print header

כל מה שצריך לדעת על דלקת חריפה בכיס המרה

כיס המרה הוא איבר קטן שממוקם בסמיכות לכבד ועובד עמו כדי לסייע לגוף בתהליך העיכול וכן לספוג מים ומלחים. ביום-יום, כשהוא מתפקד כמו שצריך, אנחנו לא מייחסים לו חשיבות רבה, אך ברגע שנוצרת בו אבן שחוסמת מעברים ופוגמת בפעילותו השוטפת, מתחוללות בגופנו תגובות דלקתיות שמתבטאות בנפיחות, זיהום חיידקי וכאבים עזים בחלל הבטן - והתופעה הזאת, כאשר היא תוקפת אותנו באופן פתאומי, מכונה דלקת חריפה בכיס המרה. לעיתים יכולות להיווצר בכיס המרה בעיות נוספות, שאינן קשורות בהכרח לאבנים שהתפתחו בו, אלא לגורמים אחרים המשבשים את פעולתו. כדי שתוכלו להכיר את הגורמים לדלקת החריפה, התסמינים שלה ודרכי הטיפול בה, וכן את ההפרעות האחרות שעלולות לתקוף את כיס המרה שלנו, ריכזנו עבורכם את כל המידע היקר הזה בכתבה אחת. 

מהם הגורמים והתסמינים של דלקת חריפה בכיס המרה?

הגורמים העיקריים שמובילים להתפתחות של דלקת בכיס המרה הם אבנים שעשויות בדרך כלל מכולסטרול, ולעתים נדירות מסידן ומצבעי מרה, שיוצרות חסימות ומפריעות לפעילותו. הן נוצרות עקב משקעים וחוסר איזון בין ריכוז הכולסטרול, הפוספוליפידים וחומצות המרה שבתוך כיס המרה. יש לציין כי אין קשר בין רמת הכולסטרול בדם לבין היווצרות האבנים, וגם אנשים שנוהגים לצרוך מאכלים עתירים בכולסטרול לא בהכרח יפתחו אבנים בכיס המרה, וככל הנראה הגורם להיווצרותן טמון בעיקר בגנים.
 
כל מה שצריך לדעת על דלקת חריפה בכיס המרה: אבנים בכיס מרה
אחד התסמינים הבולטים של דלקת בכיס המרה הוא כאב חד וחזק (או לחילופין קהה ויציב) במרכז הבטן או בצדה הימני העליון, שלעתים אף מקרין אל אזור הכתף הימנית והגב. אנשים שסובלים מהכאב הזה באופן כרוני (Symptomatic Cholelithiasis) לרוב חווים אותו מדי פעם, בעיקר לאחר אכילת ארוחה שומנית, והוא יכול להימשך לפרק זמן של עד 4 שעות. לעומת זאת, אלה שסובלים מדלקת חריפה בכיס המרה (Acute Cholecystitis) צפויים לחוות את הכאב הזה בפתאומיות ולפרק זמן בלתי ידוע, והדבר לרוב יהיה מלווה בזיהום ונפיחות שדורשים התערבות רפואית. לצד אלה, עלולים להופיע גם תסמינים אחרים, כמו: בחילות, הקאות, חום, עור צהבהב ועוד. אם תרצו להעמיק ולדעת עוד על התסמינים של אבנים בכיס המרה לחצו כאן.

כיצד מאבחנים את הדלקת, מיהן קבוצות הסיכון ומה קורה אם לא מטפלים בזמן?

אם התלוננתם בפני הרופא על התסמינים המובהקים של דלקת חריפה שהוזכרו לעיל (כאבים פתאומיים במרכז הבטן ובצדה הימני העליון), הוא ככל הנראה יחל את הטיפול בביצוע בדיקה פיזית תוך בחינה של ההיסטוריה הרפואית שלכם. כמו כן, סביר להניח כי הוא יורה על ביצוע בדיקת דם כדי לאתר סימנים של דלקת או זיהום. בדיקות נוספות שעשוי לדרוש הרופא במצב כזה הן: אולטרסאונד, בדיקת CT, דימות תהודה מגנטית (MRI), בדיקת חסימה בצינורות המרה (Cholescintigraphy) ובדיקה לאבחון וטיפול במחלות של דרכי המרה והלבלב (ERCP).
 
