print header

חלבון הקולגן - הכירו את אחד החלבונים החשובים בגוף ואת תפקידיו

רבים מאיתנו מכירים את חלבון הקולגן בהקשר לטיפולים קוסמטיים כאלו ואחרים שגורמים להחלקת קמטים, אך לא מעבר לכך. למרות נפלאות הקולגן בטיפולים מסוג זה, הגיע הזמן שתתוודעו לעומק לחלבון החיוני הזה ולכמה מהתפקידים החשובים שלו בגוף שתורמים לבריאות כללית טובה ולקיום של מגוון הליכים חיוניים. כדי שתוכלו ליהנות מהיתרונות הללו, תוכלו להכיר גם מתכון מיוחד שיאפשר לכם להכניס לגופכם את הקולגן החיוני שיחדיר בכם רוח נעורים, יחזק את עצמותיכם ויעניק לעורכם מראה רענן.
 
תפקידי חלבון הקולגן: tאיור של קולגן ברקמת עור
 

מהו קולגן?

על מנת שתוכלו להבין את חשיבותו של הקולגן, עליכם לדעת תחילה מהו בדיוק וכיצד הוא פועל בגופנו. מבחינה כימית, הקולגן הוא החלבון השכיח ביותר המיוצר בגוף האדם והוא מהווה 6% ממשקלנו ובין 25%-35% מכלל החלבונים בגוף. ליתר דיוק, גופנו מורכב מ-30% חלבונים כשהקולגן מהווה כש-90% מהם. בהגדרתו, הקולגן הוא חלבון מבני שמצוי במגוון אזורים בגוף ונועד לשמור על חוזקם וגם גמישותם. הקולגן הוא חלבון קשיח וחזק, אך חלבון האלסטין שמצומד אליו מאפשר לו לנוע כאשר יש צורך בכך. 
 
לכן, ניתן למצוא אותו ברקמות שונות, דוגמת הריאות, אבי העורקים וכלי דם אחרים שצריכים לשמור על גמישות כדי לאפשר לדם לזרום דרכם. בנוסף לכך, הקולגן מצוי ברקמות חיבור כמו עצמות, גידים ועוד, והוא בעצם ה"דבק" שמחזיק את התאים של האיברים הללו צמודים זה לזה. ככל שעוברות השנים, גופנו מייצר פחות ופחות קולגן, ולאחר גילאים 25-30, גופנו מייצר 1% פחות ממנו בכל שנה. ישנן גורמים נוספים כמו צריכת סוכר עודפת, לחץ ועישון שגורמים לירידה בייצור הקולגן, לכן חשוב לצרוך אותו ממקורות חיצוניים כדי לשמור על הגוף שלנו במצב טוב ככל האפשר.
תפקידי חלבון הקולגן: איור תלת ממדי של פריט גמיש

6 תפקידים מרכזיים של חלבון הקולגן בגוף האדם:

לקולגן יש מגוון תפקידים מרכזיים בגוף שהופכים אותו לבעל משמעות, והם בהחלט משמעותיים יותר מאשר שמירה על מראה עור מתוח בלבד:

1. מסייע בשיקום שרירים לאחר אימון או פציעה

בעת אימון או לאחר פציעה, תאי השרירים מתפרקים מעט וחשוב להשיב אותם למצבם או למנוע פגיעה משמעותית בהם. כמויות תקינות של קולגן בגוף נותנות לשרירים ולגידים את הגמישות הנחוצה להם וכפועל יוצא גם את יכולת השיקום שלהם לאחר אימון. מעבר לכך, הקולגן מאפשר לשרירים להשתקם לאחר פציעות כאלו ואחרות, ולכן חשוב לשמור על הכמויות שלו בגבולות התקינים של הגוף.

2. משחרר שומן מדפנות עורקים

שומן שמצטבר בעורקים בגלל תזונה לקויה או גורמים אחרים מביא להצרה שלהם ולהפרעה בזרימת דם תקינה. השילוב הזה הוא מסוכן וגורם למחלות לב שונות ולמצבים חמורים כמו מפרצות ושבץ, ולכן חשוב שהעורקים יעברו "ניקוי" מדי פעם. חלבון הקולגן לוקח חלק בעבודה הזו, והוא מאפשר להסיר, לפחות באופן חלקי, שומן ששקע בדפנות עורקים.
תפקידי חלבון הקולגן: תאי דם זורמים בכלי דם
 

3. מגביר ייצור של אנרגיה תאית

כאשר אנו מרגישים עייפות גופנית כללית, זה אומר פעמים רבות שהתאים בגופנו עייפים גם הם ולא מייצרים אנרגיה בכמויות הנדרשות. חלבון הקולגן עוזר לתת לתאי הגוף את האנרגיה שהם צריכים כדי שיתגברו על העייפות שלהם וייצרו את האנרגיה שאנו זקוקים לה.

