print header

מחקר חדש חשף: זה הקשר בין עטיית מסכות פנים לבין מצב הרוח שלנו

שנת 2020 היית גם שנת "נשף המסכות" – מגפת הקורונה שהתפשטה בעולם כולו ושינתה את החיים של כולנו הביאה את מסכות הפנים אל קדמת הבמה ואל המרחב הציבורי. אם פעם היינו רגילים לראות רק רופאים ואנשי צוות רפואי מסתובבים איתן בזמן מילוי תפקידם, ורק פה ושם היינו פוגשים אנשים שעוטים אותן ברחוב מחשש לזיהום אוויר – היום המרחב הציבורי כולו התמלא במסכות, מן הרגע שבו זו הפכה להנחיה מחייבת של משרד הבריאות במטרה להילחם בהתפשטות הקורונה.

עטיית מסכות אמנם מסייעת בצמצום הסיכון להעברת נגיפי הקורונה מאדם לאדם, על ידי כך שהיא חוסמת את אותו רסס טיפתי הנושא אותם ונוצר כשאדם מתעטש, משתעל מדבר או אף נושם בחלל ציבורי – אך יש גם רבים שמתלוננים כי היא איננה נוחה, מפריעה לנשימה, לא מאפשרת לראות את פניו של אדם וגם מזיקה לעור הפנים. אז הדעות בנוגע אליה הן לכאן או לשם והשאלה הנשאלת בנקודה הזו היא: האם יש לפעולת עטיית המסכה, על כל השלכותיה הללו, קשר למצב ולהלך הרוח הנפשי שלנו? האם הן פוגמות באורח החיים הכללי שלנו ובתחושותינו החיוביות או שההיפך הוא דווקא הנכון? תוצאותיו של מחקר חדש ורחב היקף שנעשה באוניברסיטת אדינבורו שבסקוטלנד שהתפרסמו בדצמבר 2020, חושפות תשובה מעניינת מאוד לכך.

מחקר על עטיית מסיכות פנים: אנשים עם מסכות פנים

תהליך המחקר ותוצאותיו

המחקר המרתק הזה נהגה ונעשה תוך  תקופה קצרה, בין החודשים אפריל לאוקטובר 2020. במסגרתו, גייסו החוקרים 11,000 נחקרים מכל רחבי בריטניה, שמילאו שאלון שחובר על ידי אנשי אוניברסיטת אדינבורו, וניסה למדוד ולהבין את השפעות מגפת הקורונה על הבריאות ותחושת הרווחה של תושבי הממלכה. לאחר שהמידע נאסף, החוקרים שיקללו את הנתונים לכדי תוצאות המצביעות על מצב בריאותם הנפשי של עשרות אלפי המשתתפים בסקר, דבר שבהחלט יכול להצביע על המגמה הכללית בחברה.

החוקרים מצאו כי לאלו שנענו לקריאה לעטות מסכת פנים במרחב הציבורי ועושים זאת באופן קבוע, ישנה בריאות נפשית טובה יותר מאלו שלא עושים זאת, ובמקביל לא נמצא קשר בין עטיית מסכת פנים לבין הרעה במצב הנפשי או מצב נפשי רעוע. תוצאות המחקר העלו כי הסיכוי לחוש בחרדה היה נמוך יותר ב-58% אצל אלו שעטו מסכה, וכמו כן נמצא שהשכיחות של הופעת תסמיני דיכאון הייתה נמוכה יותר ב-25% אצל אלו שעטו מסכה רוב הזמן כשהם שהו במרחב הציבורי. בנוסף, גם הסיכון להתפתחות תחושת בדידות היה נמוך יותר ב-67% אצל אלו שדאגו להסתובב עם המסכה עליהם כל הזמן.

מחקר על עטיית מסיכות פנים: אנשים עם מסיכות פנים מסמנים X בידיהם

אז נכון, עטיית מסכה יכולה להתפרש בצורה שלילית על ידי אחרים. עם זאת, כל הממצאים האלו חושפים את הצד האחר של ההסתכלות שלנו על התנהגות ממושמעת, שלעיתים נתפסת כצייתנית וכנועה, אך בימי מגפת הקורונה נתפסת על ידי הרוב כחיוביות – וזה ללא קשר לשאלה האם אי נוחות מעטיית מסכה גורמת לפגיעה כלשהי ברווחת החיים או בבריאות הנפשית.

החוקרים מדגישים כמובן שעטיית מסכה לבדה וכשלעצמה היא לא תנאי מספק למניעת הידבקות בנגיף. כך למשל, נמצא במסגרת מחקר שנעשה בדנמרק כי היענות והקשבה להנחיות לפעולות מניעה נוספות כגון שטיפת ידיים קבועה, הקפדה על כללי ריחוק חברתי נאותים והימנעות מהתקהלות, גם הם גורמים משמעותיים בעצירת הקורונה שמומלץ ליישם יחד עם עטיית המסכה.

מחקר על עטיית מסיכות פנים: אדם שוטף את ידיו

סיכום ומסקנות

כדאי לשים לב לעובדה שהמתאם שנמצא במחקר הזה, בין עטיית מסכה לבין תחושת רווחה נפשית, הוא לא קשר סיבתי – כלומר שלא ניתן בהכרח לקבוע כי הפעולה עצמה גורמת לאושר. יחד עם זאת, המחקר החדש הזה כן מספק לנו נתונים מעניינים שמאתגרים את ההנחה שהעלו גורמים מסוימים, לפיה עטיית מסכות עלולה להשפיע באופן שלילי על הבריאות הנפשית ועל רווחת החיים של אנשים – ומראה לנו שהאמת כנראה הפוכה לחלוטין.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.