מהמרכיבים המזינים הדרושים לגופנו באופן יומיומי כדי לעזור לשמור על עצמות בריאות וחזקות, ביניהם סידן, אשלגן, מגנזיום, מנגן ונחושת. שמירה על רמות מאוזנות שלהם בגופנו יכולה להפחית את הסיכון ללקות באוסטרואופרוזיס ובמחלות נוספות של העצם באופן משמעותי, וכמו במקרה של ברזל, כפית של דבשה שחורה מהווה כ-20% מהתצרוכת היומית המומלצת למבוגרים של כל אחד מהרכיבים הללו. 
 
8. שומרת על עור פנים רענן ונעים למגע
 
לדבשה יש מקום מכובד בתעשיית טיפולי היופי, ולא בכדי. בדיוק כפי שהיא תורמת למראה שיער בריא יותר, כך היא יכולה להועיל גם לעור הפנים שלכם. כל שעליכם לעשות הוא למהול כף דבשה במעט מאוד מים, על מנת לקבל סירופ במרקם פחות דביק, לעסות אותו על עור הפנים בדומה לסבון, ולאחר מכן לשטוף במים פושרים. הרכיבים שבדבשה יהפכו את העור שלכם לרך ונעים למגע.
 
9. מספקת ויטמינים הדרושים לשמירה על בריאות הלב
 
יתרון חשוב נוסף של הוויטמינים והמינרלים שמכילה הדבשה, הוא יכולתם לשמור על בריאות ותפקוד תקין של הלב, ועל ידי כך להפחית את הסיכון להתקפי לב ומחלות לב וכלי דם. השילוב בין מנגן, מגנזיום, סידן, אשלגן וויטמין B6 עוזר לגוף לפעול באופן תקין בכל הנוגע לתהליך קרישת הדם, כמו גם להילחם בתהליכים המובילים לדלקות, שבץ, לחץ דם נמוך ועוד.

שימושים מומלצים בדבשה במטבח

בנוסף להוספת המולסה למשקאות הבוקר או לכוס המים, תוכלו להשתמש בה גם במגוון דרכים נוספות, הן למאכל והן לטיפול חיצוני:
 
  • מרינדות – שתי כפות של סירופ דבשה הוא תוספת נהדרת להשריית בשר, אשר מוסיפה טעם מתקתק שאינו משתלט על המנה.
  • רטבים – כף או שתיים של סירופ דבשה יכולה לשדרג כל רוטב לסלט או לתיבול מנה עיקרית, בייחוד רטבי ברביקיו.
  • שייקים – אם אתם מכינים שייק ביתי טעים, תוכלו להוסיף כף אחת של דבשה לבלנדר שלכם וליהנות מתוספת חומרים מזינים ללא בעיה. הכמות הזו לרוב אינה משנה את טעמו של השייק, אך תכולתו הופכת לבריאה בן רגע.
  • מאפים – כפי שכבר צוין בכתבה, הטעם העשיר של הדבשה יכול להפוך אותה לממתיק טבעי במתכונים רבים, אך אם אתם מעוניינים בקינוח מתוק במיוחד מומלץ לבחור בדבשה בהירה או לערבב אותה יחד עם ממתיק טבעי נוסף כמו דבש או סירופ מייפל. אם הטעם ימצא חן בעיניכם, תוכלו להגדיל את המינון שלה במתכונים הבאים באופן הדרגתי.

​מקור תמונות: Timothy VollmerAlex ShultzMarshallm animaBadagnani 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל: