print header

שימושים מפתיעים שכדאי להכיר לקליפות תפוחי אדמה

תפוח האדמה הוא אחד הירקות הנפוצים והאהובים ביותר בעולם ובארץ, כאשר כמעט שאין מטבח בישראל שלא מחזיק אותו באופן קבוע. בזכות טעמו הניטרלי והמרקם הגמיש שלו, אפשר להכין ממנו אינספור מנות; מתבשילים מסורתיים ועד צ’יפס מהיר, מפירה רך ועד פשטידות עשירות. אך כמעט תמיד, השלב הראשון הוא לקלף את הקליפה ולזרוק אותה ישירות לפח. הרי מה כבר אפשר לעשות איתה? היום אתם עומדים לגלות שדווקא החלק הזה, שנחשב בעיני רבים ל"פסולת", טומן בחובו אוצרות בריאותיים וטיפוחיים. לא רק שהוא עשיר בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים, אלא שניתן לנצל אותו גם לטיפוח העור והשיער, לריפוי טבעי ואפילו לאיזון רמות הסוכר. אז רגע לפני שאתם נפטרים מהקליפות של תפוח האדמה וזורקים אותן לפח, הנה 7 סיבות טובות לתת להן צ’אנס נוסף.

1. מלאות בערכים תזונתיים

יתרונות ושימושים לקליפות תפוחי אדמה: תפוח אדמה וקליפות
קליפת תפוח האדמה היא למעשה "מעטפת ההגנה" שלו שבה מרוכזים חומרים חיוניים רבים שנעלמים מהתזונה שלנו כשאנו מסירים אותה. בקליפה יש כמות מרשימה של ויטמין C, סיבים תזונתיים, ברזל, מגנזיום ואשלגן – מינרלים שתורמים לבריאות הלב, מערכת החיסון והעצמות. בנוסף, היא מספקת כמות יפה של חומצה פולית, נחושת ומנגן – רכיבים שאחראים על ייצור אנרגיה ועל תהליכים ביוכימיים חשובים בגוף. לפיכך, שילוב הקליפה במנות שלכם יכול להפוך כל תפוח אדמה למזין יותר.

2. בריאות ללב וללחץ הדם

אשלגן, מגנזיום וסידן – שלושה מינרלים חשובים המצויים בקליפת תפוחי אדמה – ידועים ביכולתם לווסת לחץ דם ולשמור על בריאות הלב. באתר Harvard Medical School אף מציינים שאכילה קבועה של מזונות עשירים באשלגן תורמת להפחתת הסיכון לשבץ מוחי. מעבר לכך, בקליפה יש חומצות נוגדות חמצון כמו חומצה כלורוגנית וחומצה גאלית, שמנטרלות רדיקלים חופשיים ומונעות נזק חמצוני לכלי הדם. נזק כזה עלול להוביל לטרשת עורקים, מחלות לב ולדלקות כרוניות. צריכת קליפות תפוח אדמה, למשל בעזרת אפייה ואכילה עם הקליפה, יכולה להפוך את ירק השורש הפשוט למזון ששומר על מערכת הלב וכלי הדם.

3. מסייעות בריפוי פצעים

יתרונות ושימושים לקליפות תפוחי אדמה: קליפות תפוח אדמה
בקליפות תפוחי אדמה יש תרכובות טבעיות כמו טרפנים ופלאבונואידים, שמונעות התרבות של חיידקים ופטריות. במחקרים שונים נמצא כי שימוש בקליפות על פצעים שטחיים מסייע לזרז את תהליך ההחלמה, בין היתר משום שהן שומרות על לחות העור ותומכות בצמיחה מחודשת של רקמות. בבתי חולים בהודו ואפריקה אף נעשה שימוש בקליפות שכאלה כחבישה זמינה וזולה לפצעים – עם הצלחות לא מבוטלות. זהו פתרון פשוט, נגיש וזול, שיכול לשמש במצבי חירום כשאין תחבושת רפואית בהישג יד.

