print header

שאלות ותשובות על לחץ דם נמוך

כולנו יודעים שלחץ דם גבוה הוא מסוכן ועלול להוביל לשלל מחלות וסיבוכים בריאותיים. אך האם אתם יודעים משהו על המצב ההפוך, כשלחץ הדם יורד? הנה שאלות ותשובות שכדאי להכיר ולדעת, מתי הכל בסדר ומתי צריך להתחיל לדאוג.

 

מהו לחץ דם תקין?
כשהלב פועם, הוא דוחף את הדם דרך העורקים והורידים. כיוון שהלב פועם בהפסקות קצובות, לחץ מתחלק לשניים: בזמן פעימה, סיסטולי ובזמן מנוחה דיאסטולי. לכן בכל מדידת לחץ דם מופיעים שני מספרים. לחץ דם תקין הוא 120/80, כלומר בזמן פעימה 120 ובזמן מנוחה 80.

מהו מצב של לחץ דם נמוך?
כשהדם זורם בלחץ נמוך בעורקים, זה אומר שלגוף יש בעיה להוביל כמות מספיקה של חמצן לכלל האיברים בגוף, ובכלל זה לאיברים חיוניים כמו המוח, הלב, או הכליות. בהיעדר מספיק חמצן, לא רק שהאיבר לא ממלא את תפקידו כראוי, אלא הוא נפגע בצורה בלתי הפיכה. המצב הזה מתרחש או כאשר אין מספיק נפח של דם המוזרם, או כאשר כלי הדם מתרחבים מסיבה מסויימת ואז אותה כמות של דם צריכה למלא חלל גדול יותר. תת לחץ דם הוא מצב בו הערך הסיסטולי נמוך מ-90 והדיאסטולי נמוך מ-60.

כיצד הגוף שומר על לחץ דם תקין?
לגוף יש חיישנים בתוך כלי הדם אשר מסוגלים לפענח את לחץ הדם ולשלוח אותו עצביים ללב, לכליות ולכי הדם, על מנת שיבצעו התאמות ושינויים על מנת לווסת את לחץ הדם: הם יגרמו ללב להוציא יותר או פחות דם, לעורקים להתרחב או להתכווץ וכליות לייצר יותר או פחות שתן, שמושך את הנוזלים מהדם. שילוב של המנגנונים הללו ועוד כמה תהליכים בגוף, מסייעים לשמור על רמת לחץ דם תקינה ויציבה בגוף שלנו.

האם לחץ דם נמוך מסוכן?
התשובה כאן היא מורכבת וחשוב להיות מסוייגים וזהירים. מצד אחד, לחץ דם נמוך מקטין את הסיכון לשבץ, מחלות לב ומחלות כליות. לחץ דם נמוך הוא מאפיין של ספורטאים, אנשים בעלי משקל אידיאלי ואנשים שאינם מעשנים. מצד שני, לחץ דם נמוך מדי יכול לגרום לנזק בלתי הפיך לאיברים בגוף, על ידי מניעה של חמצן מלהגיע אליהם. בדרך כלל, לחץ דם נמוך בגיל מבוגר הוא לא סימן לכושר טוב, אלא לבעיה בריאותית.

איך נדע אם אנו סובלים מלחץ דם נמוך?
לחץ דם שנובע כתוצאה מבעיה בריאותית ולא כתוצאה מכושר, יגרום לתחושת סחרור, חוסר יציבות וריחוף, תחושות הנובעות ממחסור של דם במוח. כמו כן, יכולים להתווסף גם ראייה מטושטשת, חולשה, בלבול ובחילה. איברים נוספים עשויים להיפגע ולעורר סימפטומים כמו כאב חזה, קוצר נשימה, עור קר ולח ואף מצבים של עילפון ואבדן הכרה.

מה גורם ללחץ דם נמוך?
בגדול, כל מצב של ירידה בנפח הדם תגרום לירידה בלחץ הדם ובכלל זה דימום והתייבשות. ישנן תרופות מסוימות שתופעות הלוואי שלהן כרוכות בין היתר בהורדת לחץ הדם. אולם בעוד אלה מצבים זמניים ומשתנים, ישנם גם מצבים בהם לחץ הדם הנמוך הוא קבוע ונובע מבעיות קבועות כמו מום בלב, אי ספיקת לב ועוד. גורם נוסף ומהותי ללחץ דם הוא מערכת העצבים. במצבים של גירוי יתר בעצב הואגוס שבמוח, כלי הדם מתרחבים, לא מגיע מספיק דם ללב וחלה צניחה פתאומית בלחץ הדם. אנו רואים ביטוי לתופעה זו כאשר אנשים מתעלפים למראה דם, או כתוצאה מכאבים חזקים. עוד אפשרות הקשורה למערכת העצבים היא פגיעה בעמוד השדרה, אז נחסם מעבר האדרנלין אל כלי הדם, המתח בהם נופל ויחד איתו גם לחץ הדם.

מה קורה במצב של הרעלת דם?
ישנו מצב רפואי בו בקטריה או פטריה חודרות למערכת הדם, דרך הריאות, שלפוחית השתן או איברי הבטן. זיהום כזה שלא מקבל טיפול בזמן יכול לחדור למערכת הדם ולשחרר שם רעלים שגורמים ללחץ דם נמוך מאוד ומסכן חיים, המלווה בנזק לאיברים שונים.

האם לחץ דם נמוך יכול לגרום למוות?
התשובה היא כן. הלם אנאפילקטי הוא מצב של תגובה אלרגית חריפה אשר מורידה את לחץ הדם בצורה דרסטית, עד כי חמצן לא מגיע לאיברים בכמות המאפשרת חיים. כך קורה שאנשים מאבדים את חייהם כתוצאה מרגישות יתרה לבוטנים, עקיצות דבורים או גורמים נוספים.

איך מטפלים בלחץ דם נמוך?
ובכן, התשובה משתנה בהתאם לגורם. אם הבעיה נובעת כתוצאה מתרופות, אז הרופא יצטרך להוריד במינון. אם ישנו דימום, כמובן שעצירתו ומתן מנות דם יהיו הפיתרון, מה שנכון גם לגבי התייבשות. אם המצב נובע כתוצאה מבעיה עצבית זמנית, כמו מראה של דם למשל, יש להיזהר לא להיפגע מנפילה ולהמתין שלחץ הדם יחזור לקדמותו. אם קיימת בעיה שאינכם יודעים מה הגורמים לה, יש להתקשר לגורם רפואי בהקדם האפשרי.

תמונות: freedigitalphotos.net - cooldesign,Ambro
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
המשך עם: Google
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.