4. לוקח חלק בבניית גדילי דנ"א

חלק מתהליך ההזדקנות כרוך בהאטה של תהליך שכפול גדילי הדנ"א בגופנו שאחראיים לייצור חלבונים שונים. חלבון הקולגן עוזר לשפר את בניית גדילי הדנ"א כך שהם יכולים לבצע את תפקידם על הצד הטוב ביותר, ולמנוע תסמינים של הזדקנות שכוללים מגוון תופעות שהן לא תמיד נעימות.
תפקידי חלבון הקולגן: איור של דמות אוחזת בגדיל דנ"א

5. מסייע בתיקון נזקים במערכת העיכול ותסמונת המעי הדליף

כדי ליהנות מבריאות איתנה, חשוב לשמור על מצבה של מערכת העיכול כדי שתפרק ותעביר לגוף את הרכיבים החיוניים לו. אצל רבים מאיתנו יש בעיות במערכת העיכול שנגרמות משלל סיבות, כשאחת הבעיות הללו היא תסמונת המעי הדליף. במצב הזה ישנו נזק לתאי דופן המעי שכבר לא נדבקים זה לזה, מה שגורם לדליפה של חומרים אל תוך מחזור הדם. קולגן מסייע לתקן את החורים הללו ובעיות אחרות במערכת העיכול, כך שהוא בעצם אחראי לבריאות של כלל גופנו שמתחילה בקיבה.
 

6. מסייע במניעת ירידה בצפיפות העצם (אוסטאופניה)

אוסטאופניה היא שלב מקדים למחלת האוסטיאופורוזיס שגורמת להיחלשות העצמות ככל שעובר הזמן. לפי מומחים, צריכה של מאכלים המכילים קולגן עוזרת למנוע את הבעיה הזו ובכך לחזק את העצמות שלכם גם בחלוף השנים. פירוש הדבר הוא שתוכלו להישאר פעילים גם בגילאים בוגרים יותר ולהאט את המצב הגופני הזה שתוקף אנשים מבוגרים רבים, ובעיקר נשים.
תפקידי חלבון הקולגן: צילום רנטגן של עצמות

כיצד תצטרכו קולגן ביום יום?

כיום יש מגוון קרמים וטיפולים אשר כוללים קולגן שחודר לעור ומשקם אותו, אך זוהי רק אפשרות אחת לצרוך אותו. האפשרות השנייה היא אכילת ציר עצמות שניתן להכין בקלות בביתכם על בסיס יומי או מספר פעמים בשבוע. עצמות של עופות, בקר וחיות אחרות מכילות כמויות גדולות של קולגן שניתן לשחרר אותו על ידי חימום העצמות, כמו שעושים בהכנת ציר. המתכון שלפניכם ילמד אתכם להכין ציר עצמות בריא, עשיר ומזין שימלא את גופכם בוויטמינים, מינרלים והכי חשוב – בקולגן שאחראי לתהליכים חשובים רבים. 

מתכון לציר עצמות עוף עשיר:

רכיבים:
  • 900 גרם עצמות עוף (ניתן להשתמש בעצמות שנשארו לאחר אכילת עוף צלוי, או לבקש מהקצב שיביא לכם)
  • ¼ כוס חומץ תפוחים
  • 2 גזרים, קצוצים
  • 1 בצל, קצוץ
  • 2 גבעולי סלרי, קצוצים
  • 1 שורש פטרוזיליה, חתוך לרבעים
  • עשבי תיבול לפי הטעם
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • מים מסוננים בכמות מספקת לכיסוי הרכיבים
תפקידי חלבון הקולגן: קערה של ציר עם כפית בתוכה

אופן ההכנה:

1. חממו את התנור ל-180 מעלות, רפדו תבנית בנייר אפייה והניחו עליה את העצמות. הכניסו את התבנית לתנור וצלו את העצמות עד שהן ישחימו קלות.

2. הכניסו את העצמות שהשחימו לסיר גדול וכסו אותן במים בגובה של 3-5 ס"מ מעל העצמות.

3. הוסיפו לסיר חומץ תפוחים, ערבבו והניחו את הסיר בצד למשך 30 דקות (ללא חימום).

4. הוסיפו לסיר גזרים, בצל, סלרי, שורש פטרוזיליה, עשבי תיבול ומלח ופלפל והניחו אותו על להבה גבוהה.

5. לאחר שהמים יתחילו לבעבע, הנמיכו את הלהבה וכסו את הסיר.

6. בשלו את הציר במשך 4 שעות, והסירו קצף או רכיבים אחרים שמצטברים בחלקו העליון. הוסיפו מדי פעם מים אם הם מתמעטים יותר מדי. 

7. המשיכו לבשל את הציר על להבה נמוכה במשך 8-24 שעות. לאחר סיום הבישול, סננו את הנוזלים, העבירו את הציר לצנצנות ואחסנו במקרר לצריכה עתידית. 

ואפשר גם לרכוש אבקת קולגן איכותית מחלבון דגים במבצע מיוחד של 1+1 - לפרטים נוספים לחצו כאן >>

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.