header

חמין אוסובוקו

הכי כיף להתעורר בשבת בבוקר לארומה משגעת המגיעה מסיר החמין, במיוחד ביום קר וגשום. יש כאלה שמסוגלים (כנראה בגלל הריח) לאכול את המנה הנפלאה כבר בשעה 7:00, ואפילו לפני, ויש כאלה שמעדיפים להמתין (בקוצר רוח) לשעת הצהריים. לחמין גרסאות רבות ומגוונת, בכל עדה הוא נקרא בשם אחר ובעל אופן הכנה קצת שונה.

המתכון הבא של השף לירוי קפוזה, לעומת המתכונים המסורתיים, מכיל בשר אוסובוקו (נתח מס' 8 עם עצם) לעומת נתח מס' 5 שתמצאו בד"כ במתכונים המסורתיים, האוסובוקו מתאים לבישול ארוך והסבירות שהוא יישאר רך ועסיסי גבוה מאוד, הבשר מוסיף לחמין שומן וטעם מיוחד, כמובן שאפשר לוותר עליו ולהפוך אותו לתבשיל צמחוני/ טבעוני ולהוסיף טופו מוצק במקום.

אוסובוקו

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים חמין אוסובוקו:

הקטניות: מומלץ להשרות במים ומלח את הקטניות והדגנים לילה לפני ההכנה, פעולת ההשריה גורמת להם להתרכך ולהגדיל את נפחם. המים מחלחלים פנימה, פותחים את המעברים וגורמים להם להתרחב, אם תדלגו על שלב זה הם יספגו כמות נוזלים גדולה והחמין עלול לצאת יבש. הוספת המלח עוזרת בריכוך הקליפות, והוספת סודה לשתייה מפחיתה את הגזים בזמן העיכול. אפשר לסדר את הקטניות והדגנים בתחתית הסיר (זאת הדרך האהובה עלי יותר) ואפשר גם בשקיות קוקי שיגרמו לסיר להיות נקי יותר וקל לניקוי.

הביצים: עדיף לבשל את הביצים לפני הכנסתן לסיר, כשמדלגים על שלב זה הן עלולות לא להתבשל מספיק ולהיות מוכנות, ואפילו להיסדק. פעולת הבישול המקדים מסירה מהן את החותמת הוורודה ואת הלכלוך מהקליפות.

חמין אוסובוקו - הרכבת הסיר

הכנת הבשר: עדיף להשתמש בנתחים המתאימים לבישול ארוך כמו כתף/ צוואר/ אסאדו/ אונטריב/ ראש /אוסובוקו.. אפשר לצרוב את הבשר מכל צדדיו לפני הכניסה לסיר על מנת לסגור אותו ולשמר את המיצים שבו, ואפשר גם לוותר על הצריבה ופשוט: לשמן, לתבל ולהוסיף לתבשיל כמו במתכון בהמשך, לבחירתכם. 

תפוחי האדמה: מומלץ לקלף ולחתוך אותם לחצאים או ריבועים גסים, ואפשר גם להוסיף בטטות שמוסיפות מתיקות למנה.

צבע חום: להוספת הצבע ניתן להוסיף שזיפים מיובשים/ תמרים/ סילאן ויש המוסיפים שקיק תה (פחות מומלץ).

תוספות: החלטתם להוסיף קישקע? מעולה! רק אל תשכחו לפני ההוספה לסיר מעל כל הרכיבים לנקוב בו חורים בעזרת מזלג, פחות מתחברים לקישקע? הוסיפו ג'חנונים מעל - אפשר ישירות בתוך הסיר ואפשר גם בשקיות קוקי.

דרכי ההכנה: בסיר נירוסטה איכותי/ ברזל או קדרה עם מכסה על הגז, על פלטת שבת, בתנור אם בחרתם בסיר איכותי דאגו שיהיה עם ידיות מתכת ולא פלסטיק, או בדרך האהובה עלי בסיר בישול איטי.

 

זמן הכנה: 30 דקות
כמות סועדים: 6
רמת קושי: קל
חמין אוסובוקו מקור תמונה: צילום נוי פירסט
רכיבים לחמין:
אוסובוקו - 2, 3 נתחים
תפוחי אדמה - 5 (קלופים חצויים או חתוכים לרבעים)
שעועית לבנה - כוס (שהושרתה לילה במים)
גרגירי חומוס - ½ כוס (שהושרו לילה במים)
שעועית אדומה - ¾ כוס (שהושרתה לילה במים)
חיטה - ½ כוס (שהושרתה לילה במים)
ביצים - 5 (מבושלות, לפי כמות הסועדים )
שיני שום - 5 (קלופות ופרוסות)
מלח - כפית
פפריקה מרוקאית - כפית (אפשר גם רגילה)
כמון - ½ כפית
פלפל שחור - 1 כפית
עגבניות מרוסקות - ½ כוס (לא חובה)
שמן זית - 2 כפות (לתיבול האוסובוקו )
פפריקה - 3/4 כפית (לתיבול האוסובוקו )
סילאן - כף (בשביל הצבע )
אופן הכנת החמין:
  1. משרים את הקטניות בקערה עם מים כמה שעות, במהלך כל הלילה לפני ההכנה, כנ"ל לגבי החיטה. preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  2. קולפים את תפוחי האדמה ופורסים לחצאים או קוביות. preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  3. מבשלים חצי את הביצים הקשות (לא חובה). preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  4. מסדרים בסיר את הקטניות ומעל את תפוחי האדמה והחיטה.
  5. משמנים בנדיבות עם הידיים את נתחי האוסובוקו עם שמן זית, מתבלים עם פפריקה מתוקה, ומניחים בסיר. preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  6. מניחים מעל את הביצים בשלמותן עם הקליפה. preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  7. מערבבים בקערית את התבלינים, שמן זית, פפריקה, כמון, מלח' שום ואת רסק העגבניות. מוסיפים 3 כוסות מים, סילאן ומערבבים היטב.
  8. יוצקים את קערית הנוזלים והתבלינים מעל החמין (אם יש צורך במים נוספים אל תפחדו להוסיף, התבשיל אמור להיות מכוסה, ורק הביצים אמורות לבצבץ) מכסים את הסיר, ומביאים לרתיחה על הגז. preperation מקור תמונה: צילום נוי פירסט
  9. מכניסים לתנור שחומם מראש על 100 מעלות, למשך כל הלילה/ מבשלים על אש בינונית ולאחר הרתיחה מעבירים לפלטת שבת/ מכניסים לתוך סיר בישול איטי - מכוונים לחום הרצוי ומכסים וממתינים למחר.
טיפ השף:
למחרת בבוקר בודקים את מצב החמין: אם יש יותר מידי נוזלים, מסירים את המכסה ומניחים לנוזלים להתאדות תוך כדי בישול, ואם נראה שחסרים נוזלים אל תפחדו להוסיף, אבל השתדלו לא להפריז בכמות הנוזלים.
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
קבל עדכונים על מתכונים חדשים ישירות לתיבת המייל שלך!
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.