print header

האם תוספי תזונה יכולים לסייע לטפל בדיכאון?

דיכאון הוא תחושה מתמשכת של עצב, ריקנות וחוסר יכולת לחוות עונג, שמתחילה לרוב ללא סיבה ברורה. לפי ארגון הבריאות העולמי, דיכאון שונה ממצב רוח משתנה מכיוון שהוא נמשך זמן רב יותר ומפריע לתפקוד היומיומי. בארגון מעריכים שלפחות 3.8% מהאנשים בעולם סובלים מדיכאון, כשהוא נפוץ יותר אצל נשים מאשר גברים, והסכנה לדיכאון עולה באופן כללי אחרי גיל 60. מספר האנשים שסובלים מדיכאון נמצא בעלייה מתמדת, כשבארה״ב מעריכים כי 1 מכל 10 אנשים סובל מדיכאון. ראוי ורצוי לטפל בבעיה, אך השאלה היא כיצד? האם תוספי תזונה יכולים לעזור? בואו נראה מה יש למחקרים להגיד.

איך יודעים שסובלים מדיכאון?

דיכאון קליני, שבו האדם סובל מהתלקחויות (אפיזודות) של דיכאון, נחשב לאחת מהפרעות הנפש הנפוצות ביותר. האפיזודות נמשכות לרוב כשבועיים, בהם ניתן להבחין בתסמינים הבאים:
  • מצב רוח דכאוני
  • חוסר עניין ברוב סוגי הפעילויות
  • ירידה או עלייה לא מכוונת במשקל עקב שינויים ברמת התיאבון
  • הפרעות שינה
  • עייפות
  • תחושת חוסר ערך עצמי
  • קושי בריכוז
  • מחשבות אובדניות
האם תוספי תזונה יכולים לטפל בדיכאון: איש מרכין ראש

איך מטפלים היום בדיכאון?

בדיכאון אפשר לטפל בעזרת תרופות ו/או טיפול פסיכולוגי. סוג הטיפול תלוי בחומרת הדיכאון והתסמינים. נוגדי דיכאון נחשבים לפתרון יעיל עבור מקרים חמורים. הם משנים את הפעולה של המוליכים העצביים - כימיקלים שמאפשרים לתאי העצב לתקשר אחד עם השני - אולם סוגים שונים של נוגדי דיכאון משפיעים באופן שונה על אותם מוליכים עצביים. 
 
הקו הראשון של הטיפול בדרך כלל מתחיל עם SSRI, כמו למשל פרוזק. אלו הן תרופות שמעכבות קליטה חוזרת של סרוטונין באופן בררני, ואמנם המנגנון המדויק שלהן לא ידוע, הן אכן מסייעות להפחית את תסמיני הדיכאון. על אף שהתרופות האלה פחות מקשות על הגוף בהשוואה לנוגדי דיכאון טריציקליים ישנים, מחקרים מסוימים מראים שהם כן עלולים לגרום לתופעות כמו נדודי שינה, עצבנות יתר, בעיות בדרכי העיכול ובתפקוד המיני ואפילו מחשבות אובדניות, בייחוד אצל נערים. אם SSRI נמצאו כלא יעילים או כמעוררי תופעות לוואי קשות, הרופא אולי ירשום תרופות אחרות, אך אלו עלולות להיות מסוכנות לא פחות.
 
פסיכולוגים יכולים להיות כאמור גם כן מועילים לטיפול בדיכאון, בין אם לצד טיפול תרופתי ובין אם לאו. הטיפול יכול להיות בשיטת CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), פסיכותרפיה בין-אישית או פסיכותרפיה תמיכתית.
האם תוספי תזונה יכולים לטפל בדיכאון: אישה אצל פסיכולוגית

האם תוספי תזונה יכולים לעזור לטפל בדיכאון?