כל מה שצריך לדעת על דלקת חריפה בכיס המרה: אישה חווה כאבי בטן
בדומה למחלות אחרות, גם בדלקת חריפה בכיס המרה ישנן קבוצות אוכלוסייה ששכיחות הסיכון שלהן לסבול ממנה גבוה יותר מהכלל. בקבוצות אלה ניתן למנות בין היתר:
 
  • נשים (שכיחות של כ-16% לפתח אבנים בכיס המרה, לעומת 8% אצל גברים).
  • אנשים בגילאים המבוגרים.
  • בעלי היסטוריה משפחתית של אבנים בכיס המרה.
  • אנשים הנמצאים בעיצומו של טיפול הורמונלי.
  • החווים שינויי משקל תדירים וקיצוניים.
  • הסובלים מתנגודת לאינסולין, תסמונת מטבולית או סוכרת.
  • הסובלים ממחלות כמו שחמת הכבד או קרוהן.
  • בעלי ערכים גבוהים של טריגליצרידים בדם או רמה נמוכה של כולסטרול טוב (HDL).
כל מה שצריך לדעת על דלקת חריפה בכיס המרה: כדורים
דלקת חריפה בכיס המרה שלא מאובחנת בזמן ומטופלת כראוי עלולה להוביל לכמה בעיות רפואיות שונות. מסקירת מחקרים שנערכה בספטמבר 2021 ופורסמה במרכז הלאומי למידע ביוטכנולוגי (NCBI) בארה"ב, עולה כי הבולטות הן: בילומה (מורסה בחלל הבטן שמכילה מרה), מוגלה, פגיעה בדרכי המרה, בכבד ובמעי הדק, וכן זיהום, דימום ועוד. על כן, ישנה חשיבות גבוהה במיוחד לאבחון מוקדם כאשר מופיעים התסמינים, במיוחד אם אתם נמנים על אחת מקבוצות הסיכון שהוזכרו לעיל.

בעיות נוספות שעלולות לתקוף את כיס המרה

כפי שכבר אמרנו בפתיחה, את כיס המרה שלנו עלולות לתקוף בעיות נוספות מלבד הדלקת החמורה שמקורה באבנים שהתפתחו באיבר. הנה עוד מספר הפרעות נוספות נפוצות שכאלו:

  • דלקת של כיס המרה שאינה נגרמת מאבני מרה - מונח שמתייחס לכאבים בצינור המרה שאינם נובעים מהתפתחות אבנים גלויות שנראות בבדיקה. דלקת שכזו עלולה להתפתח הודות להתרוקנות משובשת של כיס המרה, רגישות יתר של צינור המרה או המעי הדק, או בעקבות אבני מרה שהתפתחו אך הן קטנות מדי מכדי לאבחן אותן בשיקוף. התסמינים של דלקת כזו הם לרוב בטן נפוחה ורכה או התפתחות חום ללא סיבה ידועה.
  • מחלת כבד חסימתית כרונית- זוהי דלקת שמובילה להצטלקות והתכווצות של צינור המרה, ולא נגרמת משום מצב רפואי אחר. הסיבות לה עדיין לא ידועות לחלוטין לרפואה, וההערכה היא כי מדובר במחלה אוטואימונית. התסמינים הקליניים הם צהבת, גרד עז, בעיות של תת תזונה, צואה שומנית ושתן כהה.

מהו הטיפול היעיל ביותר ומהן דרכי המניעה?

אחת הדרכים המוכחות, היעילות והקלאסיות ביותר לטיפול הן בדלקת חמורה והן בשאר המחלות שעלולות לפגוע באיבר הזה הוא ביצוע ניתוח שכולל את כריתת כיס המרה. הליך זה מאופיין בטכניקות כמו לפרוסקופיה שלא דורשות הרבה מעבר לחתך קטן ותפירה. אם המטופל לא יכול לעבור ניתוח שכזה מסיבות כאלה או אחרות, ייתכן גם הליך שידרוש אמצעים פולשניים יותר. חלק מהאנשים שעוברים ניתוח לכריתת כיס המרה (פולשני יותר או פחות) עלולים לסבול מתופעות לוואי כמו שלשולים ונפיחויות לאחר אכילת מאכלים שומניים.
 
כל מה שצריך לדעת על דלקת חריפה בכיס המרה: ניתוח
על אף שזה לעתים נראה כך, כיס המרה הוא אינו איבר חיוני במיוחד לגוף וניתן לחיות חיים מלאים ובריאים גם בלעדיו. עיקר תפקידו הוא לסייע לנו לפרק שומנים עודפים לאחר אכילת ארוחות עתירות בשומן, אך אם הוא מזוהם או שיש בו דלקות שגורמות לכאבים ואפילו לסיבוכים, ההמלצה המקובלת היא להסיר אותו לחלוטין, לטובת בריאותנו. כל מי מאיתנו שכיס המרה שלו עדיין פועל כהלכה ורוצה להבטיח את המשך תפקודו התקין, ודאי ישמח להכיר 7 מזונות מומלצים שיתרמו לבריאות כיס המרה, וכן 2 נוספים שאולי כדאי לשקול להימנע מהם.
 

מקור התמונות: www.scientificanimations.com, Marco Verch Professional Photographer

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.