4. צבע טבעי לשיער

מי שנמאס לו משימוש בצבעי שיער כימיים ישמח לגלות שקליפות תפוחי אדמה יכולות להוות תחליף טבעי, אקולוגי ולא מזיק. בזכות שילוב של מינרלים כמו נחושת, ברזל ואבץ, ניתן להרתיח קליפות במים ולהשתמש בנוזל שהתקבל כתכשיר פשוט לשיער שמעניק לו גוון כהה יותר. מעבר לכך, השטיפה מזינה את השיער, מחזקת את סיב השערה ומעניקה ברק עדין. השימוש אמנם דורש התמדה – אך עבור מי שמחפש חלופה עדינה ובריאה לצבעי השיער, זו בהחלט אפשרות שכדאי לשקול. להסבר מפורט על השימוש בקליפות תפוחי אדמה כצבע לשיער, לחצו כאן.

5. הבהרת כתמים ועיגולים כהים

נוגדי חמצון וחומרים פנוליים המצויים בקליפות תפוחי אדמה פועלים גם כמעין "מגן עור" טבעי. הם מסוגלים להפחית את עוצמת הכתמים הכהים על הפנים ואף להבהיר עיגולים כהים מתחת לעיניים. הדרך הכי פשוטה לעשות זאת היא לקחת קליפה טרייה ולשפשף בעדינות את האזור הרצוי במשך מספר דקות. אפשרות אחרת היא לטחון את הקליפות למשחה עדינה ולמרוח מדי יום על כתמים נקודתיים. השפעה ניכרת עשויה להופיע כבר אחרי שלושה שבועות של שימוש קבוע – פתרון טבעי וזול בהשוואה לקרמים יקרים.

6. השפעה אנטי-דלקתית ונוגדת אלרגיה

יתרונות ושימושים לקליפות תפוחי אדמה: קליפות תפוח אדמה
קליפות תפוחי אדמה מכילות פלבונואיד עוצמתי בשם קוורצטין. מחקרים הראו כי חומר זה מסייע בהפחתת דלקות, חיזוק מערכת החיסון ואפילו הקלה על תסמיני אסתמה ואלרגיות. במחקר מ-2016 שפורסם בכתב העת Molecules, נמצא שקוורצטין עשוי להקל על נזלת אלרגית ותגובות אלרגיות חריפות, ואף הוצע כבסיס לפיתוח תרופות ניסיוניות. עבור כל מי שחווה בעיות שכאלה, כדאי לדעת שמשהו פשוט וזול כמו קליפת תפוח אדמה עשוי להפוך לכלי עזר משמעותי בהתמודדות.

7. מסייעות באיזון רמות סוכר

אנשים המתמודדים עם סוכרת יכולים להפיק תועלת מיוחדת מהקליפות של תפוחי אדמה. מחקרים הראו כי הסיבים והפוליפנולים המצויים בהן תורמים לאיזון רמות הסוכר בדם, מגנים על הכבד והכליות מפני נזקי רדיקלים חופשיים ומשפרים את תפקודם. שימוש קבוע – למשל הוספה של אבקת קליפות לתפריט במשך ארבעה שבועות – נמצא כמסייע בהורדת רמות גלוקוז ובהפחתת עומס חמצוני. מדובר בדרך טבעית נוספת לתמוך בגוף לצד התזונה והטיפול הרפואי הנחוצים לחולי סוכרת, וצריכת יתר חלקי תפוח האדמה לרוב אינה מומלצת.

איך להשתמש בקליפות תפוחי אדמה?

יתרונות ושימושים לקליפות תפוחי אדמה: קילוף תפוח אדמה

קליפות תפוחי אדמה יכולות להשתלב בקלות בתפריט הרגיל אם רק נשנה מעט את ההרגלים שלנו. אפשר לאפות תפוחי אדמה שלמים עם הקליפה, להוסיף קליפות טריות לסלט ירקות או להכין מהן חטיפים פריכים בתנור – עם שמן זית, מלח גס וקצת עשבי תיבול. מי שאוהב לחדש יכול להכין גם מרק עם קליפות, או אפילו לשלב אותן בפשטידה.

חשוב לדעת: הקפידו לשטוף היטב את הקליפות לפני השימוש, ואל תאכלו תפוח אדמה שהקליפה שלו ירקרקה. הגוון הזה מעיד על היווצרות סולאנין – חומר שעלול להיות רעיל אם צורכים ממנו הרבה. במצב כזה עדיף פשוט להשליך את הירק לפח.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.