print header

8 יתרונות בריאותיים של חלב עיזים ומתכון ללאבנה פשוטה וטעימה

כמה פעמים עברתם בסופר מול האזור של מוצרי החלב ותהיתם מה בעצם ההבדל בין חלב פרה לחלב עיזים? היום תגלו את התשובה לכך, שאולי אפילו תגרום לכם לצרוך את המוצרים האלו יותר מבעבר. למה?  לא רק מפני שסוג החלב הזה סמיך וקרמי יותר מסוגים אחרים, אלא גם משום שמבחינות בריאותיות מסוימות הוא מתעלה עליהם וצריכתו מחזקת את הגוף משלל בחינות. אז נכון שיש בו גם יותר קלוריות מחלב פרה ולכן הוא נחשב למשמין יותר, אך אם אתם לא מודאגים ממשקלכם – הוא בהחלט אפשרות שכדאי לכם לפחות לנסות. בכתבה הבאה נציג בפניכם 8 יתרונות בריאותיים של חלב עיזים שהופכים אותו ליותר ויותר פופולרי בשנים האחרונות, ונחתום אותה עם מתכון נהדר ללאבנה פשוטה ומנצחת ממנו. חשוב לציין שכל הנתונים שנציג נכונים ל-100 מ"ל של חלב עיזים, אלא אם נכתב אחרת.

1. מכיל שלל ויטמינים

הן חלב עיזים והן חלב הפרה הנפוץ עשירים בוויטמינים ומינרלים שנחוצים לגופנו. בעוד שבחלב של פרה יש כמות גבוהה יותר של ויטמין B12 וחומצה פולית, בחלב עיזים יש כמות גבוהה יותר של ויטמינים אחרים שנחוצים גם הם לגופכם. למשל ויטמין A, שמצוי בחלב עיזים בכמות הגבוהה פי 4 מאשר בחלב פרה ודרוש לשם שמירה על בריאות העיניים, טיפול בבעיות עור והאטת תהליכי הזדקנות. בנוסף אליו, יש בחלב עיזים ויטמין D, שנחשב למרכיב יחסית קשה להשגה, כשרמתו בגוף עולה לאחר חשיפה לשמש וצריכת מאכלים כמו דגים. יש לו שלל יתרונות בריאותיים כמו חיזוק עצמות הגוף, שיפור מערכת החיסון, הורדת הסיכוי להתפתחות מחלות לב ושפעת והסדרת מצב הרוח. תוכלו למצוא אותו בחלב פרה (1 יב"ל), אך בחלב עיזים הוא נמצא בכמות משמעותית הרבה יותר (51 יב"ל).

2. מכיל כמות גבוהה יותר של סידן

כבר מגיל צעיר אמרו לנו לשתות חלב מכיוון שהוא עשיר בסידן שמחזק את עצמות הגוף. למינרל החשוב הזה יש עוד שלל יתרונות בריאותיים כמו שמירה על בריאות השן, הורדת רמת הכולסטרול בדם והורדת לחץ דם גבוה, ובניגוד לתפיסה הרווחת, גם הפחתת הסיכוי להתפתחות אבני כליה. אתם יכולים להמשיך לשתות לצורך כל אלה חלב פרה, שמכיל 125 מ"ג סידן, או חלב צמחי שכולל ברוב המקרים כמות נמוכה יותר (120 מ"ג בחלב שקדים, 118 מ"ג בחלב אורז ו-20 מ"ג בלבד בחלב סויה). בחלב עיזים כאמור תמצאו לרוב את הכמות הגבוהה ביותר של סידן במשקה ללא תוספות, 134 מ"ג, לכן זהו החלב שכנראה הכי כדאי לצרוך אם המחסור במינרל החיוני הזה מטריד אתכם.
 