68% מהאנשים לא מגיבים לקו הראשון לטיפול בדיכאון ו-15-30% לא מגיבים גם לטיפול המתקדם או לטיפול אצל פסיכולוג. אז האם יש דבר נוסף שאנחנו יכולים לעשות כדי לפתור את הבעיה? יש תוספים שאכן יכולים לסייע להפחית את תסמיני הדיכאון, בייחוד כשמשלבים אותם בטיפול תרופתי או אצל פסיכולוג. 
 
מטא אנליזה משנת 2022 שסקרה 41 מחקרים הציעה שוויטמין D יכול להיות יעיל לאנשים שסובלים מדיכאון, אך נראה שהיו הבדלים מסוימים בין ממצאי הכמויות במחקרים. באופן כללי, 50 מיקרוגרם (2,000 יחב״ל) או יותר ביום היו מספיקים כדי להפחית את תסמיני הדיכאון ביעילות רבה יותר מפלסבו. החוקרים משערים שהוויטמין D משפיע על ייצור וויסות המוליכים העצביים, כמו הסרוטונין שמשחק תפקיד בקביעת מצב הרוח. יתרה מכך, קולטני הוויטמין D שבמוח מקושרים גם הם לתסמיני דיכאון.
מחקר אחר הראה שוויטמין B6 עשוי להיות בעל השפעה מסוימת על תסמיני הדיכאון. אך כמות הנחקרים הייתה קטנה מדי ורוב הנחקרים דיווחו על כך שהם נוטים לסבול מחרדות ולא מדיכאון, שוויטמין B6 מסייע לטפל בהן טוב יותר. מחקרים הראו גם שרמה נמוכה של ברזל בגוף יכולה להגביר את תסמיני הדיכאון, כשנמצא קשר בין אנמיה לדיכאון, ומחקרים נוספים בדקו האם יש קשר בין צריכת פרוביוטיקה לבין תסמיני הדיכאון, ומצאו שלקהילת החיידקים שבמעיים יש תפקיד משמעותי בוויסות מצב הרוח שלנו.
האם תוספי תזונה יכולים לטפל בדיכאון: אישה נוטלת תוסף תזונה

חשוב לשמור גם על בטן בריאה

סקירת מחקרים משנת 2019 סיכמה כי פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה הן בעלות השפעה משמעותית בהתמודדות עם דיכאון, ומחקר חדש משנת 2023 סיפק ראיות נוספות לכך שפרוביוטיקה יכולה לסייע לטיפול בדיכאון. על אף שהמחקר נעשה על מספר מצומצם של אנשים, הוא נערך בקרב כאלה שלא הגיבו לטיפול בנוגדי דיכאון, ומצא שיפור במצבם עקב צריכת פרוביוטיקה.
 
מחצית מכמות הנחקרים (24 אנשים) קיבלו 4 קפסולות של פרוביוטיקה מדי יום, ובכל אחת 14 סוגים שונים של פרוביוטיקה. החצי השני קיבל פלסבו. בשתי הקבוצות נראתה ירידה מסוימת בתסמיני הדיכאון, אך לאחר 4 שבועות של טיפול, קבוצת הפרוביוטיקה הראתה תגובה משמעותית יותר, וזאת ללא תופעות לוואי.

האם כדאי לצרוך תוספי תזונה נגד דיכאון?

יש לא מעט ראיות לכך שתוספי תזונה מסוימים יכולים לסייע להפחית את תסמיני הדיכאון, אך ד״ר תומס מקלרן, פסיכיאטר ממרפאת Re:Cognition Health, מזהיר: ״חשוב שלא תצרכו תוספי תזונה כתחליף לטיפול רפואי לדיכאון. עם זאת, תוכלו לצרוך אותם כטיפול משלים לטיפול תרופתי או פסיכולוגי״. 
 
חשוב גם לדעת שאפילו לצריכת תוספי תזונה יש לפעמים אזהרות מסוימות שצריך להיות מודעים אליהן, כמו כמויות הצריכה המומלצות ליוםמשום שצריכה עודפת של חומרים מסוימים עלולה להיות מסוכנת. באופן כללי כדאי להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים לצרוך תוספי תזונה לשיפור איכות הטיפול בדיכאון או בכלל.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.