יתרונות בריאותיים של חלב עיזים: אב מוזג לבנו חלב

3. מכיל יותר חלבונים קלים לעיכול

רוצים להעלות את רמת החלבונים בגופכם? גם כאן החלב שיספק לכם את הכמות הגבוהה ביותר שלהם, מגיע מעיזים – 3.6 גרם, שהם מעט יותר מהכמות שיש בחלב פרה והרבה יותר ממה שיש בחלב צמחי. החלבונים שבחלב מיוצרים על ידי חומרים בשם מיקרו-פרוטאינים, שקובעים כיצד החלבונים נקרשים בקיבה שלנו. אחד מהמיקרו פרוטאינים האלו נקרא אלפא S1 קזאין, והוא גורם לקרישה מוצקה יותר של חלבונים בקיבה. רמתו של המיקרו-פרוטאין הזה בחלב עיזים נמוכה ב-50% מאשר בחלב המגיע מפרה, ולכן הנזק שנגרם כתוצאה ממנו הוא קטן יותר. בנוסף לכך, חלב עיזים מכיל חלבון אחר שנחשב לקל לעיכול בשם בטא-לאקטובלובולין, והעובדה שהוא נמצא בחלב הזה בכמות הגבוהה פי 3 מאשר בזה של פרה, הופכת את משקה העיזים ליותר מועיל עבורכם. בשל כך, אם אתם מחפשים חלב מן החי שיעשה לכם פחות בעיות בבטן – זה שמגיע מן העיזים הוא מומלץ יותר עבורכם.

4. עוזר בספיגת חומרים מזינים בגוף

כפי שהבנתם עד כה, חלב עיזים מכיל לא מעט מרכיבים שנחוצים לחיזוק גופכם, והוא גם מסייע בספיגת חומרים מזינים ממאכלים אחרים. אלו מכם שמנסים להעלות את רמות הברזל והנחושת בגוף, כנראה כבר יודעים שספיגתם עלולה להיפגע בעקבות צריכת חלב פרה בסמוך למנות המכילות אותם. שניהם נחוצים לגופנו, כאשר לברזל יש שלל תפקידים חשובים כמו הובלת חמצן לתאים שונים בגוף, ונחושת מסייעת לו ביצירת תאי דם אדומים בריאים וביצירת אנרגיה בתאים. בניגוד לחלב פרה, חלב עיזים דווקא מעודד את הגוף לספוג את החומרים החשובים הללו, כך לפי מחקר שנערך באוניברסיטת גרנדה שבספרד. בשל כך, אם צרכתם הרגע מנה הכוללת את המינרלים האלו ומתחשק לכם לשתות קפה או לאכול מנה חלבית, כדאי לכם לשקול להחליף את חלב הפרה שאליו אתם רגילים בעיזים.
יתרונות בריאותיים של חלב עיזים: כדוריות דם אדומות

5. יתכן שלא מעורר אלרגיות הנובעות צריכת חלב

סובלים מאלרגיות לחלב פרה? יתכן שחלב עיזים הוא חלופה ראויה מכיוון שהוא בדרך כלל לא מעורר אותן. ההנחה הזו אוששה במחקר ספרדי שבו נמצא כי 1 מתוך 4 תינוקות שהיו אלרגיים לחלב פרה, לא חוו את אותן תופעות שליליות לאחר צריכת חלב עיזים. אם אתם סובלים מבעיות שכאלו ביחס לחלב פרה, כדאי לכם קודם כל להתייעץ עם הרופא שלכם לגבי עריכת בדיקות לאלרגיה לחלב עיזים. חשוב להדגיש – לא מומלץ להתחיל לצרוך חלב מסוג זה באופן קבוע ובכמויות גדולות על דעת עצמכם לפני שאתם מוודאים זאת מול רופא.

6. מסייע לשמור על רמות כולסטרול תקינות

לא מעט אנשים סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול "רע", הלוא הוא LDL, שעלולות לגרום לעלייה בלחץ הדם ולסכן את הבריאות. אם זהו המצב גם אצלכם, כדאי שתדעו שצריכת חלב עיזים עשויה לעזור בהורדת רמות הכולסטרול בעורקים ובכיס המרה, כמו גם ברמות של הטריגליצרידים בגוף שעליהן נדבר בהמשך, כך לפי מחקר מרתק משנת 2005. בשל כך, מומלץ להחליף את חלב הפרה בזה של עיזים, כך תשמרו על רמות כולסטרול מאוזנות ועל בריאותכם. מחפשים עוד דרכים להוריד את הכולסטרול בגוף? נסו את אלו שמופיעות בכתבה הבאה.
יתרונות בריאותיים של חלב עיזים: כוסות וצנצנות חלב עיזים ולידן כפית

7. נחשב ליותר קל לעיכול

בסעיף מספר 3 דיברנו על עיכול בהקשר של חלבונים, וכעת נציג אותו באופן כללי. וודאי שמעתם בעבר על הלקטוז, סוכר חלב שרבים מתקשים לעכל – בעיקר ככל שהם מתבגרים. אז אמנם ניתן למצוא אותו גם בחלב עיזים, אך במינון הנמוך בכ-12% לכוס מזה שיש בכמות זהה של חלב פרה. כמות הלקטוז אף הולכת ויורדת בזמן תהליך העיבוד של חלב עיזים ליוגורט, ולכן אלו הרגישים לחומר הזה, מעדיפים בדרך כלל מוצרי חלב עיזים שכאלו. בנוסף, בכל הקשור לבריאות מערכת העיכול, יש בחלב עיזים פחמימות שנחשבות ל"פרוביוטיות" ומזינות את החיידקים הידידותיים שנמצאים במעיים שלנו. קוראים להן אוליגוסכרידים והן אותן פחמימות שניתן למצוא בחלב אם המשפרות את תהליך העיכול של תינוקות.

8. מכיל יותר שומן שבריא לגוף

כפי שכתבנו מעלה, חלב עיזים מכיל יותר קלוריות ושומנים מסוגי החלב האחרים, לכן הוא פחות מומלץ לאלו מכם המעוניינים לרדת במשקל. אך יחד עם זאת, כדאי לחשוב פעמיים לפני שפוסלים אותו לחלוטין מהסיבה הזאת, מכיוון שהשומנים שיש בו קלים יותר לעיכול בגופנו. יש לכך שתי סיבות, כאשר הראשונה היא גודלן של כדוריות השומן, שהוא קטן מאלו שיש בחלב פרה ולכן עדיף יותר לגופנו, ו"שיתוף הפעולה" היעיל שלהן עם אנזים לעיכול שומן שנמצא בלבלב. בנוסף לכך, ניתן למצוא בחלב עיזים כמות גבוהה יותר של חומצות שומן קצרות ובינוניות כמו אלו שיש בטריגליצרידים (צורת אחסון האנרגיה העיקרית בגוף), מה שמסייע להם להתעכל במהירות רבה יותר ובכך לספק לגוף יותר אנרגיה.

מתכון ללאבנה מיוגורט עיזים

אחת הדרכים היצירתיות והטעימות יותר ליהנות מיתרונותיו של חלב העיזים, היא להכין לאבנה מהיוגורט שלו. כך תוכלו לעשות זאת בקלות ובעצמכם.
יתרונות בריאותיים של חלב עיזים: לאבנה

מרכיבים:

  • יוגורט עיזים – 900 גרם
  • מלח – מעט
  • שמן זית – לקישוט
  • זעתר – לקישוט, אפשר להשתמש בתבלינים מועדפים אחרים

הוראות הכנה:

  • הניחו נפה או מסננת דקה על סיר גדול, ורפדו אותה בבד גבינה או בשתי מגבות נייר שמונחות זו על גבי זו.
  • הכניסו לנפה את כל היוגורט וסגרו את הריפוד שבחרתם להשתמש בו.
  • השאירו את היוגורט בטמפרטורת החדר למשך כשעתיים – ככל שתשאירו ליותר זמן, כך היוגורט יתמצק יותר.
  • בתום הזמן, שפכו את כל הנוזלים שנאגרו בסיר והכניסו את היוגורט לקירור במקרר.
  • לפני ההגשה, העבירו לקערה או לצלחת את הכמות הרצויה של הלאבנה שקיבלתם, זלפו מעליה שמן ופזרו בנדיבות זעתר או כל תבלין אחר שאתם חושבים שיתאים. שיהיה בתיאבון!

מקור התמונות: cookinglight

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.